Yerli para biriminin yabancı para birimine göre fiyatına “kur” denir. İki para biriminin birbiriyle değiştirilmesi sırasında ortaya çıkan fiyat farkına ise “kur farkı”dır. Kur farkı faturası ise, dövize endeksli bir fatura kesildiğinde, faturanın tahsil gününde aradaki fark için düzenlenen bir fatura türüdür. Bu fatura, döviz cinsinden ticari işlerini yürüten işletmeler tarafından kesilir.
Ülkemizde sabit kur yerine, dalgalı kur sistemi uygulanmaktadır. Bu sebeple satışın gerçekleştiği tarihin kuru ile tahsilatın gerçekleştirdiği tarihin kuru farklı olabiliyor. Bunun sonucunda, döviz tutarı aynı olsa bile TL tutarları farklı olabiliyor. Kur farkından kaynaklanan sorunlara, özellikle işletmelerin geçici vergi dönemlerinde sıklıkla rastlanıyor.
İçindekiler
Mal ve hizmet bedeli karşılığında kesilen fatura döviz bazlı hazırlansa dahi yasal deftere TL olarak kaydedilir. Ancak dalgalı kur sistemi sebebiyle, faturanın kesildiği tarih ile tahsilat günü arasında geçen zamanda paranın değerinde değişim yaşanır. Yani, faturanın kesildiği tarihteki kur ile tahsilat günündeki kur farklı olur. Oluşan kur farkının muhasebe kayıtlarında belgelenmesi gerekir. Bu sebeple kur farkı taraflardan hangisinin lehine oluştuysa, onun tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’na fatura edilmelidir. Bu faturaya kur farkı faturası denir.
Türk Lirası bakiyesi kaldığı müddetçe, dövizli veya döviz endeksli işlemlerin tamamında kur farkları için fatura kesilmelidir çünkü TL bakiyesinin kapatılması yasal olarak zorunludur. Ancak kur farkı faturasını döviz olarak kesmeniz mümkün değildir. Kur farkı faturasının dövizli bakiyesi sıfır olmalıdır, Türk Lirası tutarı ise bakiyeyi kapatacak kadar olmalıdır. Kur farkı faturası, sadece yurt içindeki faturalara kesilebilir. Yurt dışına yapılan döviz bazlı satışlarda kur farkı faturası düzenlenemez.
Evet, Katma Değer Vergisi mükellefi alıcı ve satıcılara 1 Ocak 2019 tarihli bildiri ile kur farkı faturası düzenleme zorunlu tutulmuştur. ("III/A/5.3.Kur Farkları" başlığının altında yer alan ikinci ve üçüncü paragrafta)
Faturanın döviz bazlı kesilmesi ve muhasebe defterlerinin TL bazlı hazırlanması hesap kayıtlarında uyumsuzluğa ve açıklara sebep olur. Faturanın hazırlandığı tarih ile tahsilat günü arasında geçen zaman arasında oluşan kur farkının Gelir İdaresi Başkanlığı’na rapor edilmesi zorunludur. Fatura kuru ve tahsilat kurunu birbirine eşitleyerek TL bakiyeyi sıfırlamak usulsüz bir işlemdir.
Kur farkı faturası oluşturmadan TL bakiyenizi sıfırlarsanız, oluşturmadığınız her fatura için 290 TL’den aşağı olmamak kaydıyla fatura edilmeyen tutarın %10’u kadar özel usulsüzlük cezası kesilir. Özel usulsüzlük cezası hem faturayı kesmekle mükellef olup kesmeyen tarafa hem de faturayı alması gerektiği halde almayan tarafa kesilebilir.
Kur farkı faturası, işletmenin mali kayıtlarının ve finansal tablolarının doğruyu yansıtması için önemlidir. Döviz bazlı yapılan işlemlerin sonucunda oluşan kur farkının hesaplanması ve muhasebe kaydının yapılması gerekir. Aksi takdirde, gelir ve giderlerin raporlanması hatalı olur ve yanlış bilgi içerir. Vergi beyanname süreçlerinde, yanlış bilgilerin beyan edilmesi Vergi Dairesi tarafından cezai yaptırım uygulanmasına neden olur. Çünkü, Vergi Usul Kanunu’na göre kur farkı faturası kesmemek yasal bir ihlaldir ve cezası vardır.
Faturanın kesildiği tarih ile tahsilat tarihi arasında geçen zamanda oluşan kur farkı tespit edilir. Örneğin fatura zamanında 7.50 olan kur tahsilat zamanında kur 7.91 olsun, fatura tutarının ise 5000 USD olduğunu varsayalım. İki tarih arasında oluşan kur farkı 7.91-7.50 hesabına göre 0.41, kur farkı sebebiyle oluşan açık 5000x0.41 hesabıyla 2.050 TL’dir. Kur farkı faturası hesabı burada bitmemektedir. Teslim konusu olan ürün ve hizmetin tabi olduğu KDV oranının da faturaya yansıtılması gerekir. Yani, kur farkı faturası KDV oranı faturada yer almalıdır. Faturanın kesildiği tarihte geçerli olan KDV oranı faturada eksi olarak hesaplanır.
Kur farkı faturanızı oluştururken açıklama kısmına “Kur farkı faturası” ibaresi yerleştirmeniz yeterlidir. Bilgileri daha detaylı bildirmek istediğiniz takdirde, açıklama bölümüne fatura tarihi, fatura tutarı gibi hangi fatura için kur farkını hesapladığınızı belirten bilgiler yerleştirebilirsiniz.
Öncelikle kur farkı faturası oluşturmaya başlayabilmeniz için ödemenin bir kısmını veya tamamını almış olmanız gerekir. Buna ek olarak faturanın kesildiği tarih ile tahsilat tarihi aynıysa kur farkı faturası kesmenize gerek kalmaz. Bu koşullar yerine getirildiği takdirde kur farkı faturanızı oluşturmaya başlayabilirsiniz.
SAP Kur Farkı Faturası Çözümü, denkleştirme belgeleri ile birlikte kur farkı kayıtlarının işlem gördüğü 646/656 Kambiyo Karları/zararları hesaplarının işleyişine bağlı olarak çalışmaktadır. Muhasebe kayıtlarında bulunan her işlem kaydı ve her belge türü kur farkına konu olamayacağı için, program müşteri ve satıcı carilerinde kullanıcının belirleyeceği şekilde ayrı ayrı belge türleri bazında çalışmaktadır.
Kur farkına konu olan denkleştirme belgeleri cari bazda ayrı ayrı faturalanabildiği gibi, program üzerinden toplu faturalama işlemi de yapılabilmektedir. Aynı program üzerinden satıcı tarafından düzenlenen ve aleyhte olan, kur farkı faturaları da otomatik olarak kayda alınabilir.
Ödeme tutarı ve fatura tutarı arasında oluşan farkın birebir kapamasının yapılamadığı kısmi denkleştirmelerde de program üzerinde ayrı bir rapor takip edilebilmektedir.
Kur farkı faturasına konu olan denkleştirme belgesinde bulunan belgelere KDV’li hesabının dahil edilmesi gereken durumlarda, belge içerisinde bulunan KDV tutarı toplam matrah ile oranlanır ve yeni oluşan kur farkı faturasının KDV tutarı otomatik olarak belirlenir
SAP Kur Farkı Çözümü, değerleme işlemi sonucu oluşan kar/zarar belgesine ek olarak oluşturulan değerleme kaydının geri alma belgesini de otomatik olarak oluşturabilmektedir.
Kur farkı faturasını manuel olarak hazırlamak pek çok hesap ve işlem hatasıyla sonuçlanabilmektedir. MDP teknolojisiyle geliştirilmiş SAP Kur Farkı çözümü sayesinde sadece birkaç tuşla oluşturabilirsiniz. Sürecinizi dijital ortama taşıyan bu çözüm sayesinde insan kaynaklı hatalar ve eksiklikler ortadan kalkar. Çözüm, faturalarınızı ve kur farkını otomatik olarak hesaplar ve kaydeder.
Kur farkı beyanlarınızı optimize ederken yanlış hesaplanan KDV veya kur farkı sorunlarıyla karşılaşmazsınız. Oluşturulan kur farkı faturasını Gelir İdaresi Başkanlığına aynı çözüm sistemi üzerinden iletebilirsiniz. Fatura alıcısı e-Fatura kullanıcısı ise, oluşturulan fatura e-Fatura formunda muhataba iletilir.
SAP Kur Farkı çözümü, tüm faturalama işlemlerini sistematik bir hale getirir, iş yükünüzü ve maliyetinizi azaltır. Bu çözüm sayesinde, kur farkı beyan sürecinizi kısaltarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.
Alanında uzman kadromuzun geliştirdiği, SAP ek çözümlerimiz hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kur farkı faturasını, genellikle satıcı düzenler ancak bazı durumlarda alıcı da düzenleyebilir. Satışın yapıldığı ve ödemenin tahsil edildiği tarih arasında satıcı lehine ortaya çıkan kur farkı için satıcı faturayı düzenler.
Eğer, ödemenin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşursa, kur farkı faturasını alıcı düzenler. Böyle bir durumda, her iki taraf da satışın yapıldığı tarihte geçerli olan oran üzerinden KV hesaplamalıdır.
Hayır düzenlenmez. Kur farkı faturası, yalnızca yurt içindeki firmalar için düzenlenir. Yurtdışındaki bir firmaya yapılan döviz cinsi satış veya alımlar için gerçekleştirilen ödemelerde döviz bakiyesi kapatılmalıdır.
Kur farkı, faturanın kesildiği zamanda satışa konu olan ürün veya hizmet için uygulanan KDV oranı kullanılır. Örnek verecek olursak; düzenlenen ürün veya hizmet faturasında %20 KDV oranı uygulandıysa, kur farkı faturasında da aynı şekilde %20 KDV oranı uygulanmalıdır.
Kur farkı faturasının amacı, düzeltme işlemiyle hesabın TL bakiyesini kapatmaktır. Faturanın karşılığında, bir ödeme yapılmaz. Kur farkı faturasını düzenleyen taraf, KDV’yi ilgili ayda vergi dairesine beyan eder ve ödemesini yapar. Karşı taraf, kendi beyannamesinde bu KDV’yi indirim olarak belirtir.
Çek ödemelerinde, kur farkı faturası kasa veya banka ödemesinin yapıldığı tarihte oluşan fark için düzenlenir. Çekin düzenlendiği tarih önemli değildir, önemli olan çekin tahsil edildiği gündür.
Bu, işletmenin e-fatura mükellefi olup olmadığına bağlıdır. Eğer işletme, e-fatura mükellefiyse ve müşterilerine e-fatura düzenliyorsa, kur farkı faturasını da e-fatura olarak düzenlemelidir. Kağıt fatura düzenliyorsa, kur farkı faturası kâğıt olarak düzenlenir.
Yazılım Geliştirme Yöneticisi
Kur Farkı Faturası çözümü, Kur Farkı Faturalarınızın hızlı ve güvenilir bir biçimde SAP üzerinden hazırlamananızı sağlayan bir çözümdür. MDP Group olarak, faturalama ve tahsilat dönemleri arasında oluşan ve beyan edilmesi zorunlu olan kur farkı faturalarınızın hepsini otomatik olarak hazırlayıp Gelir İdaresi Başkanlığı’na otomatik olarak iletiyoruz. Sistemimiz genel kur farklarını otomatik olarak hazırlayıp kaydetme özelliğine sahiptir. Sizin yerinize tüm işlemleri otomatik bir şekilde gerçekleştirme özelliği sayesinde zamandan ve maliyetten tasarruf ederken insan kaynaklı hataların önüne geçmenizi sağlar. Hata yapma oranınız büyük oranda düşer. Kur Farkı Faturası çözümümüz SAP ile %100 entegre olarak çalışır ve tüm işlemlerinizi SAP ekranından gerçekleştirme imkanı sağlar.
Kur Farkı Faturası çözümü, kur farkı kayıtlarının direkt olarak işlem gördüğü 646/656 Kambiyo Karları/zararları hesaplarının, işleyişine bağlı olarak ve denkleştirme belgeleri ile çalışmaktadır. Muhasebe kayıtlarında her belge türü ve her işlem kaydı kur farkına konu olmayacağı için, program müşteri satıcı carilerinde ayrı ayrı kullanıcının belirleyeceği belge türleri bazında çalışmaktadır.
Cari bazında kur farkına konu olan denkleştirme belgelerinin ayrı ayrı faturalanacağı gibi, program üzerinden toplu olarak da faturalandırması yapılabilmektedir. Aynı program üzerinden aleyhte olan, satıcı tarafından düzenlenen kur farkı faturaları da otomatik kayda alınabilmektedir.Fatura tutarı ile ödeme tutarının birebir kapaması yapılamayan kısmi denkleştirmeler de program üzerinde ayrı bir raporda takip edilmektedir.
Kur farkına konu olan denkleştirme belgesinde bulunan belgelerin, KDV’li olması durumunda belge içindeki KDV tutarı toplam matrah ile oranlanarak yeni oluşacak olan kur farkı faturasının da KDV tutarı otomatik olarak belirlenmektedir.
Kur Farkı Faturası Çözümü, değerleme işlemi sonucu oluşan kar/zarar belgesine ek olarak oluşturulan değerleme kaydının geri alma belgesi de otomatik oluşturulmaktadır.
1 Ocak 2019 tarihinde yayınlanan bildirinin "III/A/5.3.Kur Farkları" başlığının altında yer alan ikinci ve üçüncü paragrafında, Katma Değer Vergisi mükelleflerine(alıcı ve satıcılara) Kur Farkı faturasının düzenlenmesi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle KDV mükelleflerine kur farkı beyanı zorunludur.
Kimler e-İrsaliye Mükellefidir?
Dijital dönüşüm çözümleri arasında en çok tercih edilen uygulamalarından biri e-İrsaliye uygulamasıdır. Ticari faaliyetlerde bulunan...
MDP SAP Gelen e-Belge Çözümü
SAP Gelen E-Belge Çözümü Nasıl Ortaya Çıktı?Son zamanlarda SAP kullanan e-Fatura müşterilerimizin e-Faturaya geçmemiş mükelleflerden...
e-Arşiv Fatura Sorgulama Nedir? Nasıl Gerçekleştirilir?
Dijital dönüşüme ister gönüllü ister zorunlu olarak geçmiş olun, alıcılarınız manuel yöntemleri kullanmakta ısrarcıysa süreciniz...
Finans Departmanında Dijital Dönüşüm
Dijital dönüşüm, her geçen gün daha önemli bir hale gelirken teknolojik gelişmelerin muhasebe ve finans alanında da kendini göstermesi...
BRF+ Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Günümüzün hızla değişien iş hayatında, şirketler için iş kurallarını esnek ve hızlı bir şekilde yönetmek büyük önem arz eder....
Gelen e-Arşiv Fatura Çözümü Ne İşe Yarar?
01/01/2024 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçmemiş mükelleflerin diğer vergi mükelleflerine kestikleri 6.900 TL üzerindeki...
Integration Suite’de Access Policies Nedir?
SAP Integration Suite'te, kullanıcı izinleri tüm görevlerin tüm öğeler ve veriler üzerinde gerçekleştirilmesini sağlayacak şekilde...
Fiori UI/UX ve Design Thinking’in Önemi
İş uygulamaları doğal, özelleştirilmiş ve müşterilerin gerçekte çalışma şekline göre ayarlanmış olmalıdır. Bu, son ürün için...
SAP EWM Nedir? SAP EWM Danışmanlığı Nedir?
SAP Extended Warehouse Management (EWM) yani SAP Genişletilmiş Depo Yönetimi, işletmelerin depodaki envanterlerini verimli bir şekilde...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.