Blog

Dijital Dönüşüme Koronavirüs İvmesi

Fransız edebiyatçı Alfred de Musset'nin “bütün zorlukların ortasında, fırsatlar yatar” sözünü, Covid19 döneminde dijitalleşme sürecini hızlandırıp pandemi sürecine tam olarak adapte olan şirketler için söylememiz yerinde olacaktır. Dijital dönüşümün, önümüzdeki 10 yıl içerisinde tüm şirketleri tamamen etkisi altına alacağı pek çok kişi tarafından öngörülebilirdi. Bu dönüşümün eğitimlerle ve konferanslarla oturacağı düşünülürken, koronavirüs tehlikesi ve karantina sebebiyle belki de 5 yılda alınabilecek yolun 5 ayda kat edilebileceğini kimse tahmin edemezdi.

Dijital Dönüşüme Adapte Olmak: Krizi Fırsata Dönüştürmek

“Zayıf olanın yaşam mücadelesinden elenmesi” olarak özetleyebileceğimiz doğal seleksiyon teorisi iş dünyasının da kısa bir özeti gibi: gelişimi ve dönüşümü yakalayamayan şirketler kriz dönemlerinde sektöre tutunma mücadelesinden elenir.  Dünyayı tamamen virüsün etkisi altına girmesi, mevcut gelenekçi düzenin yetersizliğini gözler önüne sürerken dönüşüm trenini kaçıran şirketler bu krizi çok daha ağır atlattı. Dönüşüm sürecini çoktan tamamlayan şirketler için bu dönem neredeyse fırsata dönüştü.

Okullar online eğitim sürecine girerken buna uygun sistemler oluşturdular, teknolojiyle arası iyi olmayan öğretmenler bile bu sistemi yönetebilecekleri eğitimler aldılar. E-ticaret siteleri dijital ortamdan sağladıkları hizmetler sebebiyle pandeminin kazananı haline geldi. Yemek servisi aplikasyonları uzaktan ödeme sistemi geliştirerek siparişlerini arttırdılar. Home Office sisteminin yaygın olmadığı ülkelerde bile pandemi şartları nedeniyle pek çok şirket evden çalışma sistemine geçmek zorunda kaldı. Yıllardır hiçbir dijital dönüşüm girişiminde bulunmayan ve dijitalleşme sürecini lüks olarak gören şirketler, bunun bir ihtiyaç olduğunu kavrayarak neredeyse bir gecede bu dönüşüme girdi.

Pandemi Döneminde E-Dönüşüm

Dijital dönüşümün önemli bir kolu olan e-Dönüşüm ve Fintech’in önemi özellikle pandemi döneminde daha belirgin ve anlaşılır hale geldi. Kağıt, baskı ve arşiv gereksinimini ortadan kaldırması evden çalışma sistemine geçildiğinde işlerinin aksamaması için büyük avantajlar sağladı.  E-Dönüşüm çözümleri sayesinde, çalışanlar evindeki bilgisayarından eski evraklara birkaç tıkla ulaşabiliyor çıktı alma, kargolama derdi olmadan yetkili mercilere bu evrakları iletebiliyorlar. Özellikle muhasebe departmanının sekteye uğramamasını sağlayan bu sistemle çalışanlar muhasebe kayıtlarını ofise gitme zorunluluğu olmadan hazırlayıp arşivleyebiliyor, aynı sistem üzerinden fatura hazırlayıp iletebiliyorlar. Şirketler arası iletişimi de koruyan ve güçlendiren bu yöntemler sayesinde birbirleriyle alış-satış ilişkisi içerisinde olan şirketlerin bağları zayıflamaz, işlemlerini ve anlaşmalarını hızlı bir şekilde yürütmelerine imkan sağlar.

e-Dönüşüm yöntemlerini kısaca şu şekilde özetleyebiliriz;

  • e-Defter: Tutulması zorunlu olan muhasebe defterlerini(büyük defter ve yevmiye defteri) dijital ortamda hazırlama ve Gelir İdaresi başkanlığının belirlediği yasal süre boyunca saklama imkanı sağlar. SAP e-defter çözümü ile SAP sistemiyle %100 entegre çalışır.
  • e-Fatura: Bu çözüm ile faturalarınızı elektronik ortamda hazırlayıp saklayabilirsiniz. SAP e-fatura çözümü, işletmelerin e-fatura süreçlerini SAP sistemleri üzerinden yönetmesini ve kontrol etmesini sağlar.
  • e-Arşiv Fatura: e-Fatura kullanmayan fatura alıcılarına e-Arşiv fatura çözümüyle elektronik fatura kesebilirsiniz. SAP e-arşiv fatura çözümü, e-Fatura mükelleflerinin GİB e-Belge Düzenleme Portalına girmeden, SAP sistemleri üzerinden kolayca e-Arşiv Fatura düzenleyebildiği ve gönderebildiği, ayrıca göndermiş oldukları e-Arşiv Faturaların takibini sağlayabildiği bir uygulamadır.
  • e-Muhasebe Fişi: Muhasebe defterine geçirilmesi zorunlu olan muhasebe fişlerini dijital ortamda hazırlayabilir ve saklayabilirsiniz. SAP e-muhasebe fişi çözümü, SAP ile %100 entegre geliştirilmiş, kullanıcıların elektronik muhasebe fişi işlemlerini SAP sistemi üzerinden yönetebildikleri bir çözümdür.
  • e-Mutabakat: Borç ve alacak ilişkisi olan firmaların karşılıklı olarak hesap kontrolü yaptıkları Mutabakat sürecinin dijital ortamda yürütülmesini sağlayan çözümdür. SAP e-mutabakat çözümü, tüm mutabakat süreçlerinizin dijital ortama taşınmasını sağlamak amacı ile geliştirilmiş paket çözümdür.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi; karantina döneminde e-Dönüşüm çözümleri, uzaktan takip ve işlem kolaylığı avantajlarıyla şirketlere işlerini kesintiye uğramadan yürütme olanağı sağlar.

Peki Pandemi Bittikten Sonra?

Koronavirüs bir sorun olmaktan çıkıp dünya eski haline dönmeye başladığında, pandemi sürecine hazırlıksız yakalanan şirketler bir daha böyle bir kriz yaşamamak ve çıkabilecek problemlere karşı önlem alabilmek adına dönüşümün sıkı takipçisi olacaklardır. İnsanlar ve şirketler için köklü değişiklikler risk unsurudur ve korkutucudur. Büyük dönüşümlere adım atmak için önce kabuğunuzu kırmanız gerekir. Dijital dönüşüm geçici olmaktan çok uzak, köklü ve kalıcı bir değişimdir. Bu değişime girmek için adım atan ve kabuğundan sıyrılan şirketler, geleneksel yöntemlere bir daha dönmek istemezler.


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.