Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) çözümleri işletmelerin temel operasyonlarını bir yazılım ile yönetmesini sağlamak için tasarlanmış sistemdir. ERP, malzeme yönetimi, finans, muhasebe, üretim ve satış gibi tüm iş süreçlerini otomatikleştirerek işletmelerin maliyetlerini azaltmayı ve verimliliğini artırmayı başarmaktadır. ERP yazılımlarının sunduğu teknolojik kolaylıklar, işletmelerin bu sistemlere olan ihtiyacını artırmaktadır. SAP S/4HANA ve SAP ECC, SAP’nin sunmuş olduğu Kurumsal Kaynak Planlama yazılımlarındandır. Ancak iki yazılım arasında farklılıklar vardır. Bu blog gönderisinde SAP ECC ile SAP S/4HANA arasındaki farklılıkları ve ECC’den S/4HANA’ya geçiş sürecini ele aldık.
İçindekiler
SAP ECC (Enterprise Resource Planning Central Component) SAP’nin 2005 yılında piyasaya sürdüğü kurumsal kaynak planlama yazılımının bir önceki nesline aittir. Bir işletmenin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen, SAP ve SAP dışı sistemler veya özelleştirilmiş uygulamalar ile çalışabilen modüler yapıya sahip bir sistemdir. Her iş birimi için farklı modüller kullanmaktadır. Başka bir ifadeyle, finans, lojistik, ürün planlama, İK gibi farklı departmanlarındaki iş operasyonlarının optimize edilmesini sağlamaktadır. Ancak, SAP ECC’de bir modülde yapılan değişikliklerin diğer modülleri de etkileme ihtimali oldukça yüksektir. SAP ECC’nin modül işlevselliğinin SAP S/4HANA’ya göre yetersiz kalmasından dolayı SAP ECC desteği 2027’de sona erecektir. Bu sebeple, işletmelerin SAP S/4HANA’ya geçmesi teşvik edilmektedir.
SAP S/4HANA, SAP’nin sunduğu en son Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımıdır. Yapay zekâ, makine öğrenimi ve gelişmiş analitik gibi modern teknolojileri kullanmaktadır. SAP HANA bellek içi veri tabanına dayanan SAP S/4HANA, işletmelerin iş süreçlerini düzene koymasını, değişime ayak uydurmasını, daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlamak için daha yenilikçi bir anlayış sunmaktadır. Ayrıca, SAP Fiori’den destek alarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamaktadır.
İki yazılımın ortak yanı SAP tarafından sunulan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımı olmasıdır. Ancak, ikisi arasında teknolojik gelişmelerin yarattığı önemli farklılıklar vardır.
SAP S/4HANA, verilerin gerçek zamanlı analiz edilmesini ve işlenmesini sağlayan SAP HANA bellek içi veri tabanını kullanmaktadır. Ancak, SAP ECC, HANA dahil bazı veri tabanlarında çalıştırılsa bile bellek içi teknoloji için optimize edilmemiştir.
SAP S/4HANA, kullanıcı dostu ve modern bir arayüze sahiptir. Bu kullanıcı arayüzü iş süreçleri için gerekli olan işlemlerin sayısını ve süresini azaltmaktadır. Aynı zamanda, hızlı raporlama özelliği ile işlemlerin daha hızlı ve kolay yapılmasını sağlamaktadır.
SAP S/4HANA, finansal bilgilerin analizini ve erişimini kolaylaştıran, finansal verilere tek bir doğru kaynak sunan Universal Journal’a sahiptir.
SAP S/4HANA bünyesinde yer alan MATDOC, gerçek zamanlı envanter yönetimine izin veren bir yeni kalemdir.
SAP ECC’den S/4HANA’ya geçiş süreci işletmelerin ihtiyaçları ve mevcut yapısına göre farklılık göstermektedir. SAP S/4HANA, işletmelerin gelişmiş ERP teknolojisinden en yüksek verimle yararlanmasını sağlamak için farklı geçiş yaklaşımları sunmuştur. En popüler olan geçiş yaklaşımları Greenfield, Brownfield ve MBIS Springfield olarak sıralayabiliriz.
Brownfield yaklaşımını iş süreçlerinde köklü bir değişim ihtiyacı olmayan işletmeler SAP S/4HANA’ya geçiş için kullanabilmektedir. Bu yaklaşım, geçiş işlemini hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirse de S/4HANA’yı yüzeysel olarak kullanmaya olanak tanımaktadır.
Greenfield yaklaşımı, işletmelerin eski kullandığı ERP yazılımından verileri taşıyıp SAP S/4HANA ile ERP yapısını yeniden tasarlamalarını sağlamaktadır. Brownfield yaklaşımından farklı olarak S/4HANA’nın tüm işlevlerini kullanmaya izin vermektedir.
SAP S/4HANA, performansını geliştirmeniz ve yanıt sürenizi daha hızlı hale getirmeniz için fırsat sunmaktadır.
SAP S/4HANA, kullanıcı deneyimini artıran geliştirilmiş gezinme ve basitleştirilmiş iş akışı ile yeniden tasarlanmış bir kullanıcı arabirimine sahiptir.
SAP S/4HANa, iş süreçlerinizi kolaylaştırmanıza, iyileştirmenize ve kaynaklarınızı daha iyi kullanmanıza yardımcı olmaktadır.
SAP S/4HANA, gelişmiş gerçek zamanlı analitik ve öngörüler sağlayarak operasyonlarınız hakkında daha detaylı bilgiler edebilirsiniz.
SAP S/4HANA donanım, yazılım ve bakım maliyetlerinizi azaltmanızı ve buna bağlı olarak BT sistemlerinizi çalıştırma maliyetlerinizi de düşürmenizi sağlamaktadır.
SAP ABAP Danışmanı
Sequelize ile Tablo İlişkileri Nasıl Yapılır?
Sequelize Nedir?Sequelize, NodeJs tabanlı bir ORM (Object-Relational Mapping) yazılımıdır. Veritabanı yapılarını Obje ve onun...
e-Beyanname Nedir? SAP e-Beyanname Çözümü Avantajları
Beyanname Nedir? Beyanname, mükellef veya vergi sorumluları tarafından vergi borçlarının miktarını hesaplamak için yapılan...
SAP Bulut Sistemlerinde Üç Katmanlı Genişletilebilirlik Modeli
SAP, müşterilerinin sistemlerini ihtiyaçlarına göre genişletebilmesi için kapsamlı bir çerçeve sunuyor. Bu model sayesinde şirketler, SAP...
EWM ile Sayım Sürecinde Fark Kaydı Kontrolü
EWM sayım uyarlamaları kullanılarak sayım sonrasında istenilen kullanıcıların fark kaydı atması engellenebilir. Hatalı/istenmeyen fark...
SAP EWM’de Ambalajlama Planlaması
Ambalajlamayı bir ürünün veya ürünlerin korunması için uygun ambalaj malzemesi ile paketlenmesi olarak tanımlayabiliriz. Ancak önemli olan...
SAP PROCESS AUTOMATION NEDİR?
SAP Process Automation Nedir? SAP Process Automation; güvenilir, otomatikleştirilmiş bir hizmet geliştirmek için iş süreçlerinizin...
ERP Sistemi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dijital teknolojiler tarihteki herhangi bir yenilikten daha hızlı ilerlemiştir ve tarih boyunca teknolojik devrimler işgücünü...
SAP Signavio Nedir?
Kötü yönetilen iş süreçleri, şirketlerin kayıplara uğramasına, müşteri ve çalışan kaybetmesine neden olmaktadır. Bu sebeple,...
SAP S/4 HANA ile Dijital Dünyayı Yakalayın
SAP S/4 HANA, SAP HANA üzerinde çalışan, yapay zekâ ve öğrenen makineler gibi akıllı teknolojileri içeren, entegre bir ERP sistemidir. SAP,...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.