Blog

Almanya’da Zorunlu e-Fatura Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Almanya, ilk olarak 2020 yılında İşletmeden Hükümete (B2G) işlemleri için elektronik fatura zorunluluğunu getirdi. Mevzuata uyum sağlamak için XRechnung, ZUGFeRD veya Peppol BIS formatlarını kullanıma sundu. Şimdi ise e-fatura, B2B işlemler için zorunlu hale geliyor. Wachstumschancengesetz (Büyüme Fırsatları Yasası) kapsamında, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, Almanya’da e-fatura kullanımı tüm işletmeler için aşamalı olarak zorunlu hale gelecek.

Almanya e-Fatura Nedir?

Büyüme Fırsatları Yasası’na göre e-fatura yapılandırılmış elektronik formatta düzenlenen, gönderilen ve alınan faturalardır. e-Faturalar için yapılandırılmış veri biçimi XML’in kullanılması gerekir.

Alman e-Fatura Formatları Nelerdir?

Almanya’da e-fatura için kabul edilen formatlar, Avrupa standardı EN 16931 ile uyumlu olan XRechnung, ZUGFeRD ve Peppol BIS formatlarıdır. Bu formatlar, faturanın elektronik ve otomatik bir şekilde işlenmesini sağlar.

  • XRechnung: XRechnung, fatura bilgilerini XML veri dosyasına dönüştürmek için kullanılan bir standarttır. Faturaların, farklı yazılım sistemleri tarafından alınmasına ve işlenmesine olanak tanır.
  • ZUGFeRD: ZUGFeRD, faturanın elektronik XML ve PDF versiyonlarını içeren hibrit formatlı bir Alman e-fatura standardıdır.
  • Peppol BIS: Peppol BIS, EN 16931 standardına uyumlu ve Almanya’da kabul edilen formatlardan biridir.

Almanya’da İşletmeler e-Fatura Düzenlemesine Ne Zaman Uymak Zorunda?

B2B işlemlerinde e-fatura zorunluluğu, 1 Ocak 2025 ile 1 Ocak 2028 tarihleri arasında üç aşamada uygulanacak ve süreç sonunda tüm şirketler için zorunlu olacak.

  • İlk aşamada, 2025’ten itibaren Almanya’daki tüm işletmelere e-fatura alma ve e-fatura işleme zorunluluğu getirilecek.
  • İkinci aşamada, 2027’den yıllık cirosu 800.000€ ve üzerinde olan işletmeler için e-fatura kullanımı zorunlu hale gelecek.
  • Son aşamada ise, 2028’den itibaren ciroya bakılmaksızın tüm işletmeler için e-fatura zorunlu olacak.

Sürecin sonunda B2B fatura süreçleri tamamen elektronik olarak yürütülecek.

Almanya e-Fatura Zorunluluğu Sürecinde İstisnalar Var mı?

2025 ile 2028 yılları arasında işletmelerin zorunlu e-fatura uyum sürecini kolaylaştırmak için geçiş düzenlemeleri olacak.

  • 2025’te işletmeler kağıt faturaları hala kullanabilecek. Yapılandırılmamış elektronik faturalar için ise alıcının izini gerekecek.
  • 2027’de kağıt faturaya özel koşullar altında izin verilecek. EDI formatında düzenlenen faturalar, alıcının onayıyla geçerli olacak.
  • 2028 yılında ise yalnızca EN 16931’e uyumlu XRechnung, ZUGFeRD 0/2.1 veya Peppol BIS formatları geçerli olacak.

Almanya’da Fatura Alıcıları için Neler Geçerlidir?

Şirketin büyüklüğü, faaliyet alanı ve sektörü fark etmeksizin, faturaların elektronik olarak alınması zorunludur. Tüm şirketler, sistemlerini e-fatura almaya hazırlamalıdır.

Almanya’da e-Fatura Kurallarına Kimler Uymak Zorunda?

B2B e-fatura zorunluluğuna, Almanya’daki yerleşik işletmeler ve yabancı şirketlerin sabit kuruluşları uymak zorundadır.

B2B e-Fatura Sürecinde İşletmeler Ne Yapmalı?

Yaklaşan e-fatura düzenlemelerinde başarılı bir şekilde yol almak için erken adaptasyon çok önemli. İşletmeler, iş süreçlerinin kesintisiz devam etmesi, uyumluluk sorunlarıyla karşılaşmaması ve operasyonel verimliliği sağlaması için sistemlerini gözden geçirmeli ve kabul edilen e-fatura formatlarına uygun çözümler kullanmaya başlamalıdır.

Almanya e-Fatura Uyumluluğu için Çözüm

MDP Group olarak, işletmelerin Almanya e-fatura düzenlemelerine hazır olmasını sağlamak için yenilikçi ve güçlü çözümler sunuyoruz. İhtiyacınıza uygun dört farklı çözüm alternatifimizle geçiş sürecinizi hızlı, güvenilir ve maliyet etkin şekilde tamamlamanızı ve e-faturalarınızı XRechnung, ZUGFeRD 2.0/2.1  veya Peppol BIS formatlarında almanızı sağlıyoruz.

  1. Public Cloud Çözümü - Hızlı Uygulama
  2. Private Cloud Çözümü - Özelleştirilebilir Altyapı
  3. SAP Process Orchestration Çözümü
  4. SAP Integration Suite Çözümü

Uzman ekiplerimizle uyum sürecinizi hızlandırmak ve ihtiyaçlarınıza en uygun çözümü belirlemek için buradayız. Daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.