"Endüstriyel Nesnelerin İnterneti" anlamına gelen IIoT, internete bağlı makinelerden ve üretilen verileri işlemek için gelişmiş çözümlemeli platformlardan oluşur. Endüstriyel seviyede veri toplayan, izleyen, değiştiren ve analiz eden sistemler oluşturmak için bağlanan, kendi bilgi işlem yeteneğine sahip akıllı cihazlar ağıdır.
Günümüzde dördüncü endüstri devrimi olan Endüstri 4.0'ı temsil eden IIoT; akıllı cihazları, gelişmiş veri sistemlerini, fiziksel ve insan ağlarını birbirleriyle entegre etmektedir.
IIoT cihazlarının, küçük çevresel sensörlerden karmaşık endüstriyel robotlara kadar birçok çeşidi vardır. IIoT'nin faydaları çok yönlüdür ve birçok sektörde birden fazla uygulamaya sahiptir. IIoT'nin odak noktası, özellikle imalat, enerji santralleri, tarım, petrol ve gaz gibi endüstriyel uygulamalardır. IIoT’nin faydaları arasında aksaklık ve bakım maliyetlerinin azalması, üretimde verimliliğinin artması, iş yeri güvenliğinin artması ve iş süreçlerindeki hakimiyetin artması bulunmaktadır.
İçindekiler
Nesnelerin İnterneti (IoT) genellikle "akıllı" nesneler olarak adlandırılır. Arabalardan ev aletlerine, modaya ve internete kadar, verilerin entegrasyonunu sağlayan, ve fiziksel dünyayı dijital dünyaya bağlayan her şey akıllı nesne olarak kabul edilir.
IoT ve IIoT kavramları aynı kullanılabilirliğe sahiptir ve akıllı cihazların ve bağlı cihazların temel özellikleridir. İkisi arasındaki fark genel kullanımlarıdır. Nesnelerin İnterneti (IoT) en çok tüketiciler için kullanılır IIoT ise tedarik zinciri izleme, üretim ve yönetim sistemleri gibi endüstriyel amaçlar için kullanılır.
Akıllı telefonlar, IoT'de büyük bir rol oynar, çünkü birçok IoT cihazı bir akıllı telefondaki uygulama aracılığıyla kontrol edilebilir. Örneğin, uygulama üzerinden sizin için en uygun sıcaklığı ayarlayabilirsiniz. Başka bir artı mı? Siz uzaktayken gereksiz ısıtma veya soğutmayı ortadan kaldırabilirsiniz. Böylece potansiyel olarak enerji maliyetlerinden tasarruf edebilirsiniz.
IoT cihazları, makine öğrenimi yoluyla sensörler tarafından toplanan verilere göre hareket eden sensörler ve mini bilgisayar işlemcileri içerir. Aslında, IoT cihazları internete bağlı mini bilgisayarlardır.
Makine öğrenimi, bilgisayarların insanlara benzer şekilde (çevrelerinden veri toplayarak) öğrendikleri zamandır ve IoT cihazlarını akıllı yapan özelliktir. Bu veriler, makinenin tercihlerinizi öğrenmesine ve buna göre kendini ayarlamasına yardımcı olmaktadır. Makine öğrenimi, bilgisayarların birisi tarafından programlanmasına gerek kalmadan öğrenmesine yardımcı olan bir yapay zeka türüdür.
İşletmeler şimdilerde IIoT’den nasıl faydalanıyor? İşte mevcut IIoT çözümleri:
Nesnelerin interneti yaygınlaştığı zaman dijital kültür evrilecek ve dönüşecektir. Hayatı kolaylaştıran teknolojiler hayatımızın her alanında olacaktır. Peki gelecekte bizleri neler bekliyor?
Sağlık performansını izleyen uygulamalar, akıllı bileklikler ve birbirine bağlı kişisel nesneler, gelecekte yeni sağlık modellerini oluşturacak. Hemşireleri hastalar hakkında bilgilendiren akıllı servisler sayesinde hemşirelerin iş gücü azalacak. IoT sensörleri sayesinde çalışan ameliyat robotları, kusursuz ameliyatlar gerçekleştirebilecek.
Üreticiler zaman içinde IIoT‘ye adapte olacaklar. IIoT'nin yaygınlaşmasıyla insan gücünün yerini alacak bir ortam sağlanacaktır. Karanlık fabrika, 7/24 üretimin olduğu sistemleri kontrol eden çalışanlar dışında kimsenin üretim içerisinde bulunmayacağı ve bu yüzden ışığa da gereksinim duymayacağı fabrikalardır.
IoT tabanlı sürücüsüz otonom araçlar ve trafik yönetim sistemleri insanlar tarafından kaynaklanan trafik kazalarını azaltacak.
Enerji tüketen aygıtların performansını takip etmek ve analiz edebilmek mümkün olacak. Yenilenebilir enerji sistemlerinin ana bileşeni olan depolama, IoT sayesinde düşük maliyetli hale getirilebilecek. Akıllı şebeke sistemleri olacak.
IoT sayesinde denizlerde ve tarımda kirlilik seviyeleri ve topraktaki nem analiz edilebilir. Bu sayede çevre kirliliği için önlem alınabilecek. IoT, akıllı tarım çağı başlatacak. Çiftçilikte akıllı cihazlar kullanılarak mahsulün potansiyel koşullarını gerçek zamanlı olarak takip edilebilecek.
SAP EWM Danışmanı
SAP Fiori Client Uygulama Mağazalarından Kaldırılıyor
SAP Fiori Client Uygulaması 2022’nin ikinci çeyreğinde Apple ve Google uygulama mağazalarından kaldırılacak. Peki bu gelişme Fiori kullanan...
E-Müstahsil Makbuzu Nedir?
Teknoloji artık hayatımızın her alanında sık sık karşımıza çıkıyor. Her gün yaşanan teknolojik gelişmeler sonucunda eski usul...
Yazılım Varlık Yönetimi Nedir?
Genellikle Software Asset Management (SAM) olarak adlandırılan Yazılım Varlık Yönetimi, yaşam döngülerinin tüm aşamaları boyunca...
Tedarik Zinciri Yönetiminde Depolamanın Rolü
Tedarik zinciri yönetiminin amacı, malların ve hizmetlerin kaynak noktasından tüketim noktasına kadar olan akışını kesintisiz bir şekilde...
Taşıma Birimi (Handling Unit) Nedir?
Taşıma birimi, ambalaj malzemeleri ve içindeki ürünlerden oluşan fiziksel bir birimdir. Bir taşıma birimi her zaman bir ürün ve ambalaj...
SAP S/4HANA Nedir?
SAP S/4HANA, şirketlerin işlemleri gerçekleştirmesine ve iş verilerini gerçek zamanlı olarak analiz etmesine olanak tanıyan SAP HANA bellek...
ABAP Nedir? SAP ABAP Danışmanlığı Nedir?
ABAP, yazılım şirketi SAP tarafından geliştirilen dördüncü nesil, üst düzey bir programlama dilidir. ABAP kelimesi başlangıçta "genel...
Elektronik Veri Alışverişi Otomasyonunun (EDI) 6 Faydası
Elektronik Veri Alışverişi Otomasyonu (EDI), bilgisayar sistemlerinin birbiriyle iletişim kurma yeteneğine sahiptir. Bu sayede kâğıt...
React Hooks Nedir ve Nasıl Kullanılır?
React Hook'lara GirişHookların çıkışı React’in 16.8 versiyonunda başlamıştır. Class Componentlerin özelliklerini functional...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.