Blog

e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Arasındaki Farklar

E-Dönüşüm yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte e-Fatura ve e-Arşiv kavramları da hayatımızda yerini aldı. Birbirine çok yakın işlevlere sahip olan bu iki kavram arasındaki farkları bir başlık altında sizin için derledik.

E-Fatura ve E-Arşiv Faturanın Farkları

  • E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır. Yani bu iki çözüm arasındaki temel fark kullanıcının e-Fatura kullanıcısı olup olmadığıdır.
  • E-Fatura’da, fatura elektronik ortamda alıcısına iletilir ve kağıt çıktı alınamaz, e-Arşiv Fatura’da ise alıcı e-Fatura kullanıcısı olmadığı için, fatura hem elektronik hem de kağıt çıktı olarak iletilebilir.
  • Zorunlu veya gönüllü olarak, isteyen her firma e-Faturaya geçebilir. Dilerse e-Fatura ile birlikte e-Arşiv Fatura da kullanmaya başlayarak bütün müşterilerine (e-Fatura kullanıp kullanmaması fark etmeksizin) elektronik ortamda fatura kesebilir. İsteyen firmalar e-Arşiv Fatura da kullanabilir fakat e-Arşiv Fatura kullanabilmek için öncelikle e-Fatura sistemine dahil olmak gerekir.
  • E-Faturaların gönderilip alınmasını sağlayan gönderim merkezi Gelir İdaresi Başkanlığının bünyesindedir. Ekstra bir raporlama yapmaya gerek yoktur. Fakat e-Arşiv Faturalarının günlük olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlanmalıdır. Bu hizmet, genellikle e-Arşiv Fatura hizmetini sağlayan çözüm ortağı tarafından yerine getirilir.
  • E-Fatura, alıcısına GİB üzerinden E-Fatura kapalı devre sistemiyle ulaştırılır. Göndericiler ve alıcılar bu sistem üzerinden işlem yapabilirler. Dolayısıyla GİB anında haberdar olur, iptal edilemez, ancak fatura alıcısı ret veya iade yapabilir. E-Arşiv Fatura muhatabına mail veya SMS ile ulaştırılır, GİB’e bir sonraki gün saat 24:00'de kadar raporlanır.
  • E-Fatura GİB’in bünyesinde olduğu için UBL-TR formatı zorunludur, e-Arşiv’de böyle bir durum söz konusu olmadığı için istenilen format kullanılabilir.
  • E-Fatura’da Entegrasyon, GIB Portal veya Özel Entegratör yöntemlerinden biri kullanılır. E-Arşiv kullanıcıları ise Özel Entegratör ya da kendi bilgi işlem sistemlerine onay alarak kullanabilir.
  • E-Arşiv’de belgeler mali mühür ve zaman damgasıyla onaylanıp saklanır, E-Fatura’da zaman damgası yoktur.

SAP e-Fatura ve SAP Gelen e-Fatura çözümlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.