Blog

Endüstri 4.0 Nedir?

Endüstri 4.0 kavramı, Sanayi Devrimi’nde ağırlıklı olarak makine öğrenimi, otomasyon, ara bağlantı ve gerçek zamanlı datalara odaklanan yeni bir aşamayı tanımlar. Bazen IIoT veya akıllı üretim olarak da anılan Endüstri 4.0, üretime ve tedarik zinciri yönetimine odaklanan şirketler için daha bütünsel ve daha kapsamlı bağlantılara sahip bir ekosistem oluşturmak için fiziksel üretim ve operasyonları makine öğrenimi, akıllı dijital teknoloji ve büyük verilerle birleştirir. Günümüzde faaliyet gösteren kuruluşların hepsi birbirinden farklı olsa da, hepsi aynı sorunla karşı karşıyadır. Ortaklar, süreçler, insanlar ve ürünler arasında gerçek zamanlı bağlantılara ve iç görülere ihtiyaç duyulması.

Endüstri 4.0 burada devreye giriyor.

Endüstri 4.0, sadece üretim verimliliğini artırmak için yeni araçlara ve teknolojilere yatırım yapmakla ilgili değildir; tüm işletmenizin çalışma ve gelişme/büyüme biçiminde devrim yaratmakla ilgilidir.

Bu yazıda Endüstri 4.0’ın gelişimini, kapsamını ve faydalarını sizler için inceledik.

Endüstrinin 1.0’dan 4.0’a Evrimi

Bugüne kadar dünyanın deneyimlediği dört ayrı endüstriyel devrim yaşandı ve yaşanmakta. Endüstri 4.0’ın ne, neden ve nasıl olduğunu çok daha derinlemesine incelemeden önce, 1800’lerden beri üretimin tam olarak nasıl geliştiğini anlamak faydalı olacaktır.

İlk Sanayi Devrimi

Birinci sanayi devrimi 1700’lü yılların sonları ile 1800’lü yılların başları arasında gerçekleşmiştir. Bu zaman diliminde üretim, iş hayvanları tarafından desteklenen ve insanlar tarafından gerçekleştirilen el emeğine dayalı bir sistem olmaktan çıkmıştır. Buhar ve suyla çalışan motorlar ve diğer makinelerin kullanımıyla insanlar tarafından gerçekleştirilen daha optimize bir işçilik biçimine doğru evrilmiştir.

İkinci Sanayi Devrimi

20. yüzyılın başlarında çeliğin devreye girmesi ve fabrikalarda elektrik kullanımının başlamasıyla dünya, ikinci bir sanayi devrimine girdi. Elektriğin piyasaya sürülmesi, üretici verimliliğinin artırmasını sağladı. Ayrıca fabrikalarda kullanılan makineler daha mobil hale gelmeye başlamıştı. Bu aşamada, üretkenliği artırmanın maksadıyla montaj hattı gibi seri üretim konseptleri tanıtıldı.

Üçüncü Sanayi Devrimi

1950’li yılların sonlarından başlayarak, üreticilerin fabrikalarına daha fazla elektronik aleti dahil etmesi ve nihayetinde üretim alanlarında bilgisayar kullanımının başlamasıyla üçüncü bir sanayi devrimi ortaya çıktı. Bu dönemde üreticiler, otomasyon yazılımına ve dijital teknolojiye daha çok, mekanik ve analog teknolojiye daha az önem vermeye başladı.

Dördüncü Sanayi Devrimi veya Endüstri 4.0

Geçtiğimiz birkaç on yılda, dördüncü bir sanayi devrimi ortaya çıktı: Endüstri 4.0. Nesnelerin İnterneti (IoT) aracılığıyla gerçek zamanlı verilere erişim, birbirine bağlanabilirlik ve siber-fiziksel sistemlerin tanıtımı sayesinde Endüstri 4.0, son yıllarda dijital teknolojiye verilen önemi bambaşka bir seviyeye taşıyor.
Endüstri 4.0, üretime, bütünsel, birbiriyle bağlantılı ve daha kapsamlı bir yaklaşım sunar. Fiziksel ile dijitale bağlanır ve departmanlar, ortaklar, satıcılar, insanlar ve ürünler arasında daha gelişmiş işbirliği ve erişim sağlar. Endüstri 4.0, işletme sahiplerine operasyonlarının her alanını daha iyi tanıma ve daha iyi kontrol imkanı verir. Süreçleri geliştirmek ve iyileştirmek, üretkenliği artırmak ve büyümeyi desteklemek için işletmelerin anlık verilerden yararlanmalarına olanak tanır.

Endüstri 4.0 Kimler İçin Uygun?

İşletmenizin Endüstri 4.0’a yatırım yapması gerektiğini nasıl anlarsınız? Bu listedeki öğelerin çoğunu kendi işletmenize uygun buluyorsanız, Endüstri 4.0 teknolojisini ve çözüm sağlayıcılarını değerlendirmeye ve dağıtım için gereken kaynakları tahsis etmeye başlamak muhtemelen güvenlidir:

  • Rekabetçi ve çok sayıda teknoloji meraklısı oyuncunun bulunduğu bir sektördesiniz.
  • Kuruluşunuzdaki boş pozisyonları doldurmak için işe alım yapmakta zorlanıyorsunuz.
  • Tedarik zincirinizde daha iyi görünürlük istiyorsunuz.
  • İhtimal dahilinde olan problemlerinizi daha büyük sorunlara dönüşmeden önce belirlemek ve ele almak istiyorsunuz
  • Kuruluşunuzun tamamında verimliliği ve karlılığı artırmak istiyorsunuz.
  • Takımınızda yer alan herkesin iş ve üretim süreçleri hakkında bilgilendirilmiş, güncel, ilgili görüşlere sahip olmasını istiyorsunuz.
  • Daha zengin ve zamanında gerçekleştirilmiş analizler istiyorsunuz.
  • Bilgiyi anlamlandırma ve dijitalleştirme konusunda yardıma ihtiyacınız var.
  • Müşteri deneyimini ve müşteri memnuniyetini iyileştirmek istiyorsunuz.
  • Ürün kalitesini korumak veya artırmak istiyorsunuz.
  • Yalnızca envanter ve planlamayı değil, aynı zamanda finans, müşteri ilişkileri, tedarik zinciri yönetimi ve üretim uygulamasını da kapsayan daha entegre bir kurumsal kaynak planlama sistemi istiyorsunuz.
  • İşletmenizdeki belirli kullanıcılara veya alanlara uyarlanmış, esnek ve tutarlı bir üretim ve iş operasyonları görünümü istiyorsunuz.
  • İşinizle ilgili her gün daha hızlı ve önemli kararlar almanıza yardımcı olacak gerçek zamanlı içgörüler istiyorsunuz.

Endüstri 4.0’ın sizin için doğru olup olmadığından hala emin değil misiniz? Size ve işinize yardımcı olabileceği bazı özel yolları öğrenmek için okumaya devam edin.

Endüstri 4.0 Modelini Kapsamı ve Benimsemenin Faydaları

Endüstri 4.0, tüm tedarik zincirini ve ürün yaşam döngüsünü kapsar. Bu kapsam tasarım, satış, envanter, programlama, kalite, mühendislik ve müşteri ve saha hizmeti gibi alanlardan oluşur.

İşletmeniz için bir Endüstri 4.0 modelini benimsemenin faydalarından bazılarının kısa ve özet bir listesi:

Rekabetçi piyasada sizi güçlü kılar

Gelişen piyasalar ve teknolojiler sizi özellikle Amazon gibi birçok firmanın yer aldığı ve satış hızının çok yüksek olduğu platformlarda her daim rekabetçi kılmak için lojistik ve tedarik zinciri yönetimini optimize etmek zorunda bırakır.

Genç iş gücü potansiyelinizi artırır

Sizi genç işgücü için daha çekici kılar. Yenilikçi ve modern Endüstri 4.0 teknolojilerine yatırım yapan kuruluşlar, yeni çalışanları çekmek ve elde tutmak için daha iyi konumlandırılmıştır.

Ekip çalışmalarında verimliliği artırır

Ekibinizi daha güçlü ve daha iş birliğine dayalı hale getirir. Endüstri 4.0 çözümlerine yatırım yapan işletmeler verimliliklerini ve departmanlar arasındaki iş birliğini artırabilir, kuralcı ve tahmine dayalı analitiği etkinleştirebilir ve operatörler ve yöneticiler dahil olmak üzere kişilerin gerçek zamanlı verilerden tam anlamıyla yararlanarak günlük sorumluluklarını ve iş süreçlerini yönetirken daha iyi kararlar almalarına olanak tanır.

Potansiyel sorunlara erken müdahale imkânı sunar

İhtimal dahilinde olan sorunları büyük problemlere dönüşmeden ele almanızı sağlar. Tahmine dayalı analitik, gerçek zamanlı veriler, internete bağlı makineler ve otomasyon, potansiyel bakım ve tedarik zinciri yönetimi sorunlarını ele alma ve çözme söz konusu olduğunda daha proaktif olmanıza yardımcı olabilir.

Maliyeti düşürür, yüksek kâr marjı sağlar

Maliyetleri azaltmanıza, kârı artırmanıza ve büyümeyi hızlandırmanıza olanak tanır. Endüstri 4.0 teknolojisi, üretim süreçlerinizin ve tedarik zincirinizin tüm yönlerini yönetmenize ve optimize etmenize yardımcı olur. İşletmeniz hakkında daha akıllı, daha hızlı kararlar vermeniz için ihtiyaç duyduğunuz gerçek zamanlı verilere ve öngörülere erişmenizi sağlar ve bu da sonuç olarak tüm operasyonunuzun verimliliğini ve karlılığını artırabilir.

MDP Group İşletmenize Nasıl Yardımcı Olur?

MDP Group, Endüstri 4.0 teknolojisini üretim işinize uygulamanıza yardımcı olabilir. Sağladığımız SAP EWM danışmanlık hizmetleri ile üretim, dağıtım, perakende ve hizmet sektörü müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmış esnek, sektöre özgü çözümler sunuyoruz.

SAP EWM (Extended Warehouse Management) çözümü, depo yönetimi için geliştirilmiş yeni nesil bir uygulamadır. Dünyanın en çok kullanılan depo yönetimi uygulamalarından biri olan SAP WM’in genişletilmiş ve zenginleştirilmiş bir versiyonu olan SAP EWM, SAP S/4HANA’nın içine entegre edilmiş olarak piyasaya sunulmaktadır. SAP EWM danışmanlık hizmetimiz ile kaynak, stok, raf ve depo yönetimi işlemlerinizi kolaylaştırırken, kalite ve üretim PP entegrasyonu, slotting, görev dağıtımı optimizasyonu ve sevkiyat süreçlerinizde işletmenize ihtiyaç duyduğu desteği sağlıyoruz.

Size ve işletmenize nasıl yardımcı olabileceğimiz hakkında daha detaylı bilgi edinmek için SAP EWM danışmanlık sayfamızı inceleyebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.