Üretim Yönetim Sistemi (MES), kalite ve verimliliğin üretim sürecine dahil edilmesini ve sistematik olarak uygulanmasını sağlayan yazılım çözümüdür. Üretim yönetim sistemini, maksimum performansı hedefleyen ve üretim verimliliğini artıran bir sistem olarak tanımlayabiliriz. Diğer bir deyişle, en etkin koşullarda ürün üretmek için herhangi bir işletmenin mevcut sisteminin fiziksel gücünü, malzemelerini ve ekipman kaynaklarını değerlendirmektir. Üretim Yönetim Sistemi, üretim işlemlerinin etkili bir şekilde yürütülmesini ve üretim çıktısını optimize etmeyi amaçlar.
İçindekiler
MES, üretim süreçlerinin gerçek zamanlı görünürlüğünü ve süreç kontrolünü sağlar. Böylece işletmeler üretim hattı operasyonlarını izleyebilir, duruş süresini en aza indirebilir, darboğazları belirleyebilir ve bu verilerle daha bilinçli kararlar alabilir.
MES sistemleri, iş yükü dengeleme, verimli kaynak tahsisi ve zamanında teslimat gibi avantajlar sunarak işletmelerin karlılığını artırır. Kalite kontrol prosedürlerini uygular, gerçek zamanlı verileri yakalar ve ölçümleri izler. Bu nedenle, kalite güvencesinde ve düzenleyici uyumlulukta aktif bir rol oynarlar.
Aynı zamanda Üretim Yönetim Sistemi, işletmelerin üretim verimliliğini izlemek için kullanılan bir ölçüm tekniği olan OEE'yi (Genel Ekipman Etkinliği) belirlemesine yardımcı olur.
SAP MII (Üretim Entegrasyonu ve Zekası)
Üretim yönetim sistemi (MES), karmaşık üretim sistemlerini ve veri akışlarını izlemek ve kontrol etmek için fabrika katına bağlanabilen bir bilgi sistemidir. MES'in temel amacı, üretim sürecinin etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve üretim çıktısını artırmaktır. MES, nihai ürün siparişinden ürün teslim aşamasına kadar tüm üretim yaşam döngüsü hakkında doğru, gerçek zamanlı verileri izleyip toplayarak bu hedefe ulaşılmasına yardımcı olur. Üretim yönetim sistemi, mevcut takımların izlenmesine ve maliyetlerinin hesaplanmasına olanak sağlar.
Üretim yönetim sistemi (MES), fabrikadaki karmaşık üretim sistemlerini ve veri akışlarını birbirine bağlayarak, izler ve kontrol eder. Ayrıca, birden çok fabrikayı ve tedarikçiyi gerçek zamanlı üretim bilgileriyle birbirine bağlar entegre eder.
MES, ürün, performans ve malzeme yönetimi gibi tesis faaliyetleri hakkında veri toplar. Bu veriler, karar vericilerin fabrika zemininin mevcut ayarlarını anlamalarını ve üretim sürecini daha iyi optimize etmelerini sağlar.
MES yazılımı görevleri otomatikleştirir, manuel süreçleri ortadan kaldırır ve hata oranını büyük ölçüde azaltır. İş akışlarını düzene sokarak, tesis katının verimliliğini artırmasına yardımcı olur.
MES sistemleri, akıllı üretim yaşam döngüsü boyunca süreçlerin ve malzemelerin tüm hareketini izler. Üretim süreçlerinin izlenmesi, sıkı yasal düzenlemelere tabi olan üretim endüstrilerinde çok önemli bir ihtiyaçtır. MES bu ihtiyacı karşılayabilecek yeteneklere sahiptir.
MES sisteminde kalite kontrol verileri gerçek zamanlı olarak gönderilir. MES çözümü kullanan şirketler herhangi bir sorun tespit edildiğinde üretimi hemen durdurma olanağına sahiptir. Bu avantaj, fazlalıkları, yeniden işlemeyi ve israfı azaltır. Ayrıca Kalite kontrol yönetim sisteminin tam verimli kullanımını sağlar.
MES, envanter kayıtlarını uyumsuz malzeme, hurda, yeni üretim gibi bilgilerle güncel tutar. Bu şekilde, nakliye, satın alma ve planlama departmanları her zaman hangi malzemenin stokta olduğunu bilir. Böylece nakliye, depolama ve üretim maliyetleri azalır.
MES, kağıtla ilgili işleri ortadan kaldırarak insan hatası oranını azaltır. Sistemde kaydedilen veriler, entegre sistemlerde tüm çalışanlar için anında kullanılabilir hale gelir.
Hızlandırılmış inovasyonla, üretimde değişiklikler daha hızlı takip edilir, değişkenliği artırır ve yüksek kalite seviyesini sürdürmek için operasyonlar üzerinde büyük bir etkisi vardır. Üretim Yönetim Sistemi (MES), üretim faaliyetlerini izler ve senkronize eder; optimum performans için bunları gerçek zamanlı olarak kuruluşa bağlar. Gerçek zamanlı kalite veri kontrolü, çıktı izleme, spesifikasyonların ve iş kurallarının otomatik olarak uygulanmasını ekipmanların veya birimlerin izlenebilirliğini sağlayarak üretimdeki insan hatalarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Bunların tümü, gelişmiş ürün ve işlem kalitesi sağlar. Daha yüksek verimlilik elde edilir. Üretim Yönetim Sistemi (MES), fabrika katında ürün ve sipariş detaylarını takip eder, finansal ve planlama sistemine raporlama için işlemleri toplar ve atölye personeline siparişleri ve üretim talimatlarını elektronik olarak gönderir. İsrafı azaltmaya ve gerek olmayan kontrolleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Üretim yönetim sistemi ayrıca, sürekli ürün ve süreç iyileştirmesi ve üretim süreci optimizasyonu elde etmek amacıyla sorunları hızlı bir şekilde tanımlamak ve çözmek için gerekli gerçek zamanlı geri bildirimi sağlar. Karmaşık süreçleri modelleme ve değiştirme ve bunları anında uygulama esnekliği sağlar.
Öncelikle, çoğu müşterinin ERP ve MES'i nasıl kullandığını açıklığa kavuşturmak istiyorum.
ERP; üretim, malzeme kullanımı, teslimat ve nakliye dahil olmak üzere temel fabrika planlarını oluşturmak ve yönetmek için kullanılır, böylece bilgi işlemlerin özü haline gelir.
ERP modülü genellikle üretim, tedarik zinciri, sipariş işleme, envanter yönetimi, insan kaynakları ve müşteri ilişkileri yönetiminin bir kombinasyonudur. Belirli bir süre boyunca çalışmaya odaklanır (örneğin, aylar, haftalar ve günler). MES, olaylar meydana geldiğinde gerçek zamanlı olarak tesis faaliyetlerini yönetmek ve raporlamak ve üretim işlemlerini yürütmek için kullanılır. Kayıtları tutar ve anormallikleri vurgular. Tipik işlevler, elektronik toplu kayıt, tartım ve dağıtım, ekipman yönetimi, kurulum ve temizlemedir. MES, günler, vardiyalar, saatler ve dakikalardan oluşan bir zaman çerçevesinde çalışır.
Özetle, bir ERP ve MES sistemi arasındaki temel fark, bir ERP üretim ve lojistik için, MES ise üretim operasyonları yönetimi içindir.
MES ile ERP’nin entegre edilmesi, işletmelerin her iki sistemin özelliklerinden tam olarak faydalanmasına yardımcı olur.
MES ve ERP entegrasyonu, tedarik, tedarik zinciri yönetimi, finans ve üretim lojistiği gibi birçok süreç için tek bir görünüm sağlayan merkezi bir veri sistemi oluşturur. ERP sistemleri, işletmelere üretmeleri gereken ürünler hakkında veri sağlarken, MES, ERP verilerini üretim hattı verileriyle entegre ederek daha az atık ve daha fazla karlılıkla üretim yapılmasına yardımcı olur. Bu sistemlerin entegrasyonu çevikliği ve verimliliği artırır.
Hazır Entegrasyon Çözümleri
Bulut bilişim sektöründeki dijital dönüşümün hızı, MES’in bulut tabanlı bir çözüm olarak kullanılmasını mümkün kılar. Bulut tabanlı MES çözümleri, esnek, yapılandırması kolay, altyapı maliyetlerinin düşürülmesi, ölçeklenebilirlik gibi avantajlar sunar.
MES, gıda ve içecek, ilaç, tıbbi cihazlar, savunma ve biyoteknoloji, havacılık gibi endüstrilerde birçok fayda sağlar. Çünkü bu endüstriler izlenebilirlik uyumluluğu için çok katı düzenlemelere tabidir ve bu düzenlemelere uymak zorundadır. MES bu ihtiyacı karşılar.
SAP BTP Hizmetleri: Veri Zekası ve Kişiselleştirilmiş Öneri
SAP BTP, gelişmiş akıllı teknolojileri ile iş süreçlerinize birçok hizmet sunmaktadır. Bu yazıda SAP BTP'nin sunduğu hizmetlerden veri...
SAP S/4HANA Nedir?
SAP S/4HANA, şirketlerin işlemleri gerçekleştirmesine ve iş verilerini gerçek zamanlı olarak analiz etmesine olanak tanıyan SAP HANA bellek...
Gelen e-Arşiv Fatura Çözümü Ne İşe Yarar?
01/01/2024 tarihinden itibaren e-Fatura uygulamasına geçmemiş mükelleflerin diğer vergi mükelleflerine kestikleri 6.900 TL üzerindeki...
Suudi Arabistan E-Fatura Uyumluluğu
Suudi Arabistan, bölgede e-fatura mevzuatını uygulayan ilk ülkeler arasındadır. Suudi Arabistan e-fatura mevzuatı, şirketlerin satış...
SAP Signavio Journey Modeler Nedir?
Günümüzün rekabetçi pazarında işletmelerin, müşterilerine olumlu bir deneyim sunmak için ellerinden gelen her şeyi yapmaları...
MDP SAP Gelen e-Fatura Çözümü
Şirketlerin e-Dönüşüm yolculuğunda, en önemli adımlarından birisi fatura işlemleri sürecidir. Kanunen zorunlu hale getirilen e-Arşiv...
ABAP Temiz Kod (Clean Code): Verimli Yazılım Geliştirmenin Anahtarı
Temiz kod, okunabilir, anlaşılabilir, sürdürülebilir ve test edilebilir yazılımı ifade eder. ABAP'te temiz kod ilkelerini benimsemek,...
İşletmeler için SAP Fiori’nin Avantajları
SAP Fiori, kullanıcılara hataların azalmasını ve müşteri memnuniyetinin artmasını sağlayan, kullanıcı deneyimini optimize eden birden...
E-Müstahsil Makbuzu Nedir?
Teknoloji artık hayatımızın her alanında sık sık karşımıza çıkıyor. Her gün yaşanan teknolojik gelişmeler sonucunda eski usul...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.