Blog

SAP ECC’den SAP S/4HANA’ya Geçiş Süreci

Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) çözümleri işletmelerin temel operasyonlarını bir yazılım ile yönetmesini sağlamak için tasarlanmış sistemdir. ERP, malzeme yönetimi, finans, muhasebe, üretim ve satış gibi tüm iş süreçlerini otomatikleştirerek işletmelerin maliyetlerini azaltmayı ve verimliliğini artırmayı başarmaktadır. ERP yazılımlarının sunduğu teknolojik kolaylıklar, işletmelerin bu sistemlere olan ihtiyacını artırmaktadır. SAP S/4HANA ve SAP ECC, SAP’nin sunmuş olduğu Kurumsal Kaynak Planlama yazılımlarındandır. Ancak iki yazılım arasında farklılıklar vardır. Bu blog gönderisinde SAP ECC ile SAP S/4HANA arasındaki farklılıkları ve ECC’den S/4HANA’ya geçiş sürecini ele aldık.

SAP ECC Nedir?

SAP ECC (Enterprise Resource Planning Central Component) SAP’nin 2005 yılında piyasaya sürdüğü kurumsal kaynak planlama yazılımının bir önceki nesline aittir. Bir işletmenin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilen, SAP ve SAP dışı sistemler veya özelleştirilmiş uygulamalar ile çalışabilen modüler yapıya sahip bir sistemdir. Her iş birimi için farklı modüller kullanmaktadır. Başka bir ifadeyle, finans, lojistik, ürün planlama, İK gibi farklı departmanlarındaki iş operasyonlarının optimize edilmesini sağlamaktadır. Ancak, SAP ECC’de bir modülde yapılan değişikliklerin diğer modülleri de etkileme ihtimali oldukça yüksektir. SAP ECC’nin modül işlevselliğinin SAP S/4HANA’ya göre yetersiz kalmasından dolayı SAP ECC desteği 2027’de sona erecektir. Bu sebeple, işletmelerin SAP S/4HANA’ya geçmesi teşvik edilmektedir.  

SAP S/4HANA Nedir?

SAP S/4HANA, SAP’nin sunduğu en son Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) yazılımıdır. Yapay zekâ, makine öğrenimi ve gelişmiş analitik gibi modern teknolojileri kullanmaktadır. SAP HANA bellek içi veri tabanına dayanan SAP S/4HANA, işletmelerin iş süreçlerini düzene koymasını, değişime ayak uydurmasını, daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlamak için daha yenilikçi bir anlayış sunmaktadır. Ayrıca, SAP Fiori’den destek alarak daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamaktadır.

SAP S/4HANA ve SAP ECC Arasındaki Farkların İncelenmesi

İki yazılımın ortak yanı SAP tarafından sunulan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımı olmasıdır. Ancak, ikisi arasında teknolojik gelişmelerin yarattığı önemli farklılıklar vardır.

  • Veri Tabanı

SAP S/4HANA, verilerin gerçek zamanlı analiz edilmesini ve işlenmesini sağlayan SAP HANA bellek içi veri tabanını kullanmaktadır. Ancak, SAP ECC, HANA dahil bazı veri tabanlarında çalıştırılsa bile bellek içi teknoloji için optimize edilmemiştir.

  • Kullanıcı Arayüzü

SAP S/4HANA, kullanıcı dostu ve modern bir arayüze sahiptir. Bu kullanıcı arayüzü iş süreçleri için gerekli olan işlemlerin sayısını ve süresini azaltmaktadır. Aynı zamanda, hızlı raporlama özelliği ile işlemlerin daha hızlı ve kolay yapılmasını sağlamaktadır.

  • Universal Journal

SAP S/4HANA, finansal bilgilerin analizini ve erişimini kolaylaştıran, finansal verilere tek bir doğru kaynak sunan Universal Journal’a sahiptir.

  • MATDOC

SAP S/4HANA bünyesinde yer alan MATDOC, gerçek zamanlı envanter yönetimine izin veren bir yeni kalemdir.

ECC’den S/4HANA’ya Geçiş Yaklaşımları

SAP ECC’den S/4HANA’ya geçiş süreci işletmelerin ihtiyaçları ve mevcut yapısına göre farklılık göstermektedir. SAP S/4HANA, işletmelerin gelişmiş ERP teknolojisinden en yüksek verimle yararlanmasını sağlamak için farklı geçiş yaklaşımları sunmuştur. En popüler olan geçiş yaklaşımları Greenfield, Brownfield ve MBIS Springfield olarak sıralayabiliriz.

  • Brownfield

Brownfield yaklaşımını iş süreçlerinde köklü bir değişim ihtiyacı olmayan işletmeler SAP S/4HANA’ya geçiş için kullanabilmektedir. Bu yaklaşım, geçiş işlemini hızlı ve düşük maliyetle gerçekleştirse de S/4HANA’yı yüzeysel olarak kullanmaya olanak tanımaktadır. 

  • Greenfield

Greenfield yaklaşımı, işletmelerin eski kullandığı ERP yazılımından verileri taşıyıp SAP S/4HANA ile ERP yapısını yeniden tasarlamalarını sağlamaktadır. Brownfield yaklaşımından farklı olarak S/4HANA’nın tüm işlevlerini kullanmaya izin vermektedir.

Neden SAP S/4HANA’ya Geçmelisiniz?

  • Performansınızı artırırsınız.

SAP S/4HANA, performansını geliştirmeniz ve yanıt sürenizi daha hızlı hale getirmeniz için fırsat sunmaktadır.

  • Kullanıcı deneyiminizi artırırsınız.

SAP S/4HANA, kullanıcı deneyimini artıran geliştirilmiş gezinme ve basitleştirilmiş iş akışı ile yeniden tasarlanmış bir kullanıcı arabirimine sahiptir. 

  • İş süreçlerinizi optimize edersiniz.

SAP S/4HANa, iş süreçlerinizi kolaylaştırmanıza, iyileştirmenize ve kaynaklarınızı daha iyi kullanmanıza yardımcı olmaktadır.

  • Gerçek zamanlı verilere sahip olursunuz.

SAP S/4HANA, gelişmiş gerçek zamanlı analitik ve öngörüler sağlayarak operasyonlarınız hakkında daha detaylı bilgiler edebilirsiniz.

  • Maliyetleri düşürürsünüz.

SAP S/4HANA donanım, yazılım ve bakım maliyetlerinizi azaltmanızı ve buna bağlı olarak BT sistemlerinizi çalıştırma maliyetlerinizi de düşürmenizi sağlamaktadır.  


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.