Blog

Açık Bankacılık (Open Banking) Nedir?

Açık bankacılık, bankacılığın önemli dönüşüm kollarından birisidir. Modern çağda sektöre kesin giriş yapmayı ve kullanıcılara verileri üzerinde kontrol sağlayarak merkeze almayı gerektirir. Ancak müşteriler, bankalar ve hizmet sağlayıcılar için ne gibi avantajlar sağlar? Neden açık bankacılık kullanmalısınız? Bunun gibi pek çok sorunun yanıtını vermeden önce açık bankacılığı daha detaylı bir şekilde açıklamamız gerekir.

Açık Bankacılık Nedir?

Açık bankacılık, finansal bilgilerin elektronik olarak, güvenli bir şekilde ve yalnızca müşterilerin onayladığı koşullar altında paylaşıldığı bir uygulamalar bütünüdür. Açık Bankacılık, üçüncü taraf geliştiricilerin finans kurumu etrafında uygulamalar ve hizmetler oluşturmasını sağlayan açık API’lerin (Uygulama Programlama Arayüzleri) kullanımını tanımlamaktadır. Uygulama programlama arabirimleri (API’ler), TPP’lerin finansal bilgilere verimli bir şekilde erişmesine olanak tanır ve bu da yeni uygulamaların ve hizmetlerin geliştirilmesini destekler. İdeal olarak, açık bankacılık tüketiciler için daha iyi bir deneyim sağlamalıdır.

Açık Bankacılık, bankaların verilerini ve hizmetlerini üçüncü taraf geliştiriciler ve müşteriler için daha erişilebilir hale getirmelerinin bir yoludur ve müşterilerin finansal verilerini üçüncü taraf geliştiricilerle güvenli bir şekilde paylaşmalarını sağlar. Açık Bankacılık ayrıca müşterilerin finansal verilerine daha iyi erişim sağlayarak mali durumlarını daha iyi yönetmelerine ve daha bilinçli kararlar almalarına olanak tanımak için de kullanılabilir. Açık Bankacılık, hizmetlerini üçüncü taraf geliştiricilere sunabilecekleri için bankalara yeni bir gelir akışı da sağlayabilir.

Açık Bankacılık Nasıl Ortaya Çıktı?

Açık Bankacılık kavramı, İngiltere hükümetinin Birleşik Krallık’taki bankacılık ve finans sektöründe yeni bir değişim dalgası yaratma ihtiyacı ile doğdu. Bankacılık ve finans sektörünü geliştirme ve rekabeti artırma motivasyonu ile yeni finansal ürün ve hizmetleri tasarlayarak müşterilere daha fazla seçenek sunan hizmet sağlayıcılarının pazara dahil edilmesi hedeflenmektedir.

İngiltere hükümetinin müşteri deneyimlerini iyileştirmek adına gittiği düzenlemelerden biri de Açık Bankacılık’tır. Dokuz özel büyük banka, Açık Bankacılık Uygulama Kurumu’nun (OBIE, Open Banking Implementation Entity) bünyesinde faaliyete başladı.

Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen bu düzenlemenin çok benzeri Avrupa Birliğinde de gerçekleştirilmiştir. Ödeme Hizmetleri Direktifi 2 (PSD2, Payment Services Directive 2) olarak bilinen bu yönerge, üçüncü parti kurumlara bankacılık verilerini açmak için tasarlanmış bir programın başlangıcıydı.

Açık Bankacılığın Avantajları

Açık Bankacılık, müşterilere ve banka sahiplerine fayda sağlayan çevrimiçi bankacılığın bazı avantajlarını da beraberinde getirir. Bu avantajlardan bazıları:

  • Müşterilere operasyonlarında destek olma: Açık Bankacılık ile her kişinin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış yanıtlar ve hizmetler almak daha kolay hale gelir. Bunun nedeni, var olan ve ortaya çıkabilecek API’lerin sonsuzluğu nedeniyle her şeyin daha basit olmasıdır. Tek ihtiyacınız olan teknolojiye erişim. Bu sayede harcanan zaman azalır ve işlemler otomatikleştirilebilir.
  • Hizmetlerin merkezileştirilmesi: Açık Bankacılık ile bankalar bir kez daha müşterilerinin ihtiyaç duyduğu çeşitli hizmetler (tavsiye, krediler, transferler, finansman vb.) üzerinde tam kontrole sahiptir. Böylece her şey daha düzenli bir şekilde tek bir yönetim altında gerçekleştirilir.
  • Finansal piyasada artış: Açık Bankacılıkta daha fazla müşterinin gelmesiyle API’lerin ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi daha fazla olacaktır. Bu şekilde, herkesin ihtiyacına göre uyarlanmış sayısız teklif olacaktır.
  • Artan Şeffaflık: Açık bankacılık müşterilere finansal bilgileri üzerinde daha fazla kontrol ve erişim sağlar, böylece paralarının nereye gittiğini, nasıl kullanıldığını ve finansal kararlarının banka bakiyelerini nasıl etkilediğini görebilirler. Bu artan şeffaflık, müşterilerin mali durumları hakkında daha akıllıca kararlar almalarına yardımcı olabilir.
  • Artan Rekabet: Açık bankacılık, bankalar arasındaki rekabeti teşvik ederek müşterilerin en iyi fırsatlar ve hizmetler için alışveriş yapmalarına olanak tanır.
  • Daha Hızlı Ödemeler: Açık bankacılık, müşterilerin ödemelerini daha hızlı ve daha az evrak işiyle yapmalarını sağlar. Bu, özellikle uluslararası ödemeler yaparken yardımcı olabilir.
  • Geliştirilmiş Finansal Kapsayıcılık: Açık bankacılık, müşterilerin daha önce erişemedikleri hizmetlere erişimini sağlayarak finansal dışlanmanın azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu, daha iyi bankacılık hizmetlerine erişimi veya hatta krediye erişimi içerebilir.

Açık Bankacılık Güvenli Mi?

Her yeni teknolojide olduğu gibi açık bankacılık ile ilişkili de riskler vardır. Bunlar arasında veri ihlalleri, müşteri verilerinin kötüye kullanımı, kişisel verilere yetkisiz erişim ve siber saldırılara karşı artan savunmasızlık potansiyeli yer almaktadır. Ayrıca müşteriler, verilerinin ve finansal bilgilerinin güvenliğinin her bir finansal kuruluşun güvenlik protokollerine ve prosedürlerine bağlı olacağını bilmelidir.

Neden Açık Bankacılık Kullanmalısınız?

Dijitalleşmenin etkisiyle veri kavramının önemi her geçen gün artıyor. Bankacılık verileri, işletmelerin ve tüketicilerin borçlanma, para harcama ve tasarruf alışkanlıklarının anlaşılmasını ve kullanıcılar için en verimli şekilde kullanılmasını sağlayabilecek değerli verilerdir. Açık bankacılık, birden fazla finansal kurumdan verileri toplayarak kullanıcıların harcamalarını ve gelirlerini analiz eder ve bütçe yönetimini kolaylaştıracak yeni yollar sunar. Tüm hesaplarınızı tek bir ekrana getirmekten, kim olduğunuzu daha doğru yansıtan kredi puanlarına ve hatta finansal olarak savunmasız kişileri korumaya kadar daha iyi sonuçlar sağlayan finansal ürünlerin ve hizmetlerin listesi her geçen gün uzuyor. Bu veriler güvenli bir biçimde ve yalnızca kullanıcıların izniyle paylaşılmaktadır.

Açık Bankacılık Örnekleri

  1. Üçüncü Taraf Uygulama Platformu: Bankalar, müşterilerin hesaplarını üçüncü taraf uygulamalara güvenli bir şekilde bağlamalarına ve ek finansal hizmetlere erişmelerine olanak tanıyan platformlar sunmaktadır.
  2. Veri Paylaşımı: Bankalar, müşterilerin finansal verilerini diğer finansal kuruluşlar ve üçüncü taraf hizmet sağlayıcılarla paylaşarak daha kişiselleştirilmiş hizmetler sunmalarına olanak tanıyor.
  3. Açık API’ler: Bankalar, geliştiricilerin müşteri verilerine erişen uygulamalar ve hizmetler oluşturabilmeleri için açık API’ler sunarak müşterilere finansal verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlıyor.
  4. Ödeme Başlatma Hizmetleri: Bankalar, müşterilerin faturalarını ödemelerine, para transfer etmelerine ve üçüncü taraf uygulamalardan ödeme başlatmalarına olanak tanıyor.
  5. Akıllı Bankacılık: Bankalar, müşterilerine daha kişiselleştirilmiş ve otomatikleştirilmiş bankacılık hizmetleri sunmak için yapay zeka ve makine öğreniminden yararlanıyor.

Açık Bankacılık Çözümü

MDP Group’un geliştirdiği Fintech’lerden biri olan mdpara, işletmelerin farklı bankalarda gerçekleştirdiği tüm işlemlerin tek bir platform üzerinden takibini sağlamaktadır. Kullanıcılar vadeli veya vadesiz, farklı türde veya farklı para birimiyle çalışan tüm hesaplarını tek bir ekranda görüntüleyebilmektedir. Uygulama, 20’den fazla banka ile entegre edilebilirken, veriler bankalardan anlık olarak çekilerek sisteme aktarılır. Otomatik olarak gerçekleştirilen raporlama, cari eşleştirme ve muhasebeleştirme işlemleri finans ve muhasebe departmanlarının iş yükünü önemli ölçüde azaltan özelliklerin başında gelmektedir. Çoklu şirket yapısına sahip işletmeler için şirket bazlı raporlama ekranları da bulunmaktadır. Bu sayede grup şirketlerinin­­ banka hesaplarının yönetimi ve takibi önemli oranda kolaylaşır.

Web ve mobil cihazlar tarafından sorunsuz bir şekilde desteklenen mdpara, kullanıcı dostu ara yüzüyle işletme ihtiyaçlarına uygun olarak özelleştirilebilen tanıdık ve konforlu bir deneyim sunar. Oracle, SAP ve Logo ile sorunsuz bir şekilde entegre edilebildiği için banka ve ERP sisteminde bulunan bakiyeler hızlı bir şekilde karşılaştırılabilmektedir. Böylece hatalar kolayca tespit edilebilir ve hataların kaynağına hızlı bir şekilde erişilebilir. Güvenlik ihlali gibi problemler, kullanıcı bazlı yetkilendirme özelliği ile ortadan kaldırılarak kontrol altında tutulabilirken işletmeler, ekip yöneticileri ve alt kullanıcılara yetki atayabilirler. Ayrıca banka hesapları için anlık işlem bildirimleri oluşturularak SMS veya e-posta aracılığıyla bilgi alışverişi gerçekleştirmek de mümkündür.

mdpara hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.