e-Müstahsil Çözümü

Müstahsil Makbuzu & e-Müstahsil Makbuzu

Müstahsil makbuzu, vergi mükellefi işletmeler ile resmi olarak vergi mükellefi olmayan çiftçiler (üreticiler) arasında gerçekleşen ticari işlemlerde fatura yerine kullanılması zorunlu olan belgedir. e-Müstahsil Makbuzu, ticari işlemde malı alan firma tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen yükümlülüklere uygun olarak elektronik ortamda hazırlanan belgedir.

Müstahsil makbuzu yükümlülüğü altındaki kuruluşlar 1 Ocak 2018 itibariyle e-Müstahsil makbuzu uygulamasına geçiş hakkına sahip olmuştur. 1 Temmuz 2018 itibariyle ise e-Müstahsil uygulamasına geçiş zorunlu hale gelmiştir.

Kimler e-Müstahsil Makbuzu Uygulamasına Geçiş Yapabilir?

Gerçek usulde vergilendirmeye tabi olmayan çiftçilerden ürün satın alan, Vergi Usul Kanunu’nun 235. Maddesinde yer alan birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazançları basit usulde tespit edilen üreticiler ve defter tutmak zorunda olan tüccarlar e-müstahsil makbuzu sistemine geçiş yapabilir.

SAP ile %100 Uyumlu e-Müstahsil Çözümü

MDP tarafından geliştirilmiş e-Müstahsil çözümü, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirtilen bütün standartları ve yükümlülükleri karşılayan ve SAP sistemleri ile entegre çalışabilen bir e-Dönüşüm çözümüdür. E-Müstahsil uygulamasına geçiş sürecinde tüm ihtiyacınız olan destek MDP e-Dönüşüm hizmeti tarafından sunulur ve sorunsuz bir geçiş süreci gerçekleştirmeniz sağlanır.

e-Müstahsil Çözümünün Avantajları

  • SAP sistemiyle %100 entegre çalışır,
  • Kâğıt kullanımını azaltan çevre dostu bir çözümdür.
  • Belgelerin hazırlanma sürecinde iş yükü ve zaman tasarrufu sağlar.
  • Fiziksel arşivleme maliyetlerini azaltır.
  • Tüm yasal gereksinimleri karşılar.
  • Üst düzey güvenlik.
  • e-Fatura sistemine dahil olan ve vergiye tabi olmayan üreticilerden ürün satın alan ve aldığı ürünler karşılığında müstahsil makbuzu düzenleyen kişilerin e-müstahsil uygulamasına geçmesi ve makbuzlarını elektronik ortamda düzenlemesi zorunlu hale getirilmiştir.
  •  Hal Kayıt Sistemi’ne bildirim yapma sorumluluğu olan sebze ve meyve ticareti yapan kişiler e-müstahsile geçmesi zorunludur.
  • Son olarak, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yazılı bildirim gönderdiği kişilerin de e-müstahsil makbuzu sistemine geçiş yapması zorunludur.
  • Belgenin düzenlenme zamanı tarih, saat ve dakika olarak yazılmalıdır. Ayrıca, belge numarasına yer verilmelidir.
  • Satın alınan ürünün cinsi, birim sayısı, tutarı, vergisi ve kesinti tutarı mutlaka yazılmalıdır.
  • Alıcının adı-soyadı, bağlı olduğu vergi dairesi, vergi kimlik numarası (VKN) ve adresi yer almalıdır.
  • Satıcının adı-soyadı, T.C. kimlik numarası ve ikametgah adresi yazmalıdır.

Yukarıdaki bilgiler, e-müstahsil makbuzunun geçerliliğini koruyabilmesi oldukça önemlidir. Bu yüzden tüm alanlar eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmalıdır.  

Elektronik ortamda düzenlenen ve e-imza ile imzalanan e-müstahsilin, en az bir adet nüshası çıktı olarak alınmalı ve nüshanın her iki taraf tarafından ıslak imza ile imzalanması gerekir. Makbuzu alan taraf yani satıcı, nüshayı kağıt olarak muhafaza etmelidir. Tüccar nüshası ise e-imzalı bir şekilde dijital ortamda makbuzu düzenleyen alıcı tarafından muhafaza edilmelidir.

Çiftçilerden ürün alındığı ve alınan ürünün ödemesi yapıldığı an müstahsil makbuzunun kesilmesi gerekir.

e-Müstahsil fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip ticari bir belge niteliğine sahiptir. Dolayısıyla, e-müstahsil makbuzu fatura yerine geçer.

e-Müstahsil makbuzunun iptal edilebilmesi için öncelikle makbuzun onaylanması gerekir. Ardından, e-Müstahsil Makbuzları alanındaki "İPTAL ET" butonuna tıklayarak, iptal işlemi gerçekleştirilir.

e-Müstahsil makbuzunun iptal etme süresi 8 iş günüdür. Bu sebeple, iptal işleminin alıcı tarafa iletilme tarihinden itibaren 8 iş günü içerisinde gerçekleştirilmesi gerekir.

e-Müstahsil makbuzu sistemine katılmak için, belirli başvuru prosedürlerinin izlenmesi gerekmektedir. Bu prosedürler, e-Müstahsil makbuz başvurusunda takip edilmesi gereken adımları içerir ve e-müstahsil avantajlarından yararlanmak için gereklidir. Başvuru yöntemleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Kendi bilgi işlem sistemlerinizin, GİB sistemlerine uyumlu bir şekilde doğrudan entegrasyonunun gerçekleştirilmesi yöntemiyle
  • Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan GİB Portalı yöntemiyle
  • Başkanlık iznine sahip özel entegratörlerin bilgi işlem sistemi yöntemiyle e-müstahsil makbuzu sistemine başvurmanız ve kullanmanız mümkündür.

e-Müstahsil Çözümü
Bizimle İletişime Geçebilirsiniz!

2013'den bu yana 5 kıtada 450’den fazla iş ortağımız ile birlikte 1100’den fazla projeyi başarıyla hayata geçirdik. Çözüm ve danışmanlık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.