Lojistiği, mal ve hizmeterin üretim noktasından tüketim noktasına kadar taşınması olarak tanımlayabiliriz. Intralojistik, lojistiğe benzerdir ancak çok daha geniş bir kavramı ifade etmektedir. Intralojistik, bir dağıtım merkezinin veya depo içindeki tüm malzeme ve verilerin lojistik akışını otomatikleştirmeyi, optimize etmeyi, entegre etmeyi ve envanter yönetimini kolaylaştırmayı sağlayan bir kavramdır. Bu yazıda, intralojistiğin tanımına ve şirketler için önemine değindik.
İçindekiler
Intralojistik, diğer adıyla İç lojistik, bir depo, dağıtım merkezi veya üretim tesisi içindeki mal ve taşınabilir eşyaların akışının yönetimi, kontrolü ve optimizasyonudur. Tesis içindeki ürün, malzeme ve bilgi akışını optimize etmek için kullanılan entegre bir malzeme yönetimi ve lojistik süreçleri sistemidir.Intralojistik, bir işletmenin tüm iç tedarik zinciri süreçlerinde (hammaddelerin varışından nihai ürünlerin teslimine kadar) ihtiyaç duyabileceği her şey için kullanılır.
Intralojistiğin amacı, envanter seviyelerini azaltmak, ürünleri pazara hızlı sürede sunmak ve maliyetleri azaltmaktır. Mal ve malzemeleri otomatikleştirir ve kontrolünü kolaylaştırır. Aynı zamanda, görünürlük ve izlenebilirlik sağlar. Böylece, şirketlerin verimliliğini artırmasına, maliyetleri düşürmesine ve müşteri hizmetlerini iyileştirmesine yardımcı olur.
Intralojistik süreçleri, 3 farklı kategoriden oluşur.
İç Malzeme Akışı: Malzeme akışı, hem tek bir üretim alanı içinde hem de şirketin farklı tesisleri arasında düzenlenebilir. Örneğin, üretim hattı ile depolar arasındaki süreçte ya da farklı üretim tesisleri arasında bu akış organize edilir.
Bilgi Akışı ve Envanterlerin Yönetimi: Her şirketin, verimli bir bilgi akışını garanti altına alması gerekir. Örneğin, çalışanların görevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgilere rahatça erişebilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca, stok seviyeleri tam olarak bilinmeli ve sürekli güncellenmelidir. Böylece, stokların nerede bulunduğu, hangi miktarda olduğu ve ne zaman yenilenmesi gerektiği her an net bir şekilde görülebilir. Ayrıca, faturalama, sipariş karşılama ve satın alma süreçlerini verimli bir şekilde yönetmeyi ve tedarik zinciri sürecindeki tüm malların akışını izlemeyi sağlar. Bu süreci kolaylaştırmak adına özel olarak geliştirilmiş stok yönetimi yazılımları önemli bir rol oynar.
Depo Yönetimi: Depo yönetimi, ürünlerin konumlandırılması, sipariş hazırlama, gelen malların alımı ve sevkiyat gibi tüm lojistik işlemleri kapsar. Bu süreçlerin en etkili şekilde yönetilmesinin yolu ise otomasyon teknolojilerini kullanmaktır. AMR (Autonomous Mobile Robots) ve AGV (Automated Guided Vehicles) gibi otomasyon araçları, depo süreçlerini otomatikleştirmek için kullanılır.
Warehouse Management Software (WMS), depo operasyonlarında yürütülen lojistik süreçlerini verimli hale getirmek için kullanılan araçlardan biridir. Malları, gerçek zamanlı takip etmeyi sağlar. Bir ürünün, hammaddeler, üretim hattı, depo kayıtları, tedarik zinciri süreci ve müşteriye ulaşma gibi tüm sürecin izlenmesini sağlar. Bu sayede malzemeleri alma, sipariş tanımlama, hazırlama, gönderme gibi tüm süreçler daha verimli yürütülür.
WMS çözümlerinin, intralojistik süreçlerinin verimliliğini daha fazla artırması için mutlaka IoT teknolojisi (Nesnelerin İnterneti) uygulanması gerekir. Böylece, bilgi akışı fiziksel ortamdan dijital bir ortama taşınır. Bağlı cihazların, tamamı uzaktan yönetilebilir.
WCS, depolar ve dağıtım merkezindeki faaliyetleri gerçek zamanlı olarak gösteren ve yöneten bir depo kontrol sistemidir. WCS kullanarak, malzeme taşıma sistemlerini çalıştırmak amacıyla depolama faaliyetlerinin yönetimi kolaylaşır. Çünkü WCS sistemleri, malzeme taşıma için kullanıcı dostu bir arayüz sağlar.
Intralojistik süreçlerin optimize edilmesi ve Endüstri 4.0 standartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla üretim ve depolama faaliyetleri arasındaki entegrasyonun güçlendirilmesi gerekmektedir. Yalın üretim ilkelerine uygun olarak, Depo Yönetim Sistemleri (WMS) ile üretim modüllerinin birleştirilmesi veya Otonom Mobil Robot (AMR) filolarının entegre edilmesi, bu amaç doğrultusunda atılabilecek önemli adımlardır. Bu sayede, malzeme akışları daha verimli hale getirilerek, iş süreçlerindeki esneklik artırılabilir ve rekabet avantajı elde edilebilir.
Şirketlerde otomasyon, sadece depolarda kalmamalı, üretimde de kullanılmalıdır. Bu, dahili taşımayı hızlandırır, planlamaları zamanında yapmayı ve denetlemeyi kolaylaştırmayı sağlar.
ASRS, yükleri belirlenen depolama noktalarına, yüksek doğruluk ve yüksek hızla yerleştirmeyi sağlayan çeşitli bilgisayar kontrollü sistemlerdir. Bu sistemler, shelf-based picking, bin-based picking ve robotic picking olmak üzere üçe ayrılır.
Otonom araçlar arasında otomatik güdümlü araçlar (AGVs) veya Otomatik Mobil Robotlar (AMRs) yer alır. AGV’ler, ekiplerle birlikte çalışır. Malzemeleri depo boyunca taşımak için önceden oluşturulmuş rotaları takip eder. AMR’ler ise depo zemininde bağımsız olarak gezebilirler. Bu haliyle çok daha esnek ve akıllı bir çözümdür.
Intralojistik, tedarik zinciri sürecinin önemli bir parçasıdır ve doğru uygulandığı takdirde bir işletmenin başarısı için kritik bir öneme sahiptir. Bir işletmenin üretim ve depolama tesisleri içinde ürün ve malzemelerin etkin bir şekilde hareket etmesini sağlar. Bu sayede işletmeler, iş gücünü daha iyi kullanma, doğru malzeme akışını sağlama, bilgi akışını optimize etme ve stok takibi yapma gibi imkanlar elde eder. Bu sayede verimlilik en üst seviyeye çıkar ve işletmelerin kârlılığı artar.
Müşteri talebini hızlı ve verimli bir şekilde karşılanmasını sağlayarak malların doğru bir şekilde depolanmasına ve alınmasına yardımcı olur. Ayrıca, teslimatların doğru ve zamanında yapılmasını sağlayarak müşteriye sunulan hizmet kalitesinin iyileşmesini ve müşteri memnuniyetinin atmasını sağlar.
Intralojistik, depolar, dağıtım merkezleri, stok yönetimi, üretim ve perakende dahil olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Depolarda, üretkenliği artırmak, maliyetleri azaltmak ve doğruluğu artırmak için intralojistik kullanılır.
Dağıtım merkezlerinde verimliliği artırmak, işçilik maliyetlerini azaltmak ve sipariş doğruluğunu artırmak için intralojistik kullanılır.
Envanter yönetiminde intralojistik, envanter seviyelerini optimize etmek, kayıpları azaltmak ve müşteri hizmetlerini iyileştirmek için kullanılır.
Üretimde intralojistik, üretimi artırmak, israfı azaltmak ve kaliteyi iyileştirmek için kullanılır. Perakendede intralojistik, mağaza verimliliğini artırmak, maliyetleri düşürmek ve müşteri hizmetlerini iyileştirmek için kullanılır.
Depo Lojistiği Nedir?
Intralojistik çözümleri, operasyonları kolaylaştırmaya, işçilik maliyetlerii düşürmeye ve bir deponun genel verimliliğini artırmayı sağlar. Ayrıca, veri toplama ve otomasyona odaklandığı için gerçek zamanlı veriler sunar. Böylece, pazar nasıl değişirse değişsin, depolar çevikliğini ve verimliliğini korur.
İç lojistik uygulayan işletmeler, yüksek teknolojiye sahip makinalar tarafından oluşturulan verileri kullanır. Bu veriler, zamanla çok daha iyi bir tedarik zinciri yönetimi uygulamasını sağlar. Ayrıca, işletmelerin değişen ihtiyaçlarını karşılayarak değişen taleplere uyum sağlamalarına olanak tanır.
İç lojistiğin şirketlere faydalarından biri, potansiyel kazaların yanı sıra insan hatasının azaltmasıdır. Başka bir ifadeyle, otomatik sistemler malzemelerin güvenli bir şekilde taşımak için kullanılmasını sağlayarak elle taşıma kazaları olasılığını en aza indirir. Aynı zamanda, gereksiz engellerin ortadan kalkmasını sağlayarak çalışanların daha verimli çalışmasına katkıda bulunur.
İç lojistik sistemleri, tedarik zincirinde yer alan birçok sürecin kolaylaştırılmasına yardımcı olur. Bu, ürünleri bir yerden başka bir yere taşımak için, toplama ve paketleme gibi operasyonel görevler için gereken süreyi ve görevi tamamlamak için gereken iş gücü miktarını azaltmayı sağlar. Manuel iş gücüne olan ihtiyacı azaltarak verimliliği artırır.
Malzemelerin ve sevkiyatın durumu hakkında gerçek zamanlı bilgiler sağlar. Bu sayede, tedarik zincirinin görünürlüğünü artırır. Aynı zamanda, müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesine ve ürünlerin zamanında teslim edilmesini sağlar.
Otomatik envanter yönetim sistemleri, gelişmiş envanter doğruluğu sağlayarak hata riskini minimize eder. Böylece işletmeler, stok sorunlarını çözebilir ve optimum envanter seviyesini koruyabilir.
Depo içi lojistik otomasyonu, müşteri deneyimleri üzerinde oldukça olumlu etkiler bırakır. Bu sistemler, darboğazları belirlemeye ve operasyonları kolaylaştırmaya yardımcı olur. Doğal olarak müşteriye sunulan değer artar.
SAP EWM Danışmanlığı
SAP EWM Danışmanı
Express.js & MongoDB ile Pooling Application
Express Nedir? Express, Node.js içerisinde web uygulamalarının daha kolay ve hızlı bir şekilde geliştirilmesini sağlamak amacıyla...
E-Fatura Nasıl Kesilir?
E-Fatura uygulaması kuruluşlar için faturalarını dijital ortama taşıyarak ödeme ve tahsilat süreçlerinin hızını ve verimliliğini...
EDI’nin (Elektronik Veri Değişimi) 6 Faydası
Elektronik Veri Alışverişi (EDI), bilgisayar sistemlerinin birbiriyle iletişim kurma yeteneğine sahip bir teknolojidir. EDI protokolleri ve...
Şirketler için BT Varlık Yönetiminin Önemi
BT varlıkları, şirketlerin bel kemiğini oluşturmakta ve şirkete ait operasyonların alt yapısı için hayati önem taşımaktadır....
SAP Nedir? SAP Sistemleri Nelerdir?
Adı, şirketin orijinal Almanca adı olan Systemanalyse Programmentwicklung'un ilk harfleri olan Alman yazılım firması SAP, kurumsal...
SAP S/4HANA Nedir?
SAP S/4HANA, şirketlerin işlemleri gerçekleştirmesine ve iş verilerini gerçek zamanlı olarak analiz etmesine olanak tanıyan SAP HANA bellek...
e-Arşiv Fatura Sorgulama Nedir? Nasıl Gerçekleştirilir?
Dijital dönüşüme ister gönüllü ister zorunlu olarak geçmiş olun, alıcılarınız manuel yöntemleri kullanmakta ısrarcıysa süreciniz...
İşletmeler için SAP Fiori’nin Avantajları
SAP Fiori, kullanıcılara hataların azalmasını ve müşteri memnuniyetinin artmasını sağlayan, kullanıcı deneyimini optimize eden birden...
ERP Sistemi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dijital teknolojiler tarihteki herhangi bir yenilikten daha hızlı ilerlemiştir ve tarih boyunca teknolojik devrimler işgücünü...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.