Blog

E-Gider Pusulası Nedir?

Günümüzde bir işin hızlı olması daha da önem kazanmıştır. Artık insanlar basit işlere uzun zamanlar harcamaktansa bu işlerini hızlıca dijital ortamda yapmaya başlamışlardır. Tabi ki süreci bu kadar hızlandırırken güvenli olması da gerekmektedir. Bu yazıda son teknolojik gelişmelerden biri olan ve ticari taraflar arasındaki süreci hızlandıran ve kolaylaştıran yeniliklerden biri olan “e-Gider Pusulası”nı inceleyeceğiz.

e-Gider Pusulasının Tanımı

 Vergi mükellefleri tarafından, mükellef olmayanlardan alınan mal veya hizmetlerin ispatı için oluşturulan belgelere gider pusulası denir. Tüketiciye satılan bir ürünün iade edilmesi durumunda da gider pusulası düzenlenebilir. e-Gider pusulası da gider pusulası ile birebir aynı özelliklere sahiptir ve aynı hukuki niteliklere sahiptir. Elektronik faturalarda ve makbuzlarda olduğu gibi, bunları elektronik bir gider pusulasında saklamak ve kaydetmek daha kolaydır.

e-Gider Pusulası Kimler için Zorunludur?

Yapılan denetimler ve analizler sonucunda, vergi uyumunun yetersiz ve riskli olduğu mükelleflerin veya mükellef gruplarının e-gider pusulasına geçmesi zorunludur. Bu mükelleflerin belli bir faaliyet, satış veya endüstriden olması gerekmiyor. Bildirim alan mükellefler 3 ay içerisinde e-Gider pusulasına geçmek zorundadırlar. Belirtilen süre içerisinde e-Gider pusulasına geçmeyen mükelleflere hukuki yaptırım uygulanır.

Ayrıca, social marketing ve influencer marketing yöntemleriyle tanıtımı yapılarak gerçekleştirilen satışlarda, satış yapan e-Ticaret firmaları, tanıtım yaptırdıkları kişilere gider pusulası kesmek zorundadır.

e-Gider Pusulası Nasıl Düzenlenir?

Elektronik ortamda düzenlenen gider pusulasının en az bir adet çıktısı alınmalıdır. Bu çıktı hem satıcı hem de alıcı tarafından ıslak imza ile imzalanmalıdır. Satıcı, imzalanan bu çıktıyı muhafaza ve ibraz etmekle yükümlüdür. Alıcı tarafına ise elektronik ortamdan iletebilir. Kağıt olarak iletilmesi durumunda, yine iki tarafında ıslak imzasının bulunduğu bir belgenin olması şarttır.

Gider pusulası, malların teslimi veya hizmet tarihinden itibaren 7 gün içinde düzenlenmek zorundadır. Bu süre içinde düzenlenmeyen gider pusulaları hiç düzenlenmemiş sayılır.

e-Gider Pusulasında Olması Gereken Bilgiler Nelerdir?

e-Gider pusulasının geçerliliğini yitirmemesi için tüm bilgiler eksiksiz ve doğru olarak doldurulmalıdır. Belgede olması gereken bilgiler ise şu şekildedir:

Belgenin Bilgileri: Düzenleme tarihi, saati, dakikası ve belge numarası.

Satın Alınan Malın veya Yapılan İşin Bilgileri: Cinsi, miktarı, tutarı, vergisi ve kesinti tutarı.

Alıcı Bilgileri: Adı, soyadı veya unvanı, vergi dairesi, vergi kimlik numarası ve adresi.

Satıcı Bilgileri: Adı, soyadı veya unvanı, TC kimlik numarası ve ikametgah adresi.

Ayrıca belgenin GİB sisteminden sorgulanabilmesi, görüntülenebilmesi ve doğrulanabilmesi için bilgi içeriği olan karekod veya barkod.

e-Gider Pusulasının Avantajları Nelerdir?

e-Gider pusulası sayesinde:

  • Zamandan ve paradan tasarruf edin.
  • Kağıt, baskı ve arşivleme masraflarından kurtulun.
  • Verilerinizi dijital ortamda saklayın ve kaybolmasını önleyin.
  • Hata riskinizi minimuma indirin.
  • Verilerinize kolayca erişim sağlayın.
  • Kağıt tüketimi azalacağı için doğaya katkıda bulunun.

e-Gider Pusulası Çözümü

e-Gider Pusulası çözümü, MDP Group tarafından geliştirilmiştir. SAP ile entegre çalışmaktadır ve SAP kullanan firmaların gider pusulalarını dijital ortamda düzenlemelerine olanak sağlamaktadır.


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.