SAP FI modülü (SAP Financial Accounting), SAP ERP sisteminin bir bileşenidir. SAP FI, çeşitli finansal işlem bilgilerini gerçek zamanlı olarak kaydetmeye, toplamaya ve işlemeye yardımcı olan bir SAP modülüdür. SAP Financial Accounting ile harici raporlama için gerekli verileri çıkarabilirsiniz.
SAP FI modülü, SAP Kontrolü (CO), Malzeme Yönetimi (MM), Satış ve Dağıtım (SD), İnsan Kaynakları (İK), Üretim Planlama ve çeşitli ERP modülleri gibi diğer SAP modülleri ile sıkı bir şekilde entegre edilebilir. Örneğin SAP FICO’da FI finansal muhasebe, CO ise kontrol modülünü sembolize eder. Bu yazıda SAP FI (Financial Accounting) modülü ve SAP sistemlerindeki önemini ele alacağız.
İçindekiler
SAP finans modülü, kullanıcıların finansal işlemlerini güvenilir, tutarlı, verimli ve doğru yönetmesine olanak tanır. İşletmeler SAP FI’yi kullanarak gelir ve giderlerini kaydedebilir, mali tablolar ve finansal raporlama oluşturabilir, vergi beyannameleri hazırlayabilir, varlıklarını takip edebilir ve muhasebe standartlarına uyumlu hale gelebilir.
SAP Finansal muhasebe modülü bileşenleri, bir kuruluşun finansal muhasebe departmanının tüm gereksinimlerini karşılamayı sağlar. SAP FI modülünün başlıca özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
SAP FI'nın önemli organizasyonel unsurlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
SAP sistemlerinde firma tanımı isteğe bağlıdır. Şirket, ülke düzeyinde, segment düzeyinde veya kıta düzeyinde iki veya daha fazla şirket kodu verisini birleştirmek için gereken bağımsız bir organizasyonel unsurdur. Grup şirketi kapsamında, bir kuruluşun gereksinimlerine göre konsolide mali tablolar oluşturursunuz.
Şirket kodu, 1956 yasasına göre kayıtlı bağımsız bir organizasyon birimidir. Şirket kodu altında, kar - zarar hesabı ve bilançolar gibi bireysel mali tablolar oluşturabilirsiniz.
SAP'deki iş alanı, bir organizasyonun gereksinimlerine göre coğrafi veya ürün bazlı olarak sınıflandırılabilen muhasebe dahilindeki bir organizasyon birimidir. Faaliyet alanı altında, dahili raporlama için bilanço mali tabloları ve kar ve zarar hesabı oluşturursunuz.
SAP'de, fonksiyonel alan, gerçekleşen işletme giderlerini faaliyetlere göre sıralayan bir organizasyon birimidir. Örneğin üretim, yönetim, satış, araştırma ve geliştirme vb.
SAP Financial Accounting modülün uygulaması aşağıdaki alt bileşenlerden oluşur.
Bilanço ve Kar ve Zarar muhasebesinin beyanları, genel muhasebe muhasebesine dayalı olarak çıkarılır. SAP sistemine girilen veriler anında GL ve SAP CO sistemine gönderilir. Bu bileşen başlığı altında gerçekleştirilen işlemlerden bazıları; defter tanımlamaları, mali tablolar, kapanış kayıtları, mizan, vergi işlemleri, hesap planı, denkleştirmelerdir.
SAP Borç Hesapları alt modülü, Satıcı işlemlerinin tüm faaliyetlerini yönetir. FI-AP modülü SAP MM Modülü, Varlık Muhasebesi (Asset Accounting - AA), Seyahat Yönetimi vb. ile bağlantılıdır. Muhasebe modülünde zaman zaman satıcılara yapılan ödemeleri işlemek için ödeme programı oluşturabilirsiniz. Borç Hesapları bileşeni kapsamında bulunan başlıklardan bazıları; satıcıların tanımlamaları, ödemeleri, faturaları, denkleştirmeleri, avansları, hesap bakiyeleri ve raporlarıdır.
SAP Alacak Hesapları (FI-AR) alt modülü, müşteri işlemlerinin tüm faaliyetlerini yönetir. FI-AR modülü SAP SD modülüne bağlanır. Alacak Hesapları'nda, kredi işlevlerinin yönetilmesi için "İhtar Programı" oluşturabilirsiniz. Alacak Hesapları bileşeninin başlıkları arasında; müşterilerin tanımlamaları, avansları, ödemeleri, faturaları/iade faturaları ve denkleştirmeleri yer alır.
SAP Bank Accounting (FI-BA) alt modülü banka işlemlerini ve nakit yönetimini yönetir. Borç Hesapları, Alacaklar Hesapları, seyahat yönetimi, MM, SD vb. İle entegre edilebilir.
SAP Varlık Muhasebesi (FI-AA) alt modülleri, amortisman, Sigorta vb. gibi organizasyonel varlıkların tüm aktiflerini yönetir. FI-AA modülü, Genel Muhasebe, Alacak Hesabı gibi SAP'nin diğer modülleri ve alt modülleri ile entegre edilebilir, CO modülü, MM modülü, PP modülü, vb. Dolayısıyla varlık muhasebesi, varlıkların satın alınmasından nihai hurdaya çıkarılmasına veya satışına kadar finansal faaliyetleri yönetir. Varlık muhasebesi bileşeni kapsamında bulunan konulardan bazıları; yatırımlar, aktifleştirmeler, amortisman hesaplama ve kayıt altına alma, duran varlık sınıfları/girişleri/çıkışları/sisteme tanımlanmarı
SAP Travel Management (FI-TM) alt modülü, organizasyonun iş gezilerinin tüm aktiflerini yönetir. Borç Hesapları, SAP HCM, SAP kontrolü vb. İle entegre edilebilir. FI-TM'de seyahat talebini, seyahat planlamasını ve seyahat masraflarını yönetebilirsiniz.
SAP muhasebe modülü olan SAP FI, işletmelerin birçok fayda elde etmesini sağlar. Bu faydalar aşağıdaki gibidir:
SAP finans modülü, işletmelerin finansal verilerini gerçek zamanlı olarak kaydetmesini ve takip etmesini sağlar. Bu sayede finans ile ilgili veriler her zaman güncel kalır ve veri doğruluğu artar.
SAP FI modülü, verilerin doğru olmasını sağlar. Böylece, ekipler finansal raporlama ve analiz süreçlerinde güvenilir veriler kullanır. Bu, karar alma süreçlerini iyileştirir.
İşletmeler, SAP FI modülünü kullanarak finansal süreçlerini otomatikleştirir. Otomasyon, muhasebe ekiplerinin zamandan tasarruf etmesini sağlar. işletmelerin ise kârlılığını artırmasına yardımcı olur.
MDP Group, uzman kadrosuyla SAP’ye ek çözümler geliştiren SAP danışmanlık firmasıdır. SAP FI modülüne ek olarak geliştirdiği altı farklı dijital dönüşüm çözümü ile firmaların finansal süreçlerini elektronik ortama aktararak kolaylaştırmayı hedefler. Bu çözümleri şu şekilde sıralayabiliriz;
Otomatik banka entegrasyonu özelliği sayesinde, özellikle grup şirketlerinin sahip olduğu alt kırılımlı şirketlerin döviz varlığını ve ihtiyaçlarını tek bir ekranda görüntüleyebilmesini sağlar. SAP Mevduat ve Döviz işlem Portalı üzerinden tüm grup şirketleri adına döviz alım satım işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. MDP tarafından geliştirilen çözüm, SAP TRM modülü ile yüzde yüz uyumlu bir şekilde çalışır.
Aralarında ürün veya hizmet satışı gerçekleşen firmalardan borçlu tarafın ödemekle yükümlü olduğu meblağın banka tarafından garanti altına alınmasını ve tahsilat günü geldiğinde alacaklının hesabına otomatik olarak aktarılmasını sağlayan çözümdür. SAP Doğrudan Borçlandırma Sistemi, sayesinde nakit akışı planlamanızı doğru bir biçimde yönetebilirsiniz.
Tüm banka işlemlerinin SAP üzerinden anlık takibinin yapılması ve muhasebe kayıtlarının otomatik oluşturulabilmesi için geliştirilmiş finansal bir çözümdür. SAP e-Hesap Özeti çözümü sayesinde farklı bankalarda bulunan farklı para cinsinden hesaplarınızın kontrolünü birden fazla şifre ve kullanıcı adı gerekmeksizin tek bir ekran üzerinden görüntüleyebilir, işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
SAP e-Ödeme çözümü, MDP tarafından geliştirilmiş ve Fiori sistemi üzerindn çalışan finansal bir uygulamadır. Bir şirketin tüm ödeme işlemlerini başından sonuna kapsar, tüm işlemlerin online ortamda onay hiyerarşisi ile gerçekleştirilmesine olanak sağlar.
MDP SAP e-Ödeme çözümü, SAP ile %100 entegre çalışırak ödeme süreçlerinizi dijital ortama taşır.
Faturanın kesildiği tarihle tahsilat tarihi arasında geçen zamanda paranın değerinde değişme olabilir, kısacası iki tarih arasında kur farkı ortaya çıkabilir. Kur farkı oluşması durumunda iki taraftan hangisinin lehine oluştuysa, o taraf bu farkı Gelir İdaresi Başkanlığı’na fatura etmelidir. Bu faturaya kur farkı faturası denir. SAP Kur Farkı Faturası çözümü, kesilmesi zorunlu tutulan kur farkı faturalarının elektronik ortamda oluşturularak yetkililere iletildiği bir çözümdür.
SAP Fiori EHO çözümü, SAP e-Hesap özetinin geliştirilmiş ve iyileştirilmiş bir versiyonudur. Bu çözüm sayesinde SAP e-Hesap Özeti çözümünde gerçekleştirdiğiniz tüm işlemlerinizi mobil cihazlarınızdan veya web üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Böylece farklı bankalardan bulunan ve farklı para birimleriyle açılan hesaplarınızı tek bir ekran üzerinden görüntüleyebilmeniz için masaüstü bilgisayara ihtiyaç duymazsınız. Uygulamaya her an her yerde erişim mümkündür.
SAP FI ek çözümlerimizle ilgili detaylı bilgi almak için site menümüzde yer alan “çözümler” sekmesini ziyaret edebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.
SAP FI, işletmelerin muhasebe işlemlerini kaydetmelerini, raporlamalarını ve analiz etmelerini sağlar. Kısacası, işletmelerin finansal işlemlerini yönetmek amacıyla kullanılır. SAP CO ise, işletmelerin kâr – zarar hesaplama, bütçe yönetimi ve performans takibi yapmasını sağlar.
SAP TM (Nakliye Yönetimi) Entegrasyonu Nedir?
Nakliye Yönetimi (İngilizce adıyla Transportation Management), nakliye planlamalarını en az maliyetle gerçekleştirip süreci yönetmek için...
Finans Sektöründe Dijital Dönüşüm: FinTech
Dünyanın çalışma şeklini değiştiren teknolojik gelişmeler sayesinde, finans sektörü de günümüz dijital çağına uyum sağlamak zorunda...
SAP Signavio Process Transformation Suite Nedir?
SAP Signavio Process Transformation Suite, şirketlerin dijital dönüşüm yolculuklarını hızlandırmalarına yardımcı olacak güçlü bir...
React-Native Uygulamasına Apple Watch Uygulaması Geliştirme
Bu yazıda, react-native ile geliştirdiğimiz basit bir uygulamaya Apple Watch extension geliştireceğiz ve iki cihaz arasında veri...
e-Defter Nedir? e-Defter ile İlgili Bilmeniz Gerekenler
E-Defter, firmalar için tutulması zorunlu olan büyük defter ve yevmiye defterlerinin yönetmeliklere uygun olarak elektronik ortamda...
E-Gider Pusulası Nedir?
Günümüzde bir işin hızlı olması daha da önem kazanmıştır. Artık insanlar basit işlere uzun zamanlar harcamaktansa bu işlerini hızlıca...
React-Native Animasyon İşlemleri
Mobil uygulamalarda animasyonların kullanılması, uygulamanın hissiyatını büyük oranda etkilemektedir. Kullanıcılar hızlı ve akışkan...
SAP WM'den (Depo Yönetimi) SAP EWM'e (Genişletilmiş Depo Yönetimi) Geçmeniz İçin 5 Sebep
Etkili bir tedarik zinciri yönetimi, planlı ve efektif bir envanter takibine tabidir. İşletmelerin doğru miktarda stok bulundurmaları için...
SAP Fiori Uygulamalarında Güvenlik Yönetimi
Bu blog gönderimizde kullanıcıların SAP Fiori uygulamalarında güvenliği nasıl sağladığını ele alacağız.SAP Fiori Nedir?SAP Fiori, SAP...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.