Açık bankacılık, bankacılığın önemli dönüşüm kollarından birisidir. Modern çağda sektöre kesin giriş yapmayı ve kullanıcılara verileri üzerinde kontrol sağlayarak merkeze almayı gerektirir. Open bankacılık olarak da adlandırılan bu model, API'ler (Application Programming Interface) aracılığıyla, üçüncü parti kurumların, müşterilerin finansal verilerine ulaşmasına olanak tanır. Amacı, rekabet artışıyla birlikte müşterilere daha iyi bankacılık hizmetleri sunmaktır. Fintech Futures'ın yaptığı bir araştırma göre finans alanında hizmet sunan kuruluşların %84'ü açık bankacılık hizmetlerini tercih ediyor. Peki açık bankacılık hizmetleri, Türkiye dahil tüm dünyada neden bu kadar önemli hale geldi? Ancak müşteriler, bankalar ve hizmet sağlayıcılar için ne gibi avantajlar sağlar? Neden açık bankacılık kullanmalısınız? Bunun gibi pek çok sorunun yanıtını vermeden önce açık bankacılığı daha detaylı bir şekilde açıklamamız gerekir.
İçindekiler
Açık bankacılık, finansal bilgilerin elektronik olarak, güvenli bir şekilde ve yalnızca müşterilerin onayladığı koşullar altında paylaşıldığı bir uygulamalar bütünüdür. Açık Bankacılık, üçüncü taraf geliştiricilerin finans kurumu etrafında uygulamalar ve hizmetler oluşturmasını sağlayan açık API'lerin (Uygulama Programlama Arayüzleri) kullanımını tanımlamaktadır. Uygulama programlama arabirimleri (API'ler), TPP'lerin finansal bilgilere verimli bir şekilde erişmesine olanak tanır ve bu da yeni uygulamaların ve hizmetlerin geliştirilmesini destekler. İdeal olarak, açık bankacılık tüketiciler için daha iyi bir deneyim sağlamalıdır.
Açık Bankacılık, bankaların verilerini ve hizmetlerini üçüncü taraf geliştiriciler ve müşteriler için daha erişilebilir hale getirmelerinin bir yoludur ve müşterilerin finansal verilerini üçüncü taraf geliştiricilerle güvenli bir şekilde paylaşmalarını sağlar. Açık Bankacılık ayrıca müşterilerin finansal verilerine daha iyi erişim sağlayarak mali durumlarını daha iyi yönetmelerine ve daha bilinçli kararlar almalarına olanak tanımak için de kullanılabilir. Açık Bankacılık, hizmetlerini üçüncü taraf geliştiricilere sunabilecekleri için bankalara yeni bir gelir akışı da sağlayabilir.
Açık bankacılık servisleri, müşteri veya müşteri adına hareket eden kurumların bankaların finansal hizmetlerine uzaktan erişim sağlayarak dijital bankacılık işlemleri gerçekleştirmelerini sağlayan elektronik dağıtım kanalıdır. Finansal süreçleri yürütmek için web servis, API, dosya transfer protokolü gibi yöntemleri kullanır.
Hesap bilgi servisleri ve ödeme başlatma servisleri olmak üzere iki adet açık bankacılık hizmeti vardır. Hesap bilgi servisi, fintech kuruluşlarının, banka müşterilerine ait hesaplara farklı uygulamalar aracılığıyla erişmesine yardımcı olur. Ödeme başlatma servisi ise satıcı ile banka müşterisi arasındaki ödemeleri yöneten servis türüdür.
Açık Bankacılık kavramı, İngiltere hükümetinin Birleşik Krallık’taki bankacılık ve finans sektöründe yeni bir değişim dalgası yaratma ihtiyacı ile doğdu. Bankacılık ve finans sektörünü geliştirme ve rekabeti artırma motivasyonu ile yeni finansal ürün ve hizmetleri tasarlayarak müşterilere daha fazla seçenek sunan hizmet sağlayıcılarının pazara dahil edilmesi hedeflenmektedir.
İngiltere hükümetinin müşteri deneyimlerini iyileştirmek adına gittiği düzenlemelerden biri de Açık Bankacılık’tır. Dokuz özel büyük banka, Açık Bankacılık Uygulama Kurumu’nun (OBIE, Open Banking Implementation Entity) bünyesinde faaliyete başladı.
Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen bu düzenlemenin çok benzeri Avrupa Birliğinde de gerçekleştirilmiştir. Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (PSD2, Payment Services Directive 2) olarak bilinen bu yönerge, üçüncü parti kurumlara bankacılık verilerini açmak için tasarlanmış bir programın başlangıcıydı.
Open Banking ile hedeflenen müşterilerin ve bankaların finansal süreçlerini uygun, verimli ve kolay bir şekilde gerçekleştirmesidir. Müşteriler açık bankacılık teknolojisi sayesinde kişiselleştirilmiş hizmetlere ve ürünlere erişebiliyor. Örneğin, müşteriler online ödeme sistemleri, sanal yatırım danışmanlıkları, kredi hizmetleri gibi faydalar elde ediyorlar. Bankalar ise müşterilere ait finansal verileri detaylı bir şekilde analiz edebiliyor ve bu analiz sonucunda müşterilerine en iyi hizmetleri sunabiliyor. Örneğin, müşterinin harcamalarına uygun kampanya sunmak, uygun kredilere yönlendirmek gibi.
Türkiye'de açık bankacılık servisleri, 15 Mart 2020 tarihli yönetmelikte tanımlanmıştır. Bu yönetmelik bankaların bilgi sistemleri ve bankacılık hizmetleriyle ilgili belirli kuralları içerir. Yönetmelik, açık bankacılık hizmetini, elektronik bankacılık hizmetlerinin bir parçası olarak tanımlıyor. Bu yönetmelikle birlikte açık bankacılık uygulama ve geliştirme süreçleri resmi olarak güvence altına alınmış oldu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, açık bankacılık hizmetlerini denetleyen kurumdur. 15 Mart 2020 tarihli yasaya göre, açık bankacılık sunmak isteyen ödeme hizmet sağlayıcılarının TCMB'dan gerekli yetkileri alması gerekir.
Açık Bankacılık, müşterilere ve banka sahiplerine fayda sağlayan çevrimiçi bankacılığın bazı avantajlarını da beraberinde getirir. Bu avantajlardan bazıları:
Her yeni teknolojide olduğu gibi açık bankacılık ile ilişkili de riskler vardır. Bunlar arasında veri ihlalleri, müşteri verilerinin kötüye kullanımı, kişisel verilere yetkisiz erişim ve siber saldırılara karşı artan savunmasızlık potansiyeli yer almaktadır. Ayrıca müşteriler, verilerinin ve finansal bilgilerinin güvenliğinin her bir finansal kuruluşun güvenlik protokollerine ve prosedürlerine bağlı olacağını bilmelidir.
Dijitalleşmenin etkisiyle veri kavramının önemi her geçen gün artıyor. Bankacılık verileri, işletmelerin ve tüketicilerin borçlanma, para harcama ve tasarruf alışkanlıklarının anlaşılmasını ve kullanıcılar için en verimli şekilde kullanılmasını sağlayabilecek değerli verilerdir. Açık bankacılık, birden fazla finansal kurumdan verileri toplayarak kullanıcıların harcamalarını ve gelirlerini analiz eder ve bütçe yönetimini kolaylaştıracak yeni yollar sunar. Tüm hesaplarınızı tek bir ekrana getirmekten, kim olduğunuzu daha doğru yansıtan kredi puanlarına ve hatta finansal olarak savunmasız kişileri korumaya kadar daha iyi sonuçlar sağlayan finansal ürünlerin ve hizmetlerin listesi her geçen gün uzuyor. Bu veriler güvenli bir biçimde ve yalnızca kullanıcıların izniyle paylaşılmaktadır.
MDP Group tarafından geliştirilen entegrasyon platformu olan MIP, işletmelerin farklı bankalarda gerçekleştirdiği tüm işlemlerin tek bir platform üzerinden takibini sağlamak için hazır banka entegrasyonları hizmeti sunar. Kullanıcılar, hazır banka entegrasyon paketleri ile SAP, Oracle gibi ERP sistemlerini 20'den fazla banka arasında (Garanti, Yapıkredi, Ziraat, Vakıfbank, Akbank ve daha fazlası) sorunsuz bir şekilde entegre edebilir. İşletmeler, tüm banka hesaplarını tek bir yerden görüntüleyebilir ve bankacılık işlemlerini otomatik olarak yürütebilir.
İşletmeler MIP'nin hazır banka entegrasyonları ile şunları yapabilir:
MIP hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Integration Suite’de Access Policies Nedir?
SAP Integration Suite'te, kullanıcı izinleri tüm görevlerin tüm öğeler ve veriler üzerinde gerçekleştirilmesini sağlayacak şekilde...
Çevik Proje Yönetimi Nedir?
Proje yöneticilerinin projeleri en iyi şekilde yürütmek için seçebilecekleri birçok proje yönetimi metodolojisi bulunmaktadır. Bu...
Otomatikleştirilmiş Bireysel Öneri Sistemleri
Bir işletme için çalışanların katılımı, artan kalite ve düşen maliyetler çok önemlidir. Bu sistemler aracılığı ile iletilen...
SAP ve Non-SAP Sistemler Arasında Depo Süreçleri Entegrasyonu
SAP depo entegrasyonu, bir organizasyonun iş süreçlerini yönetmek ve optimize etmek için SAP ERP (Enterprise Resource Planning) sistemlerini...
SAP'de Tabloların Yaratılması: Transactional, Customizing ve Master Data
SAP'de tabloların yaratılması, işletmelerin verilerini düzenli bir şekilde saklamak ve yönetmek için temel bir adımdır. Bu süreçte,...
SAP Modülleri: SAP FI, SAP CO, SAP SD, SAP HCM ve daha fazlası
SAP’nin açılımı, “Systems, Applications and Products” kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve Türkçe karşılığı “Sistem Analizi...
Envanter Takibi ve Yönetimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dijitalleşme sürecini tüm iş planlarına entegre edemeyen şirketler, alanlarında muadil ürün ve hizmet üreten rakiplerinin gerisinde...
SAP Fiori ANALYTICAL LIST Page (ALP) Nedir?
Analytical List Page (ALP) verileri farklı açılardan analiz etmek için benzersiz bir yol sunmaktadır, verilerde derinlemesine inceleme yapmaya...
Bulut Bilişim Nedir?
Son zamanlarda yaşanan teknolojik yenilikler iş hayatında devrim yarattı. Bu yeniliklerden bir tanesi de ‘’Bulut Bilişim (Cloud...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.