Blog

IPAAS Nedir?

Günümüz dijitalleşme çağında şirketler verilerini farklı uygulamalar ve farklı yazılımlar arasında etkin bir şekilde aktarabilmektedir. Bu da şirketler için entegrasyon ihtiyacı anlamına geliyor. Entegrasyon çoğu iş sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır; bir e-ticaret siteniz varsa, muhtemelen birden fazla platform ve uygulama ile çalışmanız gerekecektir. iPaaS, bulut uygulama geliştirmede önemli bir değişimi temsil eder. Yeni ortaya çıkan hizmet olarak entegrasyon platformu (iPaaS), uygulama geliştirmede önemli bir değişimi temsil etmektedir.

iPaaS Tanımı

Hizmet Olarak Entegrasyon Platformu (iPaaS), kurum içi ve bulut tabanlı süreçlerin, hizmetlerin, uygulamaların ve verilerin herhangi bir kombinasyonunu bireysel veya birden fazla kuruluşta birbirine bağlayan entegrasyon akışlarının geliştirilmesini, yürütülmesini ve yönetilmesini sağlayan bir bulut hizmetleri paketidir. Sonuç olarak bu, şirketlerin ürünlerini geliştirmelerine, veri paylaşmalarına ve müşterilerine en son çözümleri sunmalarına olanak tanır.

iPaaS Nasıl Çalışır?

Bir iPaaS sağlayıcısı, uygulama sunucularını ve altyapı verilerini barındırıp entegrasyon araçları ve ara yazılım sağlar. Çoğu iPaaS uygulaması etkileşimleri tanımlamak için önceden oluşturulmuş bağlayıcılar ve iş kuralları kullanarak bir işletme genelinde entegrasyon akışlarının geliştirilmesini de hızlandırır.

Evinizin bahçesini düzenleyeceğinizi düşünün. Neyin nasıl ve nerede olacağını siz seçersiniz. iPaaS ise bahçede kullanacağınız sandalyeler için marangoz, aydınlatmalar için elektrikçi, çimler için bahçıvan gibi uzmanlarla koordinasyon gibi temel gereksinimlerin sorumluluğunu üstlenir.

iPaaS Çözümünün Özellikleri

iPaaS çözümleri, ileri teknik bilgi veya beceri gerektirmeyen basit entegrasyon araçları ile BT uzmanlarının gelişmiş entegrasyon akışları tasarlamasını ve dağıtmasını sağlayan araçların her ikisini de sağlar. Önemli özellikleri arasında ise şunlar bulunur:

  • Güçlü veri eşleme.
  • Kolayca özel bağlayıcı oluşturma.
  • Sağlam konnektör seti.
  • API yönetimi ile sorunsuz entegrasyon.
  • Kullanıcı dizinlerine dayalı doğrulama ve erişim kontrolü.

iPaaS Çözümünün Avantajları

Birden çok bulut sistemini entegre etmeye çalışmak, kurumsal BT için oldukça zor olabilir. Bunun için iPaaS kullanmak gün geçtikçe popülerleşiyor. iPaaS çözümünün sağladığı bazı avantajlar arasında şunlar bunlar:

  • Daha az iş yükü ve daha az özel beceriyle daha iyi entegrasyon sonuçları elde edilmesini sağlar.
  • Verilerinizi hem kaynak hem de hedef uygulamalarınızın ihtiyaçlarına uyacak şekilde işler ve dönüştürür.
  • Satıcıya güvenlik sorumlulukları yükleyerek ve yerleşik izleme, tehdit algılama ve gözlemlenebilirlik araçları sağlayarak güvenliği sağlar.
  • Müşterilerin sorunlarını hızlı bir şekilde çözmesini sağlar.

iPaaS ve PaaS Arasındaki Fark

iPaas ve PaaS teknik olarak neredeyse aynı olsalar da işlevsellik açısından birbirlerinden farklıdırlar. PaaS, bir projenin sadece bir kısmına odaklanırken, iPaaS ise web siteleri, veri kaynakları, uygulamalar ve arayüzler arasında bağlantı kuran entegrasyon çözümlerini sunar. PaaS, bütçesi fazla olan büyük şirketler için daha uygundur. Birçok farklı uygulamayla çalışan ve uygulamaları arasında entegrasyona ihtiyacı duyan daha küçük şirketlere ise iPaaS daha uygundur. PaaS araçları kodlama bilgisi gerektirdiği için daha zordur fakat iPaaS araçları daha basit olduğu için kodlama bilgisi gerekmeden de kullanılabilir.

iPaaS ve ESB Arasındaki Fark

ESB, bulut uygulamasıyla entegre olabilmesine rağmen şirket içinde çalışması gerekir. iPaaS ise bulut tabanlı çözümler sunar. iPaaS uygulamalar arasında istenildiği kadar bağlantı oluşturabilme imkanı sağladığı için bir şirkette yeni uygulamaları entegre etmek kolaydır. Fakat ESB ile çalışan bir şirkette yeni bir uygulamaya geçiş uzun süreler isteyebilir. iPaaS bulut tabanlı olduğu için birden fazla kullanıcının erişmesi imkanını sağlar. ESB’nin çalışması için ise donanıma ihtiyaç olduğu için birden fazla kullanıcının erişebilmesi garanti edilemez.

iPaaS ve SaaS Arasındaki Fark

Günümüzde yaygın olarak kullanılan önemli ve temel entegrasyon türleri iPaaS ve SaaS'dir. SaaS uygulamaları, kuruluşlar tarafından günlük operasyonları için yaygın olarak kullanılmaktadır. iPaaS, kuruluşların SaaS verilerini entegre eden daha yeni bir teknolojidir. SaaS uygulamaları bulutta bulunan hizmetlerdir. iPaaS ise bu uygulamaları birbirlerine bağlar. SaaS uygulamalarının parçaları şirket içinde bulunmazlar. iPaaS uygulamaları ise şirket içi ve bulut tabanlı hizmetlerin entegre edilmesini sağlar.


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.