Son zamanlarda yaşanan teknolojik yenilikler iş hayatında devrim yarattı. Bu yeniliklerden bir tanesi de ‘’Bulut Bilişim (Cloud Computing)’’ kavramıdır. Her geçen gün popülerlik kazanıp kullanımı artsa da hala ne olduğunu bilmeyen kişiler de bulunmaktadır. İnsanlara çok fazla kolaylık ve fayda sağlayan bu sistemin ne olduğuna ne işe yaradığına bir göz atalım.
İçindekiler
Bulut bilişim, bilgi işlem hizmetlerinin (uygulamalar, yazılım, depolama ve diğer kaynaklar) uzak sunuculardan oluşan bir ağ aracılığıyla internet üzerinden sunulması işlemine verilen addır. Bu sistem sayesinde uygulamalara ve verilere her yerden ve her zaman ulaşım imkanı bulunur. Yüksek maliyetler yaratan BT altyapısı yerine kiralama alternatifi olarak yaygınlaşmıştır. Bulut terimi, kuruluşların ölçeklenebilir, uygun maliyetli ve güvenilir bir şekilde çalışmasını sağladığı için internet dünyası için bir metafor olarak gösterilir.
Bulut bilişim, gelişmiş ölçeklenebilirlik, artan verimlilik ve maliyet tasarrufu gibi çeşitli avantajlar sunar. Bulut bilişim sayesinde kuruluşlar değişen taleplere hızla uyum sağlayabilir, kaynaklarını yukarı veya aşağı ölçeklendirebilir ve yalnızca kullandıkları kaynaklar için ödeme yapabilirler. Bulut bilişim ayrıca kuruluşların verileri güvenli, güvenilir ve uygun maliyetli bir şekilde depolamasına ve bunlara erişmesine olanak tanır. Şirketler bulut bilişimden yararlanarak temel iş faaliyetlerine odaklanabilir ve verilerinin ve uygulamalarının her zaman kullanılabilir olmasını sağlayabilir.
Hizmet odaklı olan bulut bilişim, aynı zamanda donanımı ve yazılımı sanallaştırmıştır. Kullanıcılara minimum yönetim çabası veya hizmet sağlayıcı etkileşimi ile bilgi işlem kaynaklarının paylaşılan havuzlarına erişmeleri imkanını sunar. Bunu, dahili ve harici bulutlardaki mevcut tüm kaynakları bir araya getirerek yapar. Otomasyon yoluyla hızla sağlanabilen geniş bir işlem gücü, depolama kapasitesi ve ağ bant genişliği setine erişim sağlar. Bulut bilişim 5 temel özelliğe dayanır.
İsteğe bağlı Self Servis: İstemci, sunucunun çalışma süresini ve ağ depolama alanını sürekli olarak izler. Kullanıcı, bilgi işlem yeteneklerini istediği gibi kontrol edebilir.
Genel Ağ Erişimi: Bulut kaynakları aynı anda farklı yerlerden bulunabilir. Veriler, tablet, bilgisayar ve akıllı telefonlar aracılığıyla internet kullanarak buluta aktarılabilir ve ulaşılabilir.
Çok Kiracılı Mimari ve Kaynak Havuzu: Bir bulut hizmeti sağlayıcısının kaynakları, birden çok müşteri arasında paylaşabilir. Çoklu kiracılık sayesinde kullanıcılar, bilgilerinin gizliliğini ve güvenliğini korurken aynı uygulamaları veya aynı fiziksel altyapıyı paylaşabilirler.
Hızlı Esneklik ve Ölçeklenebilirlik: Hızlı esneklik sayesinde tahsis edilen kaynaklar, ihtiyaç duyulan gerçek kaynak miktarıyla kısa sürede eşleştirilir. Ölçeklenebilirlik sayesinde ise müşteri taleplerindeki değişiklikleri karşılamak için BT kaynakları artırılır veya azaltılır.
Ölçülen Hizmet: Kullanıcıların hangi hizmetleri hangi amaçlarla kullanıldığını izlemesini sağlar. Kaynaklar optimum şekilde kullanılır ve faturalandırmanın izlenmesi sağlanır.
Birçok kolaylık sağlayan bulut bilişimin geniş bir kullanım yelpazesi vardır. Bu kullanım alanları arasında şunlar vardır:
Bulut bilişim yığını, bir bulut dağıtım modelinin farklı katmanlarını haritalandırmanın standart bir yoludur. Bu soyut bir modeldir ve her bulut sağlayıcısı bunu aynı şekilde kullanmaz. Her biri bulut bilişim yığınının farklı bir bölümünü temsil eden üç ana bulut bilişim modeli vardır.
IaaS, talep üzerine sağlayabileceğiniz sanallaştırılmış kaynakları ifade eder. Bu kaynaklarda bilgi işlem, depolama ve ağa ek olarak veri tabanları veya işletim sistemleri de bulunur. Bu hizmetler ile geleneksel uygulamalar arasındaki temel fark, sağlayıcı tarafından yönetilmeleridir, bu nedenle hemen kurulmaları ve kullanılmaları kolaydır.
PaaS, bulutta uygulama geliştirmek ve dağıtmak için önceden yapılandırılmış ortamlar sağlar. Bu, geliştirme için gereken her şeyin zaten bu pakete dahil olduğu anlamına gelir. Böylece geliştiricilerin kendi başlarına bir şey yüklemelerine gerek kalmaz. Bu sayede projeye çalışmadan önce ortamlarını yapılandırmaları için zaman harcamalarına gerek kalmaz.
SaaS, genellikle bir tarayıcı aracılığıyla internet üzerinden sunulur. SaaS uygulamaları, satıcı veya üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcı tarafından bakımı yapılan sunucularda barındırılır. Yazılım müşterinin bilgisayarında bulunmaz ancak satıcının sunucusunda çalışır.
Sunucusuz bilişim, müşterilerin altta yatan herhangi bir altyapıyı yönetmesine veya sürdürmesine gerek kalmadan kod çalıştırmasına olanak tanıyan bir modeldir. Bu tür bilişimde, müşterinin yalnızca kodu sağlaması gerekir ve geri kalanını bulut sağlayıcısı halleder.
Bulut bilişim, maliyet etkinliği ve ölçeklenebilirliği nedeniyle her büyüklükteki işletme için giderek daha popüler hale gelmektedir. Bulut bilişim, işletmelerin bilgi işlem kaynaklarına talep üzerine erişmesine olanak tanıyarak donanım ve yazılım kurulumu ihtiyacını ortadan kaldırır. İşletmeler yalnızca kullandıkları hizmetler için ödeme yaptıklarından, bu durum sahip olma maliyetini düşürür. Ayrıca bulut bilişim, işletmelerin internet bağlantısı olan her yerden veri ve uygulamalara erişmesine olanak tanıyarak uzaktan çalışanlar ve küresel kuruluşlar için idealdir.
Bulut bilişim, veriler güvenli veri merkezlerinde depolandığı ve yönetildiği için işletmelere yüksek düzeyde güvenlik ve güvenilirlik de sağlar. Son olarak, bulut bilişim işletmelerin bilgi işlem kaynaklarını kolay ve hızlı bir şekilde ölçeklendirmelerine olanak tanıyarak değişen iş ihtiyaçlarına uyum sağlamalarına olanak tanır. Bulut bilişim artık neredeyse hayatımızın her alanında farkında olmasak bile var. Belki de bazılarını hiç duymadığınız örneklerden bazıları şunlardır:
Bulut bilişim geleceğin dalgası haline geldi ve birçok işletme bunu dikkate alıyor. Dünyanın dört bir yanındaki işletmeler, bulut altyapısına geçmenin kendilerine birçok avantaj sunduğunu ve yeni fırsatlar yarattığını fark etmekte gecikmedi. Bulut bilişim kalıcıdır ve bulutun sağladığı avantajlar zaman içinde artmaya devam edecektir. Bulut bilişimin bazı avantajları şunlardır:
SAP PI/PO Danışmanı
Uzaktan Çalışmayı Daha Verimli Hale Getirmek İçin İpuçları
Evden çalışmanın avantajları vardır, ancak kesinlikle dezavantajları da vardır. Motive olmak birçok insan için büyük bir zorluk olabilir,...
SAP Business Technology Platform (SAP BTP) Nedir?
Farklı uygulamalar ve analitik teknolojiler sayesinde satış, müşteri memnuniyeti veya verimlilik gibi faktörlere dair yoğun bir bilgi akışı...
Kurumsal Öneri Sistemi Şirketlere Ne Sağlar?
Öneri Sistemi, bir şirketin daha etkili stratejiler, daha iyi ürünler ve daha verimli hizmetler geliştirmek amacıyla çalışanlardan geri...
E-Muhasebe Fişi Kılavuzunda Son Gelişmeler
Koronavirüs sebebiyle yaşadığımız pandemi döneminde, dijital dönüşüm çözümleri sayesinde muhasebe işlemlerinin büyük bir kısmının...
Envanter Takibi ve Yönetimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dijitalleşme sürecini tüm iş planlarına entegre edemeyen şirketler, alanlarında muadil ürün ve hizmet üreten rakiplerinin gerisinde...
SAP EWM’de Ambalajlama Planlaması
Ambalajlamayı bir ürünün veya ürünlerin korunması için uygun ambalaj malzemesi ile paketlenmesi olarak tanımlayabiliriz. Ancak önemli olan...
Salesforce BULK API v2
Salesforce online olarak kullanılan bir CRM platformudur. Bu platform, Dünya çapında 150.000'den fazla büyük-küçük ölçekli şirketlerce...
10 Adımda Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS)
U-ETDS Nedir?Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS); 08.01.2018 tarihli 30295 sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) ve...
SAP Spartacus Nedir?
Hybris Nedir?Hybris, kurumsal çok kanallı ve ürün içerik yönetimi yazılımı satan bir Alman şirketidir. SAP SE'nin bir yan kuruluşu olan...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.