Teknoloji artık hayatımızın her alanında sık sık karşımıza çıkıyor. Her gün yaşanan teknolojik gelişmeler sonucunda eski usul alışkanlıklar terkediliyor. Bunun sonucunda artık insanlar işlerini daha hızlı ve daha kolay yapabiliyorlar. Bu yeniliklerden biri de eskiden kağıt kalemle tutulan müstahsil makbuzunun dijital ortama taşınmasıyla oluşan ‘’e-müstahsil makbuzu’’ dur. Peki bu e-müstahsil makbuzu nedir?
İçindekiler
Müstahsilin kelime anlamı ‘’üretici’’ demektir. Müstahsil makbuzu, defter tutan çiftçiler veya toptancıların, vergiye tabi olmayan yani defter tutmayan üreticilerden ürün aldıkları zaman onlara kestikleri makbuza verilen addır. Başka bir ifadeyle, işletmelerin kendi ürün veya hizmetlerini satarak elde ettiği kazancı ispatlamasını sağlayan bir belgedir.
Artık bu makbuz dijital ortamda hazırlanmaya başlanmıştır ve ‘’e-müstahsil makbuzu’’ adını almıştır. Yeni usul e-Müstahsil makbuzu ve eski usul kağıt müstahsil makbuzunun hukuki nitelikleri tamamen aynıdır. Bu makbuz Gelir İdare Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun bir şekilde oluşturulur ve hem kağıt hem de elektronik ortamda muhafaza edilir.
e-Müstahsil makbuzu, kazancı basit usule göre tespit edilen ve defter tutan birinci ve ikinci sınıf tüccarların, gerçek usule göre vergilendirmeye tabi olmayan çiftçilerden satın aldığı ürünler karşılığında düzenlenir. Başka bir ifadeyle, ticari faaliyetlerini deftere kaydeden tüccar veya çiftçiler, defter tutmayan satıcılardan aldığı ürünler için müstahsil düzenler. Bu belge, çiftçilerin gerçek usulde vergilendirmeye tabii olmayan satışlarını resmileştirmek amacıyla kullanılır. Belge, müşterinin ürün karşılığında alıcının ödediği ve satıcının aldığı para miktarını gösterir.
E-Müstahsil makbuzunu malı satın alan tüccarlar, çiftçiler, toptancılar ve malı satan çiftçiler kullanır. Malı satan çiftçinin gerçek usulde vergiye tabi olmaması gerekmektedir.
Müstahsil makbuzu, alıcı ile satıcı arasında yapılan bir ticari işlemi belgeleyen bir belgedir. Bu makbuzun tarafları alıcı ve satıcı olduğunu göstermektedir.
Alıcı, defter tutan çiftçidir. Müstahsil makbuzu düzenleyip veren ve makbuzun kopyasını alan taraftır. Ticari belge verebilir. Aynı zamanda satış bedelini ödemekle yükümlüdür.
Satıcı, üretici çiftçidir. Müstahsil makbuzunu imzalama yetkisi olan taraftır. Makbuzun aslı, üretici çiftçide kalır. Alıcı gibi ticari belge veremez. Satış bedelini, üretici çiftçi alır.
E-Fatura uygulamasına geçen ve vergiye tabi olmayan üreticilerden satın aldığı ürünler karşılığında müstahsil makbuzu kesen kişilerin e-Müstahsil makbuzuna geçmesi zorunludur. Yine Hal Kayıt Sistemi’ne bildirim yapma yükümlülüğü bulunan sebze ve meyve ticareti yapan şahısların e-Müstahsil makbuzu düzenlemesi zorunludur. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kendilerine yazılı bildirim yapılan şahısların da e-MM uygulamasına geçmeleri zorunludur.
Defter tutmakla yükümlü çiftçi, tüccar ve toptancıların, defter tutmayan üreticilerden aldıkları ürünler için müstahsil makbuzu kesmek zorundadır. Makbuz, satıcıyı ve alıcıyı güven altına alır. İşletmelerin de vergisel yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olur. E-Müstahsil belgesinin Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standarda ve düzene uygun olması gerekir. Belgenin bir nüshası alınarak her iki taraf tarafından da ıslak imzayla imzalanması gerekir. İmzalanan bu nüsha satıcıda kalır. Satıcı bu nüshayı saklamak zorundadır. Alıcı ise elektronik sertifika ile imzalanan nüshayı dijital olarak muhafaza eder. Alıcı e-Müstahsil belgesini dijital olarak saklamak ve ibraz etmek zorundadır.
Müstahsil makbuzu, çiftçilere ürün alımı için ödenen miktarın bir belgesi olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple, çiftçiden ürün alındığı ve ödemenin yapıldığı an düzenlenmesi gerekmektedir. Bu ürün alım ve satımının kanıtını sağlanması için oldukça önemlidir.
Elektronik müstahsil makbuzu, küçük ve orta ölçekli işletmelerin satışlarını belgelemek için oldukça önemlidir. El yapımı ürünler, tarım ürünleri, dijital içerikler, sanat eserleri, evden yapılan işler gibi birçok alanda faaliyet gösteren kişilerin, sattığı ürünler için makbuz düzenlemesi gerekir. e-MM, bu tür kazançların kaydını tutmak ve resmileştirmek için kullanılır. Ayrıca, satıcıların gelir ve giderlerini daha kolay bir şekilde takip edebilmesini sağlar.
e-MM düzenlememek veya yanlış bilgilere yer vermek, cezai yaptırımlara neden olur. Bu yaptırımlar para cezası olabileceği gibi vergi incelemeleri de olabilir.
E-Müstahsil belgesinin geçerliliğini yitirmemesi için tüm bilgiler eksiksiz ve doğru olarak doldurulmalıdır. Belgede olması gereken bilgiler ise şu şekildedir:
Belgenin Seri ve Sıra Numarası ile ilgili Bilgileri: Her bir elektronik müstahsil makbuzunun, o makbuza özel seri ve sıra numarası vardır. Bu seri numaraları sayesinde, her işlemin kaydı ayrı bir şekilde tutulur. Ayrıca belgede düzenleme zamanı (Tarih, saat ve dakika olarak) da yer almalıdır.
Satın Alınan Ürün veya Hizmete Dair Açıklama: Satışı yapılan ürün veya hizmetin detaylı bir şekilde açıklaması yazılmalıdır. Bu açıklama sayesinde, işlemin ne ile ilgili olduğu net olarak anlaşılır.
Satın Alınan Mal veya Hizmetin Miktarı, Birim Fiyatı, Vergisi vb.: Satılan ürün veya hizmete dair bilgiler detaylı bir şekilde yazılmalıdır. Malın, cinsi, miktarı, tutarı, vergisi ve kesinti tutarı gibi bilgiler makbuzda bulunmalıdır.
Ödeme Şekli: Ödeme yönteminin (nakit, kredi kartı veya havale gibi) makbuzda yer alması gerekir.
Alıcı Bilgileri: Adı, soyadı (unvan), vergi dairesi, vergi kimlik numarası ve adresi.
Satıcı Bilgileri: Adı, soyadı (unvan), TC kimlik numarası ve ikametgah adresi.
E-Müstahsil Çözümü
Serbest meslek erbabı ve çiftçiler, GVK'nın 94. maddesi gereği çalışmalarından sağladıkları ödemelerden vergi tevkifatı yapmak zorundadırlar. Buna göre, Defter tutmayan çiftçilerden alınan ürünler üzerinden Gelir Vergisi Kanunu Madde 94'e göre stopaj yapılması (gelir vergisi kesilmesi) ve kalanın satıcıya ödenmesi gerekmektedir.
e-Müstahsil makbuzu, tarımsal ve hayvansal ürünlerin satın alımı sırasında fatura yerine geçen, hukukî olarak da değer taşıyan ve Gelir İdaresi Başkalığı tarafından belirlenen standartlarda düzenlenmesi gereken bir ticari belgedir. Kısacası, e-müstahsil makbuzu fatura yerine geçen hukuki ve ticari bir belge niteliği taşımaktadır.
Günümüzde artık dijitalleşme çok yaygınlaşmıştır. Müstahsil makbuzu da bu dijitalleşmeden nasibini almış ve elektronik ortama taşınmıştır. Elektronik imza veya mali mührü olan kişiler e-Müstahsil belgesine geçebilirler. Bu uygulamanın getirdiği avantajlar ise şu şekildedir:
e-Müstahsil makbuzundan yararlanmak için üç farklı yöntemden birini seçebilirsiniz. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
e-Dönüşüm ABAP Takım Lideri
5 Adımda SAP e-Beyanname Çözümü
Dijital dönüşümün yükselişiyle özellikle finans ve muhasebe departmanlarının operasyonel iş yükünü hafifletecek birçok uygulama ve...
Fintech Çözümlerinin Önemi
FinTech yani finansal teknolojiler kapsamı günden güne genişlemeye devam ediyor. Finansal teknolojilere olan talep 2020 yılında özellikle...
SAP İş Teknolojisi Platformu’nun Faydaları
Günümüzde, kuruluşlar için en önemli şeylerden biri değişen teknolojiye ve yeniliklere karşı hızlı ve esnek bir şekilde tepki...
NodeJS ile Test Ortamı Nasıl Oluşturulur?
Eğer okumadıysanız bu içeriği okumadan önce "NodeJS ile API Testi Nasıl Yapılır?" başlıklı içeriği okuyabilirsiniz.NodeJS ile Test...
SAP FIORI NOTIFICATION CENTER NEDİR?
SAP Business Technology Platform Mobil Hizmetleri, zahmetsiz ve zamandan tasarrufla uçtan uca sorunsuz bir şekilde fiori ile mobil arasındaki...
JavaScript Array Methodları
Bu yazıda projelerde oldukça fazla kullanılan ve JavaScript içerisindeki array(dizi) methodları hakkında konuşacağız ve şu methodlar...
SAP Müşteri Portali Çözümü Nedir? Ne Sağlar?
Değişen tüketim alışkanlıkları ile birlikte firmalar müşterilerine daha kolay ve hızlı alışveriş deneyimi sunabilmek için...
SAP Modülleri: SAP FI, SAP CO, SAP SD, SAP HCM ve daha fazlası
SAP’nin açılımı, “Systems, Applications and Products” kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Türkçe karşılığı “Sistem Analizi...
SAP'de Tabloların Yaratılması: Transactional, Customizing ve Master Data
SAP'de tabloların yaratılması, işletmelerin verilerini düzenli bir şekilde saklamak ve yönetmek için temel bir adımdır. Bu süreçte,...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.