Teknoloji pek çok alanda gelişirken resmi işlemlerin çoğu elektronik ortama aktarılmaya başlandı. E-Dönüşüm adı verilen bu çözümler sayesinde uzun ve zahmetli evrak işleri dijital ortamda birkaç adımda çözülebilirken mükellefler vakitten ve masrafların büyük bir kısmından tasarruf etmeye başladı. E-Fatura uygulaması da bu gelişmelerden bir tanesidir. Peki, faturalama sürecini kolaylaştıran e-Fatura Nedir? Fatura alıcıları için geliştirilen Gelen e-Fatura çözümü hangi hizmetler kapsar? Bu çözümlerin avantajları nelerdir ve kimler için zorundur? Bu soruların cevabını arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
İçindekiler
E-Fatura, faturalarınızı dijital ortamda gönderip alabileceğiniz, saklayabileceğiniz ve görüntüleyebileceğiniz bir uygulamadır. Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB) tarafından faturaların elektronik ortamda güvenli ve hatasız şekilde dolaşımını sağlamak amacıyla uygulamaya konmuştur. Mali mühür ve zaman damgası taşıdığı için e-Fatura’lara dışarıdan müdahale ederek değişiklik yapmak mümkün değildir. Yeni bir belge türü olmayan ve kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliğe sahip olan e-Fatura (elektronik fatura), kullanan şirketlerin iş yükünü ciddi oranda azaltırken, binlerce ağacın kesilmesine engel olan çevre dostu bir uygulamadır.
Faturalarınızı SAP ekranınızdan hazırlamanızı, göndermenizi ve görüntülemenizi sağlayan MDP çözümüdür. MDP Group teknolojisiyle geliştirilen SAP e-Fatura çözümü ise GİB’in belirlediği tüm yasal gereksinimleri karşılamaktadır. SAP ile %100 entegre çalışan bu çözüm düşük yatırım maliyeti ve çok sayıdaki referansıyla öne çıkmaktadır.
E-Fatura çözümünü kullanan şirketler, Vergi Usul Kanunu’na göre beş yıl, Türk Ticaret Kanununa göre ise on yıl süreyle saklamak zorundadır. Bu süreç şirketler için maliyetli ve zahmetlidir. SAP e-Fatura sistemi faturalarınızı 10 yıla kadar saklar. Güvenli arşiv imkanı sayesinde faturalarınızın kaybolma ve hasar görme riski ortadan kalkar.
E-Fatura’nın bir diğer avantajı ise hızlı tahsilat imkanıdır. Faturaların müşteriye gönderimi için kargolamaya gerek kalmaz, faturalarınız elektronik ortamda anında müşterinize iletilir. Alıcı tarafın SAP Gelen e-Fatura çözümünü kullanması durumunda faturanın görüntülenmesi seri bir şekilde gerçekleşir. Böylece ödeme süresi de kısalır.
E-Fatura kullanımı, işletmelere birçok avantaj sağlar. Bu yüzden her geçen gün e-fatura mükellefi olan kurum ve kuruluşların sayısı artmaktadır. Bu uygulamanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
e-fatura sisteminin en büyük faydası, fatura süreçlerinde ortaya çıkan zaman ve maliyet kaybının önüne geçmesidir. Faturalar, elektronik ortamda düzenlenip gönderileceği için manuel süreçlere ve kağıt fatura düzenlemeye gerek kalmaz. Bu, çalışanların hızlı bir şekilde fatura süreçlerini yürütmesini sağlarken aynı zamanda kağıt, kartuş, posta gibi masrafları da ortadan kaldırır. E-Fatura sistemlerinin otomasyonu, gerçek anlamda zamandan ve maliyetten tasarruf etmenizi sağlar.
Elektronik olarak hazırlanan faturalarda, manuel işlemlerden dolayı oluşan hata payı büyük ölçüde azalır. Gerekli belgeler hızlı bir şekilde düzenlenir ve gönderilir.
e-Faturalar, elektronik ortamda gönderildiği için alıcıya çok hızlı bir şekilde teslim edilir. Bu sayede, satış sonrası tahsilat süreci hızlanır ve nakit akışı iyileşir.
Faturaların arşivlenmesi, kağıt, dosya gibi masrafların artmasına neden olur. Aynı zamanda çalışanların ihtiyaç duyduğu faturalara ulaşması zorlaşır. Elektronik faturalar, dijital olarak arşivlenir ve bu sayede fiziki bir arşiv sistemine veya arşiv odasına olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Ayrıca, dijital olarak arşivlenen faturalara tarih, fatura no gibi filtreleme özellikleriyle hızlı bir şekilde ulaşılabilir.
Bir ofis çalışanı yılda ortalama 10.000 adet kağıt tüketmektedir. e-Fatura, kağıt kullanımını azalttığı ve kargolamaya duyulan ihtiyacı azalttığı için karbon ayak izinin de azalmasını sağlar. Bu özellikler e-fatura çözümlerini, çevreye ve doğaya katkı sağlayan çözümler haline getirir.
SAP gelen e-Fatura çözümü fatura alıcıları için geliştirilmiştir. İki firmanın da e-Fatura kullanması durumunda, fatura alıcıları adına gelen faturaları bu sistem üzerinden kolayca görüntüleyebilir. Alıcıların ve göndericilerin posta kutularının bulunduğu bu çözümde, MDP Group gönderilen faturaları SAP’a aktarıp listeler. Fatura alıcıları talepleri doğrultusunda SAP sistemi üzerinden faturalarını ticari bazlı olarak görüntüleyebilirler.
Gelen e-Fatura çözümü sayesinde, alıcılar kendi adına kesilen faturalar için mail yoluyla bildirim alabilirler. Otomatik arşiv ve otomatik havuza düşürme özelliklerini kullanarak, isimlerine kesilen tüm faturalara kolayca ulaşabilirler. Fatura iptallerini de kolaylaştıran bu çözüm sayesinde kullanıcılar faturalara hızlı bir şekilde kabul veya ret yanıtı verebilirler. Temel fatura iptallerine sistem üzerinden otomatik olarak iade faturası kesilir ve gönderilir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından çeşitli kurumlar e-Fatura sistemine geçmeye zorunlu tutulmakla beraber, gönüllü olarak da geçiş yapılabilir. Faturaya geçiş için GİB Portal, özel entegratör veya doğrudan entegrasyon yöntemleri kullanılabilir. GİB’in son bildirisine göre e-Fatura mükellefi olması gereken kurum ve kuruluşlar aşağıdaki gibidir.
E-Fatura çözümü, genellikle gelen e-Fatura ve e-Arşiv Fatura çözümleriyle birlikte tercih edilir. Bu üç e-Dönüşüm çözümü fatura hazırlama, iletme ve görülme sürecini hızlandırarak tahsilat süresini kısaltır. İş yükünü ve maliyetini azaltarak verimliliği arttırır.
SAP e-Fatura ve SAP Gelen e-Fatura çözümlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
e-Fatura uygulamasına geçiş için üç farklı yöntem tercih edebilirsiniz: GİB Portal, Doğrudan Entegrasyon ve Özel Entegratör.
GİB Portal yöntemi, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından sunulan bir portal üzerinden e-Fatura işlemlerini yürütmeyi sağlar. Ücretsiz bir yöntemdir.
Doğrudan Entegrasyon Yöntemi (e-Fatura Entegrasyonu), bir işletmenin kendi uygulamaları üzerinden e-fatura süreçlerini yürütmek istediği zaman tercih edilen bir yöntemdir. Bu yöntemde, e-fatura sistemi, işletmenin mevcut uygulamalarıyla entegre edilir.
Özel Entegratör Yöntemi, GİB tarafından yetki verilen işletmelerdir. Mükellef adına e-Fatura kayıtlarını oluşturmak için yetkilendirilirler.
e-Fatura başvuru işlemleri için belli başlı belgelere sahip olmak gerekir. Bu belgeler şunlardır:
e-Fatura düzenlemek için alıcı ve göndericinin e-fatura sistemine kayıtlı olması gerekir. e-Fatura mükellefi olmayan taraflara e-fatura kesilemez. Kullanıcılar, efatura düzenlemek için GİB Portal yöntemini, özel entegratör veya doğrudan entegrasyon yöntemini kullanabilirler.
SAP TM (Nakliye Yönetimi) Entegrasyonu Nedir?
Nakliye Yönetimi (İngilizce adıyla Transportation Management), nakliye planlamalarını en az maliyetle gerçekleştirip süreci yönetmek için...
SAP Signavio Nedir?
Kötü yönetilen iş süreçleri, şirketlerin kayıplara uğramasına, müşteri ve çalışan kaybetmesine neden olmaktadır. Bu sebeple,...
SAP Signavio Process Manager – SAP Solution Manager Entegrasyonu
SAP Signavio Bulut Tabanlı Entegrasyon ÇözümüSAP Signavio, Ağustos 2023 sürümü ile güncellenmiş bulut tabanlı entegrasyon aracını...
Neden SAP Integration Suite Kullanmalısınız?
Başarılı bir şirketin temeli olan entegrasyon, şirketler için en önemli stratejik önceliğe sahiptir. Bunun nedeni ise, şirketlerin sahip...
SAP GUI Bağlantılarına Şifre Sorgu Ekranı Atlanarak Erişmek
Eğer siz de benim gibi SAP GUI’yi aktif kullanıyor ve farklı firmalara ya da firmanın kendi sistemleri arasında geçişi sıklıkla...
ABAP on Cloud Nedir?
SAP, iş dünyasında dijital dönüşümü hızlandırmak için sürekli yenilikler yapmakta. Bu yeniliklerden biri de ABAP on Cloud platformu....
E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?
Bu blog yazımızda elektronik fatura başvurusu nasıl yapılır sorusuna yanıt vereceğiz.E-Fatura Nedir?E-Fatura, elektronik ortamda hazırlanan...
SAP Signavio Process Transformation Suite Nedir?
SAP Signavio Process Transformation Suite, şirketlerin dijital dönüşüm yolculuklarını hızlandırmalarına yardımcı olacak güçlü bir...
SAP SIGNAVIO PROCESS MANAGER NEDİR?
Signavio Process Manager, sezgisel, bulut tabanlı, profesyonel süreç modellemesi sunan bir SAP Signavio modülüdür. SAP Signavio Process...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.