Blog

SAP WM'den (Depo Yönetimi) SAP EWM'e (Genişletilmiş Depo Yönetimi) Geçmeniz İçin 5 Sebep

Etkili bir tedarik zinciri yönetimi, planlı ve efektif bir envanter takibine tabidir. İşletmelerin doğru miktarda stok bulundurmaları için depolarına hâkim olmaları gerekir. Gereğinden fazla stok bulundurmak depolama maliyetlerini arttırıp kârlılığı azaltabilirken, yetersiz stok bulundurmak tedarik zincirinin sekteye uğramasına ve müşteri güveninin zedelenmesine yol açabilir. Stokların ne miktarda ve ne zaman sipariş edilmesinin gerektiği, bütçe kontrolü, doğru ürünün müşterilere sevkiyatı, iade ve değişim taleplerinin takibi, kaynak yönetimi – bu süreçlerin etkili bir şekilde işlemesi, iyi bir envanter yönetim sistemi ile mümkündür.

Rekabette üstünlük sağlamak isteyen işletmelerin, depo yönetimlerini iş tabloları üzerinden manuel veri girişi ile sağlayabilmeleri gerçekçi değildir. Stok takibi işlemlerini manuel olarak gerçekleştirmek, hatalı veri girişine ve güncellenmemiş iş tabloları üzerinden sipariş verme ihtimallerini oluşturur. Özellikle büyümekte olan işletmelerin, artan müşteri taleplerini karşılayabilmeleri, çoğalan depolama alanlarını yönetebilmeleri ve siparişleri karşılayacak stokları sağlayabilmeleri gerekmektedir.

SAP WM (Depo Yönetimi Sistemi)

SAP Warehouse Management (WM), yani SAP Depo Yönetimi, işletmelerin depo envanterlerini ve süreçlerini yönetebildikleri bir sistemdir. SAP Depo Yönetimi dünyada birçok işletme tarafından senelerce kullanılmış ve hala kullanılan bir sistemdir.

WMS ile sadece depolardaki malların miktarını değil, bunların giriş-çıkışlarını takip etmek, yerlerini tespit etmek, depo adres hareketlerini takip etmek ve stok transfer işlemlerini yönetmek mümkündür. İhtiyaca göre otomatik depo, yüksek raflı depolama alanları, toplu veya sabit depo adresleri gibi farklı depolama türleri seçip sisteme girilebilir.

WM’nin SAP ile tam entegre olarak çalışması, işletmelerinin farklı bölümleri için SAP modülleri kullananlar için de avantaj sağlamıştır. İşletme sahipleri, işletmelerini tamamen SAP ile tek platform üzerinden yönetebilirler. Ayrıca, SAP’nin WM ile sunmadığı, depo yönetimi için ihtiyaç duyulan özelliklerin ilave geliştirmeler ile eklenmesi de mümkündür.

Ancak depo yönetimi sadece envanter ve stok takibinden ibaret değildir. Her geçen gün rekabetin daha fazla arttığı sayısız sektörde, işletme sahipleri süreçlerini optimize edip verim arttıracak yöntemler arıyorlar. Dolayısıyla 1995’ten beri kullanılan SAP WM modülünün geliştirilmesi, kabiliyetlerinin arttırılması ve daha akıllı hale getirilmesi gerekiyordu. SAP de 2006 yılında Extended Warehouse Management (EWM), yani Genişletilmiş Depo Yönetimi sistemini piyasaya sürerek tam olarak bunu yaptı.

SAP EWM (Genişletilmiş Depo Yönetimi Sistemi)

SAP EWM’nin en yeni sürümü, 2017 yılında tanıştığımız SAP EWM 9.5’tir. WM’nin standart fonksiyonlarının yanında iş gücü yönetimi, e-ticaret işletmeleri için özellikler, depo alanı optimizasyonu ve paketleme çözümleri gibi yeni olanaklar sağlanmaktadır. Bununla birlikte, birçok işletme SAP WM modülünden EWM modülüne, yani Depo Yönetim sisteminden Genişletilmiş Depo Yönetim sistemine geçiş yapmıştır.

SAP’nin gelecek yol haritasına göre, WM modülüne geliştirme faaliyetleri son bulmuştur ve artık bir güncelleme gelmeyecektir. 2025 yılı itibariyle ise WM için destek sona erecektir. Yani işletmenizin SAP EWM’e geçiş yapması için tam zamanı! Hala ikna olmadıysanız, bu yazıda SAP Genişletilmiş Depo Yönetim sistemine geçmeniz için birkaç sebep sayacağız.

Neden SAP WM’den SAP EWM’e Geçmelisiniz?

1. İşgücü Yönetiminizi Optimize Edebilirsiniz

Gelişmiş kaynak ve işgücü yönetimi araçlarıyla vardiya planlaması yapabilir ve vardiyalardaki verimi sistematik bir şekilde ölçebilirsiniz. Sistem vardiya verilerine, sevkiyatlar için seyahat mesafelerine, depoya giriş çıkış saatlerine ve raporlanan aktivitelere göre depo çalışanlarınızın verimini ölçer ve değerlendirir.

2. E-Ticaret Uygulamalarından Faydalanırsınız

SAP EWM’nin yeni sürümündeki geliştirmeler, farklı platformlar üzerinden e-ticaret yapan işletmeler için büyük kolaylık sağlamaktadır.

  • Pick by Cart, SAP Fiori ile geliştirilen bir uygulamadır ve depolarda aynı yolculukta birden fazla siparişin toplanmasını mümkün kılar.
  • E-Commerce Returns App 2.0, ürün barkodu veya seri numarası kullanarak iade işlemlerinin alıcılar ve satıcılar açısından daha hızlı ve kolay gerçekleşmesini sağlar.
  • Change Delivery/Order Reduction, sipariş miktarı veya teslimat tarihi gibi bilgilerin değiştirebilmesine olanak tanır. 

3. Deponuzdaki Her Alan En Verimli Şekilde Değerlendirilir

Depolarınızdaki alan kullanımını en verimli şekilde kullanmanız için SAP EWM Pallet Planning (palet planlama) özelliğini sunar. SAP’nin Nakliye Yönetimi algoritmasına dayalı olarak, Pallet Planning özelliği ile toplama ve paketleme işlemleri optimize edilir, depolardaki boş alanlar değerlendirilir.

4. SAP Analytics ile Depo Süreçlerinizi Raporlayabilirsiniz

SAP EWM’in son sürümü Core Data Services (CDS) görüntülerini desteklemektedir. SAP Smart Business veya SAP Fiori for Warehouse Experts/Warehouse Shift Supervisors uygulamalarından faydalanarak, depo süreçlerinizi kolayca analiz edebilirsiniz.

5. Toplam Maliyetinizi Düşürürsünüz

SAP EWM, depo faaliyetlerini en düşük maliyette ve en yüksek verimde sürdürmek için tasarlanmış bir modüldür. Böylece her yeni sürüm ile piyasaya sunulan yenilikler, işletme sahiplerinin bu iki hedefe ulaşmasını kolaylaştırmak için geliştirilmiştir. Farklı depo süreçlerine tabi ürünler aynı yolculukta toplanılabilir; birden fazla sipariş tek bir kaynak tarafından gruplanabilir ve işlem görebilir—böylece depoların kaynakları kapasitelerinin en yükseğinde kullanılır.

6. Gerçek Zamanlı Görünürlük Sağlar

SAP EWM, depoya gerçek zamanlı görünürlük sağlayarak yöneticilerin siparişlerin durumunu, ne kadar stok bulunduğunu ve kalemlerin nerede bulunduğunu görmelerini sağlar. Bu, operasyonların sorunsuz çalışmasını ve müşteri siparişlerinin zamanında karşılanmasını sağlamaya yardımcı olur.

7. Gelişmiş Doğruluk Sunar

SAP EWM, depodaki her öğeyi izlemek ve izlemek için barkod tarama teknolojisini kullanarak depodaki doğruluğu artırmaya yardımcı olur. Bu, hataları azaltabilir ve doğru ürünlerin seçilip doğru müşterilere teslim edilmesini sağlamaya yardımcı olabilir.

SAP EWM (Genişletilmiş Depo Yönetimi) Danışmanlığı

SAP Genişletilmiş Depo Yönetimi ve SAP Depo Yönetimi arasında benzerlikler tabi ki vardır; iki modül aynı çalışma prensibi ve hedefler doğrultusunda geliştirilmiştir. Ancak aralarındaki fark sayısı da oldukça yüksektir. SAP, eski modülden yenisine geçecek kullanıcıların, verilerini transfer edebilmeleri için yardımcı bazı araçlar sağlamıştır. Ancak basit bir sistemden kompleks bir sisteme geçerken, tanımlanması ve yapılandırılması gereken bazı alanlar vardır. Ayrıca bazı elementlerin WM’den EWM’ye transfer edilmesi mümkün değildir ve EWM’de sıfırdan oluşturulması gerekmektedir. Aynı şekilde, SAP’in standart özellikleri ve uygulamaları dışında WM’ye eklenen geliştirmeler var ise, bunların da EWM için tekrar geliştirilmesi gerekmektedir.

MDP Group’un deneyimli SAP EWM danışmanları sayesinde, işletmenizi veri kaybı riski yaşamadan, hızlı ve kolay bir şekilde Genişletilmiş Depo Yönetimi sistemine geçirebilirsiniz. Uzman kadromuz envanterinizin ve süreçlerinizin geçişini yaparken, depo operasyonlarınızda aksaklık yaşamazsınız. İhtiyaçlarınız doğrultusunda, işletmeniz için özel geliştirilmiş eklentiler ve özellikler ile veriminizi en üst seviyeye taşır, maliyetten tasarruf sağlarsınız. Detaylı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şunlara da göz atabilirsiniz;

SAP EWM'de Malzeme Akışı Sistemi

SAP EWM'de Ambalajlama Planlaması

 

Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.