Günümüzde bir işin hızlı olması daha da önem kazanmıştır. Artık insanlar basit işlere uzun zamanlar harcamaktansa bu işlerini hızlıca dijital ortamda yapmaya başlamışlardır. Tabi ki süreci bu kadar hızlandırırken güvenli olması da gerekmektedir. Bu yazıda son teknolojik gelişmelerden biri olan ve ticari taraflar arasındaki süreci hızlandıran ve kolaylaştıran yeniliklerden biri olan “e-Gider Pusulası”nı, yani gider pusulasının elektronik versiyonunu inceleyeceğiz.
İçindekiler
Vergi mükellefleri tarafından, mükellef olmayanlardan alınan mal veya hizmetlerin ispatı için oluşturulan belgelere gider pusulası denir. Tüketiciye satılan bir ürünün iade edilmesi durumunda da gider pusulası düzenlenebilir. e-Gider pusulası da gider pusulası ile aynı özelliklere sahiptir ve aynı hukuki niteliklere sahiptir. e-Gider pusulası da gider pusulası ile birebir aynı özelliklere sahiptir ve aynı hukuki niteliklere sahiptir. Elektronik faturalarda ve makbuzlarda olduğu gibi, bunları elektronik bir gider pusulasında saklamak ve kaydetmek daha kolaydır.
e-Gider Pusulası, geleneksel gider pusulasıyla aynı işlevi taşır ancak dijital ortamda oluşturulmuş bir versiyonudur. Bu belge, defter tutma zorunluluğu olan birinci ve ikinci sınıf tacirler, basit usulde vergilendirilen serbest meslek sahipleri ve çiftçiler tarafından vergiden muaf olan esnafa mal veya hizmet satışları sonrasında düzenlenip imzalatılır. Yani gider pusulasını elektronik olarak hazırlamak, e-Gider Pusulasını ortaya çıkarır.
Yapılan denetimler ve analizler sonucunda, vergi uyumunun yetersiz ve riskli olduğu mükelleflerin veya mükellef gruplarının e-gider pusulası uygulamasına geçme zorunluluğu vardır. Bu mükelleflerin belli bir faaliyet, satış veya endüstriden olması gerekmiyor. Bildirim alan mükellefler 3 ay içerisinde e-Gider pusulasına geçmek zorundadırlar. Belirtilen süre içerisinde e-Gider pusulası uygulamasına dahil olmayan mükelleflere hukuki yaptırım uygulanır.
Ayrıca, social marketing ve influencer marketing yöntemleriyle tanıtımı yapılarak gerçekleştirilen satışlarda, satış yapan e-Ticaret firmaları, tanıtım yaptırdıkları kişilere gider pusulası kesmek zorundadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından e-gider pusulasına dahil olması zorunlu olan mükellefler, başkanlığın belirlediği süre içinde sisteme geçiş yapmalıdır. Başkanlık, resmi sitesinde elektronik gider pusulasına geçmesi gereken mükellefler için bildiri yayınlar. Mükellefler, bu bildirinin ardından 3 aylık süre içinde uygulamaya geçmek ve gider pusulalarını e-gider pusulası olarak düzenlemek zorundadır.
Mükellefler, uygulamaya dahil olmak için GİB Portal, Doğrudan Entegrasyon veya Özel Entegratör yöntemlerimden birini tercih edebilirler.
Tebliğin IV.6.4 numaralı bölümünde e-gider pusulasını düzenlemek zorunda olan mükellefler belirtilmiştir. Bu bölümde yer almayan mükellefler, zorunlu olarak elektronik gider pusulasına geçmek zorunda değildir, gönüllü olarak geçiş yapabilirler. Ancak sisteme dahil olmak isteyen mükelleflerin bazı şartları yerine getirmesi gerekir:
Elektronik ortamda düzenlenen gider pusulasının en az bir adet çıktısı alınmalıdır. Bu çıktı hem satıcı hem de alıcı tarafından ıslak imza ile imzalanmalıdır. Satıcı, imzalanan bu çıktıyı muhafaza ve ibraz etmekle yükümlüdür. Alıcı tarafına ise elektronik ortamdan iletebilir. Kağıt olarak iletilmesi durumunda, yine iki tarafında ıslak imzasının bulunduğu bir belgenin olması şarttır.
Gider pusulası, malların teslimi veya hizmet tarihinden itibaren 7 gün içinde düzenlenmek zorundadır. Bu süre içinde düzenlenmeyen gider pusulaları hiç düzenlenmemiş sayılır.
Zorunluluk kapsamına girdiği halde e-gider pusulası geçişini gerçekleştirmeyen ve gider pusulalarını elektronik olarak düzenlemesi gerektiği halde düzenlemeyen mükellefler için cezai yaptırımlar vardır.
Elektronik gider pusulası, geçerliliğini yitirmemesi için tüm bilgiler eksiksiz ve doğru olarak doldurulmalıdır. e-Gider pusulası ile ilgili belgede olması gereken bilgiler ise şu şekildedir:
Belgenin Bilgileri: Düzenleme tarihi, saati, dakikası ve belge numarası.
Satın Alınan Malın veya Yapılan İşin Bilgileri: Cinsi, miktarı, tutarı, vergisi ve kesinti tutarı.
Alıcı Bilgileri: Adı, soyadı veya unvanı, vergi dairesi, vergi kimlik numarası ve adresi.
Satıcı Bilgileri: Adı, soyadı veya unvanı, TC kimlik numarası ve ikametgah adresi.
Ayrıca belgenin GİB sisteminden sorgulanabilmesi, görüntülenebilmesi ve doğrulanabilmesi için bilgi içeriği olan karekod veya barkod.
e-Gider pusulası sayesinde:
e-Gider Pusulası çözümü, MDP Group tarafından geliştirilmiştir. SAP ile entegre çalışmaktadır ve SAP kullanan firmaların gider pusulalarını dijital ortamda düzenlemelerine olanak sağlamaktadır.
e-Dönüşüm Yazılım Geliştirme Yöneticisi
BTP Integration Suite API Yönetimi Yetenekleri Nelerdir?
Günümüzün dijital dünyasında, işletmeler sürekli olarak çeşitli uygulamalar, hizmetler ve veriler arasında sorunsuz entegrasyon...
SAP Fiori ANALYTICAL LIST Page (ALP) Nedir?
Analytical List Page (ALP) verileri farklı açılardan analiz etmek için benzersiz bir yol sunmaktadır, verilerde derinlemesine inceleme yapmaya...
SAP Integration Suite’te Yenilikler Nelerdir?
SAP Integration Suite, işletmelerin dijital dönüşüm yolculuklarını hızlandırmalarına yardımcı olmak için sürekli olarak gelişiyor ve...
Kurumsal Süreç Yönetimi (BPM) Nedir?
Kurumsal Süreç Yönetimi (İngilizce adıyla Business Process Management), işletmelerin iş yapma biçimlerinin modellenmesi, süreç...
Otomatikleştirilmiş Bireysel Öneri Sistemleri
Bir işletme için çalışanların katılımı, artan kalite ve düşen maliyetler çok önemlidir. Bu sistemler aracılığı ile iletilen...
Azure Adapter’ın SAP Integration Suite’de Rolü
Microsoft Azure Nedir?Microsoft Azure, Microsoft'un bulut bilişim platformudur ve 2010 yılında kullanıma sunulmuştur. Şirketlerin ve...
SAP Fiori Client Uygulama Mağazalarından Kaldırılıyor
SAP Fiori Client Uygulaması 2022’nin ikinci çeyreğinde Apple ve Google uygulama mağazalarından kaldırılacak. Peki bu gelişme Fiori kullanan...
İşletmeler için SAP Fiori’nin Avantajları
SAP Fiori, kullanıcılara hataların azalmasını ve müşteri memnuniyetinin artmasını sağlayan, kullanıcı deneyimini optimize eden birden...
Cloud Connector ve CPI'daki Rolü
Cloud Connector Nedir?Cloud Connector, müşterilerin şirket içi veya özel bulut ortamlarındaki sistemlerin SAP Cloud ürünleriyle güvenli bir...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.