Blog

Blockchain’i (Blokzincir) Tanıyalım

Blokzincir Nedir?

Blokzincir (Blockchain) 2008 yılında kripto para bitcoin ile hayatımıza girdi. Blokzincir adeta birbirleriyle halka gibi bağlı bir veri tabanı sistemidir. Bunun güvenilen bir merkezi otoriteye ihtiyaç duymadan, değiştirilmeden ve silinmeden saklanmasını sağlar.

Blokzincir Nasıl Çalışır?

Blokzincirin çalışma mantığını anlamak için ilk çıkış noktası olan Bitcoin sistemini inceleyelim;

  • Transaction Yaratılması
  • Transaction Onaylanması
  • Zincire Eklenmesi

Sistem üç adımda ilerler. Kişiler aralarında transfer işlemlerini kayıt altına alır. Bu kayıt ile kişinin bakiyesini ortaya çıkarır. Sistem tarafından incelenir ve güvenliyse zincire eklenir.

Bitcoin sisteminin ayakta kalabilmesi için node‘ların (bilgisayarlar’ların) birbirlerine bağlı olması gerekir. Bu durum aynı zamanda Bitcoin’in merkezi olmayan dağıtık sisteminin olmasını sağlar. Her node Bitcoin’in ilk çıkışı olduğu 2008 yılından şimdiye kadar olan tüm işlemleri saklaması ve yeni zincirleri eklemesi gerekir.

Dağıtık/Merkeziyetsiz Ağ Nedir?

Aynı bilginin birbirleriyle iletişim kuran bilgisayarlar üzerinde saklanma durumuna dağıtık/merkeziyetsiz ağ denir. Ağ üzerindeki bilgisayarlar aynı davranışları sergiler. Herhangi bir bilgisayarın, teknik arıza meydana gelse bile, diğer bilgisayar üzerinde birer kopyası tutulduğu için sistem hatasız çalışmayı sürdürür.

Blok zincir

Merkezi: Günümüzde yaygınca kullanılan bir düzen. Her istemci aynı sunucuya bağlanır.

Merkeziyetsiz: Her istemcinin kendisi için en uygun sunucuyu seçerek bağlanma durumudur.

Dağıtık: Her istemci aynı zamanda sunucudur.

Blokzincir ağları şeffaftır. Bitcoin ağında şimdiye kadar oluşturulmuş işlemleri inceleyebilir ve indirebilirsiniz. Bu ağın parçası olmak kolay ve mümkündür. Bunun için yeterli depolama ve iyi bir İnternet hızına sahip olmalısınız. Burada doküman ve senkronizasyon yapabileceğiniz araçlar bulunmaktadır. Bu verinin boyutu bu yazı yazıldığından itibaren 316.77 GB olarak görünmektedir. Bu işlem için sabırlı olmalısınız.

Bir sonraki yazıda görüşene kadar diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz!


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.