Elektronik Veri Alışverişi (EDI), bilgisayar sistemlerinin birbiriyle iletişim kurma yeteneğine sahip bir teknolojidir. EDI protokolleri ve standartları sayesinde farklı kuruluşlar arasında iş belgelerini güvenli ve otomatik olarak değiştirmeyi sağlar. Böylece kağıt kullanımı azalır, operasyonel verimlilik artar ve ticari ortaklarla veri alışverişi kolaylaşır. Bu blog gönderisinde EDI’nin işletmelere sunduğu sayısız faydasından 6’sını ele aldık.
İçindekiler
Elektronik Veri Değişimi, iki veya daha fazla işletme arasında otomatik olarak iş belgelerini değiştirmeyi sağlar. Başka bir ifadeyle, ticari ortakların bilgisayar sistemleri aracılığıyla iletişim kurmasını, elektronik formatta veri alışverişi yapmasını sağlayan bir sistemdir.
Entegre EDI ile iş belgeleri farklı sistemler arasında hızlı ve doğru bir şekilde aktarılır. Faturalar, kargo formları, satın alma siparişleri, sipariş işlemleri, envanter, lojistik gibi belgeler manuel veri girişi ihtiyacı olmadan ERP sistemlerine girer ve çıkar.
EDI teknolojisi olmadan önce işletmeler, belge paylaşımı için kağıt tabanlı süreçler veya e-posta ekleri gibi geleneksel yöntemler kullanıyordu. Bu geleneksel süreçlerde, paylaşılan belgeler çalışanlar tarafından manuel olarak işlenmekteydi. EDI teknolojisi, tüm bu manuel iş süreçlerini otomatikleştirerek, dünya genelindeki iş ortakları ile belgelerin insan müdahalesi olmadan paylaşılmasını sağlamıştır.
Elektronik Veri Değişimi (EDI), kurumlar ve kuruluşlar arasında belgeleri güvenli, hızlı ve kolay bir şekilde paylaşmanın en etkili yöntemidir. Bu nedenle, günümüzde işletmeler ticari belgelerinin %85'ini EDI teknolojisini kullanarak işlemektedir.
EDI nin faydaları arasında en önemlisi maliyet tasarrufu ve hızlı iletişim olsa da önemli ek avantajları bulunmaktadır.
EDI, bilgisayar sistemleri aracılığıyla veri alışverişi yapma özelliği sayesinde kâğıt kullanımı, belgeleri yazdırma, saklama ve postalama gibi iş süreçlerini ortadan kaldırmaktadır. Bu sayede EDI, her ay çok miktarda belge alışverişi yapan işletmelerin önemli ölçüde maliyet tasarrufu yapmalarını sağlamaktadır.
EDI sistemleri, manuel veri girişlerini otomatikleştirerek kâğıt tabanlı işlemleri ortadan kaldırır. Bu, manuel giriş sırasında insan hatalarının oluşmasını önemli ölçüde azaltır. Bu sayede EDI, işletmelere daha az hata, daha fazla doğruluk ve gelişmiş müşteri hizmetleri sağlamaktadır.
EDI aracılığıyla işletmeler verileri çok daha hızlı ve doğru bir şekilde girer. Bu sayede çalışanlar, veri girmek için çok fazla zaman kaybetmez ve hata yapmaz.
Aynı zamanda gelişmiş teknoloji sunan EDI, işletmelerin verileri doğrulamasına yardımcı olur ve operasyonları daha hızlı yürütmesini sağlar.
EDI, siparişleri ve verileri manuel olarak işlemek için harcanan süreyi azaltarak işletmelerin operasyonlarının diğer alanlarına odaklanmalarına yardımcı olmaktadır. Azalan maliyetler, azalan insan hataları ve daha hızlı veri işleme verimliliği ve kârlılığı artırır.
EDI, işletmelerin müşteri siparişlerini hızlı ve doğru bir şekilde işlemesine olanak tanıyarak daha hızlı teslimat süreleri ve daha iyi müşteri hizmeti sağlamaktadır.
Elektronik Veri Alışverişi, yetkisiz erişimi önlemek için şifreleme ve kimlik doğrulama teknolojilerini kullanır. Bu sayede işletmeler, kimlerin belirli belgelere erişebileceğini kontrol edebilir. EDI yöntemi, geleneksel kâğıt tabanlı yöntemlerden çok daha güvenlidir. Gelişmiş güvenlik, işletmelerin veri ihlallerinden ve diğer güvenlik tehditlerinden korunmasını sağlayarak bilgi alışveriş için güvenli bir ortam yaratır.
EDI'nin avantajlarından biri de işletmelerin veri doğruluğunu artırmasıdır. EDI manuel veri işleme süreçlerini ortadan kaldırdığı için hata payı azalır. Veri alışverişini iyileştirerek işletme verilerinin güvenilirliğini artırır, karar vermeyi iyileştirir ve müşteri güvenini kazanmaya yardımcı olur.
EDI sistemi, işletmelerin iş hacimlerindeki artışa göre ölçeklenebilir ve değişen ihtiyaçlara uyum sağlayabilir. Böylece işletmeler, performans ve verimlilikten ödün vermeden süreçlerini yönetebilirler.
EDI'yi uygulamak, işletmelerin siparişleri veya diğer iş belgelerini doğru ve hızlı bir şekilde işlemesini sağlar. Bu, veri alışverişi için gereken zamanı ve manuel çabayı azaltır. Müşteriler ve iş ortaklarıyla ilişkiler daha sağlam temellere dayanır ve ilişkiler güçlendirilir.
EDI, iş süreçlerinde şeffaflığı ve uçtan uca görünürlüğü artırır. İşletmeler tedarik zinciri faaliyetleri hakkında doğru ve güncel verilere erişir. Entegre bir EDI sistemiyle işletmeler envanter planlamasını kolaylaştırabilir, talep tahminini iyileştirebilir ve karar vermeyi geliştirebilir.
SAP & EDI Entegrasyonları
SAP Entegrasyon Takım Lideri
SAP PO B2B EDI Desteklenen Bağlantı Protokolleri ve Örnekler
Daha önceki bloglarımızda bahsettiğimiz üzere, müşteri ve tedarikçiler arasındaki hızlı ve güvenli iletişimi EDI ile sağlamak mümkün....
ABAP Cloud İçin ATC Kontrolü
On-premise ortamdan buluta geçiş sürecinde, merkezi ABAP test kokpiti (ATC) kalite kontrolünü sağlamak için ATC'nin bulut tabanlı...
Express.js & MongoDB ile Pooling Application
Express Nedir? Express, Node.js içerisinde web uygulamalarının daha kolay ve hızlı bir şekilde geliştirilmesini sağlamak amacıyla...
SAP’de Standart OData Servislerini Genişletme Neden Gereklidir?
Günümüzün gelişen iş hayatında, ana hedefimiz, karşılaştığımız spesifik problemleri, varolan problemlere entegre etmektir. SAP’nin...
SAP ABAP Test Double Framework Nedir?
Test Double Nedir?Test Double, adından da anlaşılacağı gibi, gerçek nesnelerin yerine geçen bir "sahte" nesnedir. Bu sahte nesneler, test...
EWM ile Sayım Sürecinde Fark Kaydı Kontrolü
EWM sayım uyarlamaları kullanılarak sayım sonrasında istenilen kullanıcıların fark kaydı atması engellenebilir. Hatalı/istenmeyen fark...
SAP GTS’te SPL Kontrolü (Sanctioned Party List Screening)
SAP Global Trade Services (GTS), şirketlerin uluslararası ticaret süreçlerini otomatikleştirmesine, değişen ithalat ve ihracat...
Uzaktan Çalışmayı Daha Verimli Hale Getirmek İçin İpuçları
Evden çalışmanın avantajları vardır, ancak kesinlikle dezavantajları da vardır. Motive olmak birçok insan için büyük bir zorluk olabilir,...
Şirketinizi e-Dönüşüme Taşımanız İçin 5 Sebep
E-Dönüşüm yöntemleri: e-Arşiv, e-Fatura, e-Defter, e-İrsaliye, e-Muatabakat ve daha bir çok çözümle birlikte iş dünyasında her geçen...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.