Blog

Suudi Arabistan E-Fatura Uyumluluğu

Suudi Arabistan, bölgede e-fatura mevzuatını uygulayan ilk ülkeler arasındadır. Suudi Arabistan e-fatura mevzuatı, şirketlerin satış verilerini elektronik olarak göndermelerini kolaylaştırarak işletmeler için maliyetleri azaltmayı ve hükümetler için vergi tahsilatını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

Bu yazımızda Suudi Arabistan e-Fatura mevzuatı hakkında bilgileri paylaşıyor olacağız.

Suudi Arabistan E-Fatura Mevzuatı

Suudi Arabistan devlet kurumu “Zekât ve Vergi Genel Müdürlüğü (GAZT)”, 4 Aralık 2020 tarihinde yayınladığı nihai elektronik faturalandırma (e-fatura) düzenlemesi ile, mükelleflerin e-fatura düzenleme, kaydetme ve değiştirme konusunda 4 Aralık 2021'e kadar tam donanımlı olmalarının zorunlu olacağını belirtmişti.

Kurum ayrıca yayınladığı düzenlemenin, ülkede daimi kuruluşu olan yabancı şirketler de dahil olmak üzere Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren tüm işletmeler için geçerli olacağını bildirdi.

Suudi Arabistan vergi dairesi ZATCA'nın yayınladığı “E-Fatura Yönetmeliği Hükümlerini Uygulamak için Kontroller, Gereklilikler, Teknik Özellikler ve Usul Kuralları ” adlı bir belgede e-fatura gereklilikleri hakkında daha fazla bilgiye erişebilirsiniz.

ZATCA E-Fatura uyumluluk sürecini 2 aşamaya ayırmıştır.

E-Fatura Uyumluluğu 1.Aşama Gereklilikleri

4 Aralık 2021 tarihi ile mükelleflerin yerine getirmesi gereken zorunluluklar şu şekildedir.

  • Kâğıt formatında fatura düzenlenemez, bu faturalar geçersizdir.
  • Kullanılan e-Fatura çözümünün, Suudi Arabistan e-Fatura yasa ve düzenlemelerine uygun formatta olması gerekmektedir.
  • Faturalar, bir mobil cihazdan tarayarak geçerliliğini kontrol etmek için 500 karaktere kadar Base64 biçiminde bir QR kodu içermelidir.
  • Faturalar gerekli ek alanlarını içermelidir. (B2B ve B2C’ye göre farklılık göstermektedir.)

E-Fatura Uyumluluğu 2. Aşama Gereklilikleri

E-Fatura mevzuatının 2. Aşamasına ilk olarak Haziran 2022’de geçilmesi planlanıyordu. Fakat daha sonra tarih Ocak 2023 olarak güncellendi. Bu doğrultuda işletmelerin 2. Aşamada yer alan gereklilikleri Ocak 2023 tarihine kadar yerine getirmesi gerekmektedir.

1 Ocak 2023 tarihi ile mükelleflerin yerine getirmesi gereken zorunluluklar şu şekildedir.

  • E-faturaları gerekli formatta (XML veya gömülü XML ile PDF/A3), gerekli alanlar ile oluşturabilmesi ve saklanması.
  • E-fatura çözümünün internete bağlanabilme dahil e-fatura gereksinimleriyle uyumlu olması.
  • Kullanılan e-fatura çözümünün ZATCA'nın Fatura portalıyla entegre edilmesi.

Suudi Arabistan E-Fatura Çözümü

e-Fatura mevzuatı kapsamında yer alan maddeler Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren işletmeler için zorunludur. Bu gereklilikleri yerine getirmeyen işletmeler ise ZATCA tarafından cezalandırılmaktadır.

Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren SAP kullanıcıları, SAP Document Compliance çözümü ile e-fatura mevzuatına uyumlu hale gelebilmektedir. SAP Document Compliance, SAP ECC ve SAP S/4HANA ile çalışan ve E-Faturalama sürecinizi Suudi Arabistan E-Fatura gereksinimleriyle yasal olarak %100 uyumlu hale getirebilen entegre bir SAP çözümüdür.

MDP ile E-Fatura Uyumluluğu

E-Dönüşüm alanında 2013 yılından bu yana dünyanın farklı bölgelerine danışmanlık ve çözüm hizmeti sunan ekibimiz ile Suudi Arabistan e-Fatura uyumluluğu kapsamında iş ortaklarımıza hizmet sunuyoruz. Suudi Arabistan E-Fatura gereksinimlerinin SAP sisteminize uyumluluğu için desteğe ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.