Özellikle finans ve muhasebe departmanlarında gerçekleştirilen pek çok işlem dijital dönüşüm rüzgarıyla beraber elektronik ortama taşınmaya başladı. Bu dönüşümde Fintechlerin ve özellikle bankacılık alanındaki gelişmelerin etkisi göz ardı edilemeyecek kadar büyük. Şubede saatlerimizi alan banka işlemlerini şu an evimizden çıkmadan kolayca halledebilmemiz, faturalarımızı sıra beklemeden –yolda yürürken bile– birkaç tıkla ödeyebiliyor oluşumuz şirketlerin finans ve muhasebe departmanındaki gelişmelere de ilham kaynağı oldu.
Bu gelişmelerden bir tanesi de ödeme yöntemleri. Kuruluşlar ödeme işlemlerinin neredeyse tamamını bankalar aracılığıyla gerçekleştirirler. Peki firmalar ödeme süreçlerini elektronik ortamdan nasıl yürütebilir? E-Ödeme’nin avantajları nelerdir? E-Ödeme süreci nasıl ilerler? Tüm bu soruları sizin için bu yazıda cevapladık
İçindekiler
Özellikle büyük şirketlerde ödeme süreçleri çoğunlukla gereğinden uzun ve zahmetli bir hale gelebilir. Bu durumun çok belirgin iki sebebi bulunur. Birincisi büyük şirketlerin ödeme işlemleri de genellikle büyük hacimlidir. Ödenecek meblağın büyük olması, ödemeyi onaylaması gereken birimlerin artmasına sebep olur. Bu birimlerden hiyerarşik sıraya göre imzaların alınması ve bir diğer birime aktarılması çeşitli iletişim kopukluklarıyla beraber süreci uzatabilir.
Ödeme sürecini zorlaştıran ikinci sebep ise banka sürecidir. Şirketlerin birden fazla bankada, farklı para birimleriyle hesabı bulunur. Ödeme sürecinde toplanan onay imzaları gerekli bankaya ve ilgili hesaba aktarılırken insan kaynaklı hataların gerçekleşmesi yüksek bir ihtimaldir. SAP e-Ödeme çözümü bu iki sorunu da ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilmiştir.
Büyük firmaların büyük hacimli ödeme anlaşmaları sebebiyle, kuruluş içerisinde farklı birimlerden ve farklı mertebelerden çalışanların onayını alarak devam eder. Bu onay süreci insan kaynakları tarafından belirlenen bir hiyerarşiye göre tabandan tepeye doğru ilerler. Son olarak üst düzey mevkilerden çalışanların da onayı alındıktan sonra gerekli belgeler bankaya iletilir. Ancak sürecinin manuel olarak gerçekleştirilmesi fazladan iş yükü, yüksek maliyet ve pek çok hatayla sonuçlanabilir.
E-Ödeme çözümü sayesinde ödeme onay belgesi, hiyerarşisine uygun olarak birimlere ve kişilere elektronik ortamda iletilir. Online onay belgesi, her birimden alınan e-imza’nın ardından hiyerarşiye göre bir üst mertebedeki kişinin onay sistemine düşer. Şirket içinde, gerekli tüm e-imza/m-imza’lar tamamlandıktan sonra ödeme çalıştırması başlatılır.
Ödeme çalıştırması tamamlandıktan sonra, tanıtıcı bankanın sistemine iletilir ve matbu talimat basılır. Banka tamamlanan ödeme işlemiyle ilgili belgeleri gönderdiğinde E-Ödeme çözümü sistemine düşer. Sistem bankadan gelen evrakları ilgili talimatla ilişkilendirir ve kaydeder. Tüm ödeme adımlarının tamamlanmasının ardından, ödeme muhatabı firma finans yöneticisi ve kişilere mail aracılığıyla ödeme ihbarını iletir.
SAP FI Add Ons çözümleri kapsamında bulunan SAP e-Ödeme çözümü, MDP Group teknolojisiyle geliştirilmiş finansal bir uygulamadır. Mal ve hizmet ödemeleri, alacaklı tahsilatları, bankalar arası para transferleri ve serbest ödemeler gibi birçok ödeme çeşidini kapsar. Çözüm, şirketlerin karmaşık ödeme süreçlerini dijital ortama taşımayı hedefleyerek oluşturulmuştur. Bu amaca uygun olarak geliştirilen ödeme adımları tüm süreci başından sonuna dek kapsar.
E-Ödeme; HR hiyerarşine uygun olarak ilerleyen onay limit süreci, anlık durum raporları ve grafik görüntüleme, veri transferleri, Otomatik Mail Notifikasyonu, mobil onay ve daha birçok özelliğiyle kullanıcılarına güvenilir ve hatasız bir süreç sunmayı hedefler.
SAP Fiori sistemi üzerinden geliştirilen e-Ödeme, bir şirketin ödeme işlemlerinin tamamını başından sonuna kadar kapsar. Fiori sisteminin kullanıcı dostu ara yüzünün yanı sıra, SAP e-Ödeme çözümünün tüm işlemleri web üzerinden gerçekleştirilir. Bu sebeple çözümün kullanımı kolay ve tercih edilirliği yüksektir.
Onay limit sürecini düzenlerken, ödeme çalıştırmasını bankaya iletirken, bankadan gelen evrakları sisteminize kaydederken veya ödeme ihbarını muhatap firmaya iletirken ayrı ayrı raporlama yapmak süreci uzatır ve zaman kaybıdır. E-Ödeme çözümü sayesinde birden fazla raporlama yapmanıza gerek kalmaz, tek bir rapor ile tüm ödeme sürecinizi gerçekleştirebilirsiniz.
SAP e-Ödeme çözümü, tüm ödeme sürecinizi kontrollü ve adım adım kayıt altına alarak ilerletebilme imkanı sunar. Çözüm sayesinde, anlık durum raporlarına ve grafiklere kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Buna ek olarak çözüm sayesinde ödeme öneri listesi hazırlayabilir, ödeme sürecine dahil olan belgelerde blokaj kontrolü yapabilirsiniz. SAP E-Ödeme çözümüyle, otomatik denkleştirme ve belge bazlı ödeme yapabileceğiniz gibi belge bazlı kısmi ödeme de yapabilirsiniz.
SAP e-Ödeme çözümüne basit birkaç adım ile geçiş yapmanız mümkün:
Manuel olarak devam eden ödeme süreçlerinde yaşanan hatalar, gecikmeler ve zaman kayıpları sebebiyle maliyet artar. SAP e-Ödeme sayesinde, tüm işlemler ödeme işlemleri dijital ortama taşınır ve başından sonuna dek elektronik formda gerçekleşir. Çözüm, tüm bu süreci sistematikleştirerek hata oranını düşürür.
SAP e-Ödeme çözümünde çoğu ödeme adımı otomatik bir şekilde ilerler. Bu sayede zamandan ve maliyetten tasarruf edebilirsiniz. Örneğin; şirket içi hiyerarşiye göre onaylanması gereken ödeme onay belgesi her birimden veya kişiden alınan imzanın ardından otomatik olarak bir üst segmentteki çalışanın onayına sunulur. İmzaların ardından onay aşaması tamamlanan ödeme belgesi ve gerekli diğer evraklar bankaya otomatik olarak iletilir. Ödeme işleminin ardından banka tarafından gönderilen belgeler ilgili talimatla otomatik olarak ilişkilendirir ve kaydedilir. Son olarak ödeme muhatabı firmanın finans departmanına otomatik e-posta yoluyla ödeme ihbarı gönderilir.
SAP e-Ödeme çözümü kullanıcıları tüm ödeme işlemlerini web üzerinden gerçekleştirebilirler. Fiori sisteminin kullanıcı dostu ara yüzü üzerinden çalışan çözümün kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Sistem birden fazla rapor oluşturma zorunluluğunuzu ortadan kaldırarak süreç üzerine saklanması gereken belge miktarını da sadeleştirir.
MDP Group, SAP e-Ödeme çözümüyle zamandan ve maliyetten tasarruf ederken ödeme süreçlerinizi sistematik bir hale getirmeyi hedefler. Aşamalarının büyük bir kısmı otomatik olarak gerçekleşen ödeme süreçlerinizde, hata oranını düşürerek mali kayıpların önüne geçerken iş yükünüzü de azaltır. Kurulum ve kullanım kolaylığı sayesinde manuelden dijitale geçiş sürecinizde uyum sorunu yaşamazsınız, adaptasyon süreniz kısalır.
MDP Group alanında uzman ve farklı sektörlerde deneyim sahibi danışman kadrosuyla firmanızın ihtiyaçlarına yönelik doğru yol haritasını oluşturarak dijital dönüşüm sürecinizin her anında size destek olur. SAP E-Ödeme ve diğer dijital dönüşüm çözümlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
Çözümlerimiz ve danışmanlık hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
SAP ABAP Danışmanı
Fintech Çözümlerinin Önemi
FinTech yani finansal teknolojiler kapsamı günden güne genişlemeye devam ediyor. Finansal teknolojilere olan talep 2020 yılında özellikle...
Kur Farkı Nedir? SAP Kur Farkı Faturası Çözümü
Yerli para biriminin yabancı para birimine göre fiyatına “kur” denir. İki para biriminin birbiriyle değiştirilmesi sırasında ortaya...
TEB Ekstre Hesap Özeti Hareketleri Servisinde Güncellemeler
TEB (Türk Ekonomi Bankası), 20 Haziran 2024 itibariyle ekstre hesap özeti hareketleri servisini güncelleyeceğini duyurdu. Bu güncelleme...
MDP SAP Gelen e-Belge Çözümü
SAP Gelen E-Belge Çözümü Nasıl Ortaya Çıktı?Son zamanlarda SAP kullanan e-Fatura müşterilerimizin e-Faturaya geçmemiş mükelleflerden...
Yalın Üretim Nedir?
1940’lı yıllarda Toyota Üretim Sistemi’nde ortaya çıkan Yalın Üretim (Lean Production / Lean Manufacturing), günümüzde iş...
SAP Build Work Zone Nedir?
Günümüz iş dünyasında işletmeler, iş süreçlerini yönetirken birden fazla uygulama sistemleri ve parçalara ayrılmış bilgilere ulaşmaya...
GS1 Barkod Sistemi Nedir? GS1 & SAP Entegrasyonu
GS1 sistemi, uluslararası elektronik ticaret uygulamaları için evrensel bilgi tanımlama sistemdir. Tedarikçiler ve müşteriler arasındaki...
React Hooks Nedir ve Nasıl Kullanılır?
React Hook'lara GirişHookların çıkışı React’in 16.8 versiyonunda başlamıştır. Class Componentlerin özelliklerini functional...
SAP Integration Suite’de Process Direct ile Çoklu Süreç Yönetimi
Integration Suite platformu üzerinde birden fazla sürecinin aynı anda yönetilmesi gerekebilir. Bu yazıda, çoklu süreç yönetiminin nasıl...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.