Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü’nün kısaltması olan ANSI X12, bağlı olduğu Akredite Standartlar Komitesi (ASC) tarafından 1979 yılından beri geliştirilen bir EDI (Electronic Data Interchange) standardıdır. ANSI X12’nin amacı; endüstriler arası elektronik iş dokümanlarının, ticaret ortakları arasında iletilme sürecini evrensel kurallar ile standart bir hale getirmektir.
ANSI X12 ve SAP entegrasyonunda, Ticaret ortaklarının tek veya çift yönlü olarak birbirlerine ilettikleri iş belgeleri, ANSI X12 mesaj standardı aracılığıyla SAP sistemi üzerinden gönderilir. Bu entegrasyon SAP'nin PO modülünde gerçekleşir. SAP PO modülü, bu süreçte tercümanlık görevini üstlenir. Farklı tür belgeler, SAP sistemi üzerinden ANSI X12 mesaj standardına dönüştürülerek muhatabın ERP sistemine aktarılır. SAP PO Modülü içerisinde bulunan SAP B2B Add-on, ticaret ilişkisi içerisinde bulunan kurumsal firmaların, ERP sistemleri arasında kurulan bir köprü işlevindedir.
SAP PO modülü içerisinde bulunan B2B Add-On, bir kuruluşun EDI tabanlı tüm entegrasyon ihtiyaçlarını tek bir bileşen ile karşılar. Başka bir EDI aracına ihtiyaç duyulmadan, tüm işlemler SAP sistemi üzerinden gerçekleştirilerek işlem maliyeti minimize edilir. B2B Add-On, EDI standartlarının tüm yaygın mesaj türlerini – sürümlerini destekler ve özel B2B formatlarını işleme yeteneğine sahiptir. Çok çeşitli teknik konektörler, eklenti tarafından desteklenmektedir.
Mesaj seviyelerinde bulunan şifreleme mekanizmaları (PGP şifreleme) ve dijital imza özelliği, kullanıcılara ticaret ortakları ile güvenli iletişim deneyimi sunar. Kullanıcının isteğine bağlı olarak, mesajlar tek tek veya toplu olarak sisteme işlenebilmektedir. Geçmişte iletilen çeşitli düzeylerdeki B2B mesajları, SAP sisteminde arşivlenir; ihtiyaç duyulduğunda geçmişe dönük olarak görüntülenebilir.
(SAP ve VDA entegrasyonu ile örnek iş süreci)
B2B Add-On, EDI ve XML mesajlarını çift yönlü olarak birbirlerine dönüştürebilen bir dizi adaptör modülü içerir. Plain-text ve yerel EDI formatlarının, XML mesajlarına dönüşümü converter modules ile sağlanır. Converter modules, gelen ve giden iletişim için herhangi bir taşıma protokolü adaptörüyle birlikte kullanılabilir.
Kararlı ve güvenilir operasyonlara sahip olan B2B Add-On, operasyonel iş süreçlerini maksimum verim seviyesine taşır. Tedarikçiler tarafından kullanılan çok sayıdaki B2B entegrasyon çözümüyle uyumlu çalışır.
B2B Add-On tarafından sağlanan Trading Partner Management özelliği, kullanıcıların tüm ticaret ortaklarını tek bir havuzda toplayarak yönetmesini, depolamasını ve taramasını sağlar. Kullanıcılar, ticaret ilişkisi içerisinde bulunduğu firmalara özel profiller oluşturarak iş ortaklarına ait bilgilerinin dinamik görünümüne erişebilmektedir. Kişiler, belge referansları, ortaklık sözleşmeleri gibi bilgiler firma profillerine eklenebilmektedir. Bu özellik sayesinde, ortaklara ait bilgilerin muhafazası, onaylanması, etkinleştirilmesi ve görüntülenmesi SAP sistemi üzerinden kolay ve güvenilir biçimde gerçekleştirilir
EDI İçerik yöneticisi, EDI dönüştürme kurallarını tanımlamak, özelleştirmek ve test etmek için geliştirilmiş bir araçtır. İçerik verilerinin içe ve dışa aktarımını sağlar. Belge alışverişini SAP B2B Add-On ile gerçekleştiren firmalar, içerik yöneticisinin sahip olduğu test özelliği sayesinde EDI mesajlarını doğrulayabilir, örnek EDI mesajları oluşturabilir ve EDI mesajlarını dönüştürme kuralları için sürüm kontrolü gerçekleştirebilir. Mesajları benzerlik veya farklılıklarına göre sınıflandırıp, bu sınıflandırmayı renklerle ifade eden kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Sınıflandırma yöntemi iki mesaj tanımının karşılaştırılarak incelenmesini kolaylaştırır.
B2B entegrasyon kokpitinin sahip olduğu Component Monitoring özelliği, partnerler arası bağlantının ve mesaj alışverişinin uçtan uca takip edilebilmesini sağlar. Gönderilen ve alınan teknik (MDN, ERP, Teslimat Raporları) ve işlevsel “alındı” bildirimlerinin (ANSI X12 için kodu: 997) izlenmesini mümkün hale getirir. Component Monitoring özelliği sayesinde; ilgili tüm mesajlar (tek tek veya toplu olarak gönderilen), Trading Partner Management bölümünde tanımlanan B2B parametreleri ve onay raporları SAP sistemi üzerinden görüntülenebilmektedir.
Arayüzler bazen yapıları veya temel nitelikleri açısından önemli ölçüde farklılık gösterir. B2B geliştirme için önemli görevlerden biri, farklı arayüzler arasında göndericiden alıcıya eşleştirme çözümü sağlamaktır. Graphical mapping aracı, EDI ve IDOC arasında gerçekleşen çift yönlü data dönüşümlerinin hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
MDP Group SAP PI/PO B2B projelerinde elde ettiği deneyimlerden bazıları aşağıda listelenmiştir.
2013'den bu yana 5 kıtada 450’den fazla iş ortağımız ile birlikte 1100’den fazla projeyi başarıyla hayata geçirdik. Çözüm ve danışmanlık hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.