Blog

Bulut Bilişim Nedir?

Son zamanlarda yaşanan teknolojik yenilikler iş hayatında devrim yarattı. Bu yeniliklerden bir tanesi de ‘’Bulut Bilişim (Cloud Computing)’’ kavramıdır. Her geçen gün popülerlik kazanıp kullanımı artsa da hala ne olduğunu bilmeyen kişiler de bulunmaktadır. İnsanlara çok fazla kolaylık ve fayda sağlayan bu sistemin ne olduğuna ne işe yaradığına bir göz atalım.

Bulut Bilişim (Cloud Computing) Tanımı

Bulut bilişim, bilgi işlem hizmetlerinin (uygulamalar, yazılım, depolama ve diğer kaynaklar) uzak sunuculardan oluşan bir ağ aracılığıyla internet üzerinden sunulması işlemine verilen addır. Bu sistem sayesinde uygulamalara ve verilere her yerden ve her zaman ulaşım imkanı bulunur. Yüksek maliyetler yaratan BT altyapısı yerine kiralama alternatifi olarak yaygınlaşmıştır. Bulut terimi, kuruluşların ölçeklenebilir, uygun maliyetli ve güvenilir bir şekilde çalışmasını sağladığı için internet dünyası için bir metafor olarak gösterilir.

Bulut bilişim, gelişmiş ölçeklenebilirlik, artan verimlilik ve maliyet tasarrufu gibi çeşitli avantajlar sunar. Bulut bilişim sayesinde kuruluşlar değişen taleplere hızla uyum sağlayabilir, kaynaklarını yukarı veya aşağı ölçeklendirebilir ve yalnızca kullandıkları kaynaklar için ödeme yapabilirler. Bulut bilişim ayrıca kuruluşların verileri güvenli, güvenilir ve uygun maliyetli bir şekilde depolamasına ve bunlara erişmesine olanak tanır. Şirketler bulut bilişimden yararlanarak temel iş faaliyetlerine odaklanabilir ve verilerinin ve uygulamalarının her zaman kullanılabilir olmasını sağlayabilir.

Bulut Bilişimin Özellikleri

Hizmet odaklı olan bulut bilişim, aynı zamanda donanımı ve yazılımı sanallaştırmıştır. Kullanıcılara minimum yönetim çabası veya hizmet sağlayıcı etkileşimi ile bilgi işlem kaynaklarının paylaşılan havuzlarına erişmeleri imkanını sunar. Bunu, dahili ve harici bulutlardaki mevcut tüm kaynakları bir araya getirerek yapar. Otomasyon yoluyla hızla sağlanabilen geniş bir işlem gücü, depolama kapasitesi ve ağ bant genişliği setine erişim sağlar. Bulut bilişim 5 temel özelliğe dayanır.

İsteğe bağlı Self Servis: İstemci, sunucunun çalışma süresini ve ağ depolama alanını sürekli olarak izler. Kullanıcı, bilgi işlem yeteneklerini istediği gibi kontrol edebilir.

Genel Ağ Erişimi: Bulut kaynakları aynı anda farklı yerlerden bulunabilir. Veriler, tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlar aracılığıyla internet kullanarak buluta aktarılabilir ve ulaşılabilir.

Çok Kiracılı Mimari ve Kaynak Havuzu: Bir bulut hizmeti sağlayıcısının kaynakları, birden çok müşteri arasında paylaşabilir. Çoklu kiracılık sayesinde kullanıcılar, bilgilerinin gizliliğini ve güvenliğini korurken aynı uygulamaları veya aynı fiziksel altyapıyı paylaşabilirler.

Hızlı Esneklik ve Ölçeklenebilirlik: Hızlı esneklik sayesinde tahsis edilen kaynaklar, ihtiyaç duyulan gerçek kaynak miktarıyla kısa sürede eşleştirilir. Ölçeklenebilirlik sayesinde ise müşteri taleplerindeki değişiklikleri karşılamak için BT kaynakları artırılır veya azaltılır.

Ölçülen Hizmet: Kullanıcıların hangi hizmetleri hangi amaçlarla kullanıldığını izlemesini sağlar. Kaynaklar optimum şekilde kullanılır ve faturalandırmanın izlenmesi sağlanır.

Bulut Bilişimin Kullanım Alanları

Birçok kolaylık sağlayan bulut bilişimin geniş bir kullanım yelpazesi vardır. Bu kullanım alanları arasında şunlar vardır:

  • Yeni uygulamalar oluşturup dağıtmak ve ölçeklendirebilmek.
  • Verileri depolama
  • Uygulamaları test etme
  • Verileri analiz etme
  • Ses ve görüntü akışı sağlama
  • Yedekleme
  • Yazılım hizmeti sunma

Bulut Bilişimin Modelleri

Bulut bilişim yığını, bir bulut dağıtım modelinin farklı katmanlarını haritalandırmanın standart bir yoludur. Bu soyut bir modeldir ve her bulut sağlayıcısı bunu aynı şekilde kullanmaz. Her biri bulut bilişim yığınının farklı bir bölümünü temsil eden üç ana bulut bilişim modeli vardır.

Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)

IaaS, talep üzerine sağlayabileceğiniz sanallaştırılmış kaynakları ifade eder. Bu kaynaklarda bilgi işlem, depolama ve ağa ek olarak veri tabanları veya işletim sistemleri de bulunur. Bu hizmetler ile geleneksel uygulamalar arasındaki temel fark, sağlayıcı tarafından yönetilmeleridir, bu nedenle hemen kurulmaları ve kullanılmaları kolaydır.

Hizmet Olarak Platform (PaaS)

PaaS, bulutta uygulama geliştirmek ve dağıtmak için önceden yapılandırılmış ortamlar sağlar. Bu, geliştirme için gereken her şeyin zaten bu pakete dahil olduğu anlamına gelir. Böylece geliştiricilerin kendi başlarına bir şey yüklemelerine gerek kalmaz. Bu sayede projeye çalışmadan önce ortamlarını yapılandırmaları için zaman harcamalarına gerek kalmaz.

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)

SaaS, genellikle bir tarayıcı aracılığıyla internet üzerinden sunulur. SaaS uygulamaları, satıcı veya üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcı tarafından bakımı yapılan sunucularda barındırılır. Yazılım müşterinin bilgisayarında bulunmaz ancak satıcının sunucusunda çalışır.

Sunucusuz Bilişim

Sunucusuz bilişim, müşterilerin altta yatan herhangi bir altyapıyı yönetmesine veya sürdürmesine gerek kalmadan kod çalıştırmasına olanak tanıyan bir modeldir. Bu tür bilişimde, müşterinin yalnızca kodu sağlaması gerekir ve geri kalanını bulut sağlayıcısı halleder.

Bulut Bilişimin Örnekleri

Bulut bilişim, maliyet etkinliği ve ölçeklenebilirliği nedeniyle her büyüklükteki işletme için giderek daha popüler hale gelmektedir. Bulut bilişim, işletmelerin bilgi işlem kaynaklarına talep üzerine erişmesine olanak tanıyarak donanım ve yazılım kurulumu ihtiyacını ortadan kaldırır. İşletmeler yalnızca kullandıkları hizmetler için ödeme yaptıklarından, bu durum sahip olma maliyetini düşürür. Ayrıca bulut bilişim, işletmelerin internet bağlantısı olan her yerden veri ve uygulamalara erişmesine olanak tanıyarak uzaktan çalışanlar ve küresel kuruluşlar için idealdir.

Bulut bilişim, veriler güvenli veri merkezlerinde depolandığı ve yönetildiği için işletmelere yüksek düzeyde güvenlik ve güvenilirlik de sağlar. Son olarak, bulut bilişim işletmelerin bilgi işlem kaynaklarını kolay ve hızlı bir şekilde ölçeklendirmelerine olanak tanıyarak değişen iş ihtiyaçlarına uyum sağlamalarına olanak tanır. Bulut bilişim artık neredeyse hayatımızın her alanında farkında olmasak bile var. Belki de bazılarını hiç duymadığınız örneklerden bazıları şunlardır:

  • Depolama Platformları: Facebook, Dropbox, Gmail
  • Pazarlama Platformları: Hubspot, Adobe Marketing Cloud
  • Eğitim Platformları: SlideRocket, Ratatype
  • Sağlık Platformları: IBM Cloud, ClearDATA
  • İletişim Platformları: Whatsapp, Skype

Bulut Bilişimin Avantajları

Bulut bilişim geleceğin dalgası haline geldi ve birçok işletme bunu dikkate alıyor. Dünyanın dört bir yanındaki işletmeler, bulut altyapısına geçmenin kendilerine birçok avantaj sunduğunu ve yeni fırsatlar yarattığını fark etmekte gecikmedi. Bulut bilişim kalıcıdır ve bulutun sağladığı avantajlar zaman içinde artmaya devam edecektir. Bulut bilişimin bazı avantajları şunlardır:

  • Maliyet Tasarrufu: Bulut bilişim, kuruluşlara BT altyapılarını yönetmek için daha uygun maliyetli bir yol sunar. Kuruluşlar bulut bilişim kullanarak donanım ve yazılım satın alma, kurma ve bakımını yapma gibi ön maliyetlerden kaçınabilir. Ayrıca, bulut bilişim dahili BT personeline olan ihtiyacı azaltarak işgücü maliyetlerinden tasarruf sağlar.
  • Hız: Hizmetlerin birçoğu, isteğe bağlı olduğu için bilgi işlem kaynaklarına erişmek birkaç tıklamayla sağlanabilir.
  • Güvenlik: Bulut bilişim, kuruluşların verileri depolaması ve verilere erişmesi için güvenli bir ortam sağlar. Bulut sağlayıcıları verileri korumak ve yetkisiz erişimi önlemek için gelişmiş güvenlik önlemleri kullanır.
  • Mobilite: Kullanıcılar her yerden ve her zaman istedikleri verilere kolayca ulaşabilirler. Bu, üretkenliği artırır ve kuruluşların operasyonlarında daha çevik olmalarını sağlar.
  • Ölçeklenebilirlik: Bulut bilişim, kuruluşların daha fazla donanım veya yazılıma yatırım yapmak zorunda kalmadan bilişim kaynaklarını gerektiği gibi ölçeklendirmesine veya azaltmasına olanak tanır. Bu, kuruluşların talep veya kaynak gereksinimlerindeki ani değişikliklerle başa çıkmasını çok daha kolay hale getirir.
  • Esneklik: Bulut bilişim son derece esnektir ve bir kuruluşun özel ihtiyaçlarını karşılamak üzere özelleştirilebilir. Kuruluşlar ihtiyaç duydukları bulut hizmeti türünü ve istedikleri özellikleri seçebilirler.

Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.