Blog

5 Adımda SAP e-Beyanname Çözümü

Dijital dönüşümün yükselişiyle özellikle finans ve muhasebe departmanlarının operasyonel iş yükünü hafifletecek birçok uygulama ve çözüm geliştirilmiştir. Her bir çözümün gelişimi ve yaygınlaşması başka bir manuel sürecin elektronik ortama taşınmasına öncülük eder. e-Beyanname uygulaması da dijital dönüşüm ürünlerinden biridir. Yazılı bir şekilde gerçekleştirilen bildiri anlamına gelen Beyanname, vergi borçlarının miktarını belirlemek için mükellef veya vergi sorumluları tarafından, belirtilen tarihlerde vergi dairelerine iletilen belgelerdir. e-Beyanname ise kağıt formda bulunan tüm bilgileri kapsayan, elektronik ortamda hazırlanan ve iletilen beyannamelerdir.

SAP e-Beyanname Paketi

SAP e-Beyanname çözümü, elektronik formatta beyanname hazırlamak isteyen mükelleflere beyannamelerini SAP sistemi üzerinden güvenli ve kolay bir şekilde hazırlama imkanı sunar. SAP GUI içerisinde hazırlanan uyarlama tablolarının doldurulmasının ardından tüm beyanname süreçleri web portal üzerinden ilerlemektedir. SAP e-Beyanname çözümünün web portal ekranı aşağıdaki gibidir:

e-Beyanname Çözümü

SAP e-Beyanname çözümü ekranından ile hazırlayabileceğiniz beyanname türleri şu şekildedir:

  • Katma Değer Vergisi 1 (KDV1)
  • Katma Değer Vergisi 2 (KDV2)
  • Damga Vergisi (Beyannamesi)
  • BA Beyannamesi
  • BS Beyannamesi
  • Muhtasar Beyanname
  • Muhtasar SGK 1 Beyannamesi
  • Muhtasar SGK 2 Beyannamesi.

SAP e-Beyanname Proje ve Canlı Süreci

SAP e-Beyanname çözümünün proje süreci, MDP e-Beyanname paketinin sistemlerinize implementasyonu ile başlamaktadır. Tüm uyarlama adımlarının tamamlanmasının ardından, uygulama içerisinde sorunsuz bir şekilde beyanname hazırlayabilir, hazırladığını beyannameleri yine aynı ekran üzerinden vergi dairesine iletebilirsiniz. Peki SAP e-Beyanname çözümünü kullanmak iş süreçlerinizi ne kadar kısaltır? Kullanımı kolay mıdır? Firma çalışanları SAP e-Beyanname çözümüne uyum sağlayabilir mi? Sizinle örnek bir beyanname hazırlayalım ve tüm bu soruları cevaplayalım.

  • Kullanıcılar SAP e-Beyanname uygulamasını çalıştırdıktan sonra menüde yer alan Beyannameler bölümünden ilgili beyanname türünü seçerek beyanname hazırlamaya başlar. Bu bölümde KDV 1, KDV 2, Damga Vergisi, BA/ BS Beyannamesi ve Muhtasar Vergisi seçenekleri yer alır.
Mutabakat Çözümü
  • Beyanname türü seçildikten sonra, açılan ekranda yer alan cari ay ve yıl bölümleri doldurulur.
  • Sonraki aşamadan beyanname bilgileri için rapor çalıştırılır. Beyannamede bulunması zorunlu tutulan tüm bilgiler, ilgili sayfaların/başlıkların (genel bilgiler, matrah, indirimler etc.) altında otomatik olarak doldurulmaktadır.
SAP e-Mutabakat
  • Gerekli kontrollerin yapılmasının ardından beyanname sisteme kaydedilir. Ardından XML indir ve Paket indir işlemleri uygulanır.
  • İndirilen paket BDP formatında hazırlanmıştır, BDP üzerinde herhangi bir işlem yapmadan Gelir İdaresi Başkanlığı portali üzerinden beyanname işlemleri tamamlanır.

Beyanname hazırlamak artık işte bu kadar kolay. Sürecin büyük oranda otomatikleşmesi, operasyonel iş yükünü azaltırken insan kaynaklı hataları minimum seviyeye çeker. SAP e-Beyanname çözümümüz hakında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.