BT varlıkları, bir işletmenin büyümesine bağlı olarak artış gösterir. İşletmenin büyümesi, daha fazla çalışan, daha fazla satış ve daha fazla müşteri anlamına gelir. Buna bağlı olarak, bilgisayar, sunucu, uygulama, yazılım, büyük ağlar gibi faktörlere olan ihtiyaç daha fazla artar. BT Varlık Yönetimi (ITAM), donanım ve yazılım varlıklarını yaşam döngüsü boyunca verimli bir şekilde yönetmeye ve iş kesintilerini azaltmaya yardımcı olur. İşletmeler, BT varlık yönetimi ve proaktif bir yönetim şekliyle donanım ve yazılım varlıklarının değerini planlama, tedarik, dağıtım gibi tüm yaşam döngüsü boyunca maksimum seviyeye çıkarabilir. Bu blog yazımızda BT varlık yönetiminin tanımı, önemi, faydaları ve daha fazlasını ele alacağız.
İçindekiler
Bir BT varlığı, ticari faaliyetler esnasında kullanılan şirkete ilişkin herhangi bir bilgi, sistem ya da donanım olarak sınıflandırılır. BT varlık yönetimi süreci, bir kuruluşun donanım, yazılım, entegrasyon ve ağ varlıklarının detaylı bir envanterini toplamayı ve yönetmeyi kapsar. IT varlık yönetimi, şirketin BT altyapısını şeffaf hale getirerek BT envanteri hakkında veriler sağlar. BT envanter yönetimiyle elde edilen bilgiler, BT ile alakalı satın almalar ve yeniden dağıtım hakkındaki bilinçli iş kararları vermek için kullanılır.
BT sektöründe varlık yönetimi (ingilizce adıyla ITAM-IT Asset Management), BT harcamalarını optimize etmek ve BT ortamındaki varlıkların yaşam döngüsü yönetmek için kullanılır. BT varlık yönetimi, stratejik karar vermeyi desteklemek için finansal, envanter ve sözleşme işlevlerini birleştiren bir takım iş uygulamasıdır.
BT varlıklarının yönetimine bazen BT envanter yönetimi de denir. Çünkü genellikle daha sonra satın almalar ve varlıkların nasıl kullanıldığı hakkındaki kararların verilebilmesi için kullanılan detaylı donanım ve yazılım envanter bilgilerinin toplanmasını içerir. Doğru bir BT varlık envanterine sahip olmak, şirketlerin varlıklarını daha etkin kullanmalarına ve mevcut kaynakları yeniden kullanarak gereksiz varlık alımlarından kaçınmalarına yardımcı olur. BT varlık yönetimi ayrıca kuruluşların, eski (veya bilinmeyen) altyapı temelleri üzerinde bilmeden yeni BT projeleri inşa etmenin risk maliyetlerini düşürmelerini sağlar.
BT sektöründe varlık yönetiminin temel hedeflerinden bazıları; kurumsal güvenlik politikalarına ve yasal gerekliliklere uyumu sağlama, kullanıcı ve iş ihtiyaçlarını desteklemek için teknolojiyi dağıtarak üretkenliği artırma ve BT ortamını yönetmenin genel maliyetlerini sınırlandırmadır.
BT varlık yönetimi, bir varlık envanteri oluşturmaktan daha fazlasıdır. Getirileri en üst düzeye çıkarmak, riski en aza indirmek ve iş değerini artırmak için varlık verilerini devamlı olarak kullanmakla ilgilidir. BT varlık yönetimi sayesinde yöneticiler, gereksiz varlık satın alımlarından kaçınarak ve mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanarak (veya yeniden tahsis ederek) yazılım lisanslama ve destek maliyetlerini azaltabilir, israfı ortadan kaldırabilir ve verimliliği artırabilir.
Bilişim teknolojileri varlık yönetimi, ek olarak şirket genelinde düzen getirerek BT ve diğer departmanlar arasındaki iletişimi ve anlayışı geliştirmeye yardımcı olur.
BT varlık yaşam döngüsünde, fiziksel ve dijital tüm varlıklar ele alınır. Varlıkların etkili yönetilmesi önemlidir çünkü donanımın her zaman iyi durumda olmasını ve herhangi bir sorunun hızlı bir şekilde çözülmesini sağlar. Bir BT varlık yönetimi, uygulamaları tanımlama, tedarik, canlıya alma, bakımını yapma ve elden çıkarma süreçlerini kapsar.
Tanımlama: IT departmanları, kendileri de dahil olmak üzere farklı departmanlar için ihtiyaç olan cihaz ve yazılım uygulamalarının belirler. Ardından bu uygulamaların kimlerden alınacağını ve lisans süresinin ne kadar olacağını belirler.
Tedarik: IT ekibi, varlıkları farklı şekillerde tedarik edebilir. Geliştirme, satın alma, abone olma gibi şekiller mevcuttur.
Canlıya Alma: Satın alma süreçlerinden sonra BT departmanı, varlıkları ağ içine kurar ve iş süreçleriyle entegre eder.
Bakım: Servis, güncelleme ve onarım gibi bakım süreçleri BT yaşam döngüsü için önemlidir. Bu sürecin titizlikle takip edilmesi gerekir.
Elden Çıkarma: BT ekibi, varlıklar ömrünü tamamladığında bu varlıkları elden çıkarır ve mevcut duruma göre yenilerini satın alır.
BT varlık yönetiminin faydaları şu şekilde açıklanabilir:
ITAM, bilgisayarların, sunucuların veya diğer herhangi bir ağ altyapısının donanım ve yazılım bileşenlerini görüntüleme kolaylığı sağlar. Tüm BT varlıklarındaki görünürlük, size daha iyi BT yönetim kontrolü sağlar.
BT varlık yönetim sistemleri, bir BT varlığının yaşam döngüsü boyunca durumunu belgeler. Bir varlığın yaşam döngüsünü izlemek, yöneticilerin BT varlıklarını çalışanlara tahsis ederken çok daha verimli olmasını sağlar. Örneğin, yeni bir çalışan için bir dizüstü bilgisayar gerekliyse, kullanılabilir bir dizüstü bilgisayar olup olmadığını BT varlık yaşam döngüsü raporu gösterebilir.
Lisansların kullanımını ve yenileme süreçlerini yönetmek için kurumsal ekosistem içinde yer alan yazılım ve donanımının yönetimini kolaylaştırır.
Bir organizasyonun BT altyapısındaki envanter takip edildiğinde, varlıklara harcanacak gelecekteki tutarın planlanması kolaylaşır. Merkezileştirilmiş ve kolaylaştırılmış varlık yönetimi yazılımı; tüm ağınızı, donanımınızı ve yazılımınızı taramanıza ve depolama kullanımı analizi ve bütçe planlaması için depolama kapasitesiyle envanter verilerini görüntülemenize olanak tanır.
BT envanterinin düzenli takibi ve ITAM aracılığıyla otomatik güncellemeler, bilgisayar ağlarının donanım ve yazılımlarının zararlı olup olmadığının izlenmesine yardımcı olur.
Sistem yöneticilerinin güvenli veya güncel olmayan yazılımları, korumasız oyunları ve yetkisiz indirmeleri hızlı bir şekilde izole etmesine izin verilmesi, ITAM sisteminin büyük sorunlar ortaya çıkmadan önce önlenmesi gereken potansiyel riskleri kontrol etmesini kolaylaştırır.
Yeni markamız olan Loggle ile işletmelerin BT varlık yönetimi süreçlerini kolaylaştırıyoruz. Türkiye'nin ilk ve tek BT varlık yönetimi yazılımı olan Loggle işletmelerin tüm BT envanterleri tek bir platform üzerinden yönetebilmelerini sağlamaktadır. BT varlık yönetimi ihtiyaçlarınız için Loggle ile tanışın!
Yazılım Geliştiricisi
SAP GUI Bağlantılarına Şifre Sorgu Ekranı Atlanarak Erişmek
Eğer siz de benim gibi SAP GUI’yi aktif kullanıyor ve farklı firmalara ya da firmanın kendi sistemleri arasında geçişi sıklıkla...
e-Arşiv Fatura Sorgulama Nedir? Nasıl Gerçekleştirilir?
Dijital dönüşüme ister gönüllü ister zorunlu olarak geçmiş olun, alıcılarınız manuel yöntemleri kullanmakta ısrarcıysa süreciniz...
İş Yerinizde 5S’i Nasıl Uygularsınız?
Çalışanlar, günün neredeyse tamamını iş yerinde geçirmektedir. Bu nedenle, çalışanların daha verimli olmasını sağlamak için iş...
Finans Departmanında Dijital Dönüşüm
Dijital dönüşüm, her geçen gün daha önemli bir hale gelirken teknolojik gelişmelerin muhasebe ve finans alanında da kendini göstermesi...
Fintech Çözümlerinin Önemi
FinTech yani finansal teknolojiler kapsamı günden güne genişlemeye devam ediyor. Finansal teknolojilere olan talep 2020 yılında özellikle...
SAP TM'nin Temel Özellikleri ve Faydaları
Açılımı SAP Transportation Management olan SAP TM, SAP tarafından sunulan bir lojistik yönetim sistemi yazılımıdır. Bu yazılım,...
SAP Hazine ve Risk Yönetimi (TRM) Nedir?
SAP TRM Modülü Ne İçin Kullanılır?Küresel ekonomide yaşanan belirsizlikler ile birlikte faiz ve döviz riskleri oluşmaktadır. Bu riskleri...
SAP Cloud Integration Nedir? Avantajları Nelerdir?
SAP Cloud Integration'ı TanıyalımGüvenlik, maliyet ve yönetim ihtiyaçları nedeniyle uygulamalarını buluta taşıyan şirketlerin oranı her...
Uzaktan Çalışmayı Daha Verimli Hale Getirmek İçin İpuçları
Evden çalışmanın avantajları vardır, ancak kesinlikle dezavantajları da vardır. Motive olmak birçok insan için büyük bir zorluk olabilir,...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.