İçindekiler
Elektronik Veri Değişimi (İngilizce adıyla Electronic Data Interchange), dünya çapında kullanılan farklı kuruluşlardaki uygulamalar arasındaki veri değişim formatıdır. Elektronik formatta aktarım sağladığından, kullanılan kâğıt belgelerde oluşabilecek hata payını en aza indirmeyi hatta ortadan kaldırmayı sağlar.
EDI aktarımıyla birlikte daha önceden belge gönderiminde kullanılan manuel adımlar da otomatiğe dönüşür. Böylelikle, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf sağlarken, aynı zamanda daha yeşil bir dünya için kâğıt kullanımının azaltılmasına da yardımcı olursunuz.
EDI entegrasyonları ile birlikte gönderilen/alınan elektronik belgelerin takibini de kolayca yapabilir ve herhangi bir değişiklik durumunda kolayca müdahale edebilirsiniz.
EDI dünya çapında ticaretin ve veri aktarımının kolaylaşmasını sağladığından birçok alanda kullanılmaktadır. Örnek olarak, üretim/imalat gibi tedarik zincirleri, finans/muhasebe, sigorta veya sağlık hizmetleri, depolama ve lojistik takibi verilebilir.
e-Ticaret Alanında EDI Kullanımı
Ticari ortaklar arasında bilgisayardan bilgisayara belge alışverişi ve iş bilgilerinin EDI standardizasyonu, sipariş ve faturalama için B2B e-ticarette kullanılır. Perakende EDI olarak da adlandırılır. Walmart gibi perakendeciler, satın alma siparişleri, ön sevkiyat bildirimleri ve faturalar için on yıllardır elektronik veri değişimi / EDI yazılımı kullanıyor.
Operasyon Yönetimi Alanında EDI Kullanımı
EDI, lojistik, tedarik zinciri, tedarik ve üretim üretimi dahil olmak üzere operasyon yönetiminde kullanılır. Operasyon yönetimi, insanlar olmadan ticaret ortaklarının bilgisayarları arasında doğrudan ve otomatik olarak iletilen satın alma siparişleri dahil olmak üzere standart formatlardaki elektronik belgeleri kullanır ve durum mesajları ile diğer iş bilgilerini sağlar.
Sağlık Sektöründe EDI Kullanımı
EDI (Elektronik Veri Değişimi), sağlık hizmetlerinde hizmet sağlayıcılar, ödeme yapanlar ve hastalar arasında kullanılır. EDI süreci içinde HIPAA uyumluluğunu sağlar ve EDI işlem setlerinin iletimi için ASC X12'yi kullanır.
EDI özellikli teknolojiye sahip bir EMR (Elektronik Tıbbi Kayıtlar) yazılım sisteminde, sağlık hizmeti sağlayıcısı, bir hastayı sağlık hizmetleri için nasıl faturalandıracağını belirlemek için randevusundan önce sigorta kapsamını kontrol etmek amacıyla bilgilerini EDI formatında bir sorgu olarak girebilir ve kesinti yapabilir.
Sağlık hizmeti gerçekleştirildikten sonra, sağlık hizmeti sağlayıcıları, hasta faturaları veya sigorta şirketlerinden fatura ödemeleri almak için EDI'yi kullanır. Birden fazla sigortalı üye için işlem setlerinde EDI ödeme talepleri sunulabilir ve EDI kullanılarak havale gönderilebilir.
Edifact, Eancom, Ansi X12, Odette, Tradacoms, VDA ve Plain gibi çeşitli standartları bulunur. Bu türler kullanım alanına göre değişiklik gösterir. Yazımızın devamına okuyarak size en uygun EDI standartını belirlemenize yardımcı olacak bilgiler öğrenebilirsiniz.
EDI şirketler için önemlidir çünkü farklı bilgisayar sistemleri arasında veri alışverişini otomatikleştirmeye yardımcı olur. Geleneksel kağıt tabanlı yöntemlerden daha hızlı ve daha güvenilirdir ve manuel veri girişini ortadan kaldırır. Bu, şirketlerin süreçleri kolaylaştırarak ve manuel veri girişi ihtiyacını ortadan kaldırarak zamandan ve paradan tasarruf etmelerini sağlar. Ayrıca EDI, insan hatalarını ortadan kaldırarak verilerin doğruluğunun sağlanmasına yardımcı olur. Ayrıca EDI, postalama maliyetleri ve materyaller gibi kağıt tabanlı işlemlerle ilişkili maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olur. Şirketlerin müşteri sorularına hızlı bir şekilde yanıt vermesini sağlayarak müşteri hizmetlerinin iyileştirilmesine yardımcı olur.
Şunlara da göz atabilirsiniz;
Elektronik Veri Alışverişi Otomasyonunun (EDI) 6 Faydası
SAP Integration Suite ile EDI
Birleşmiş Milletler tarafından ticaret ve ulaşım için geliştirilen uluslararası bir EDI standartıdır. Bu standart, Avrupa’da yaygın olarak kullanılmaktadır. Perakende sektörü başta olmak üzere birçok sektörde elektronik iş belgelerinin değişimini sağlayan standartları kapsar. Yaygın olarak kullanılan Edifact mesajlarına örnek olarak sipariş (ORDERS), fatura (INVOIC) ve nakliye bildirimleri (DESADV) verilebilir, fakat bunlar dışında birçok seçenek de mevcuttur.
Edifact’in bir koludur ve GS1 standartındadır.
ANSI X12 başlangıçta Kuzey Amerika'daki farklı endüstri sektörlerindeki şirketleri desteklemek için tasarlanmış olup, bugün dünya çapında günlük iş işlemlerinde kullanan çok sayıda şirketi barındırmaktadır. ANSI X12, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.
Avrupa otomotiv endüstrisindeki şirketlerin ihtiyaçlarına hizmet etmek için oluşturulmuştur. Aynı zamanda OFTP ve OFTP 2.0 gibi iletişim standartlarının da geliştirilmesini sağlamıştır. Odette mesajlarına örnek olarak sevk öneri (AVIEXP), fatura (INVOIC), teslimat tahmini/teslimat (DELINS) verilebilir.
Öncü olarak İngiltere perakende sektöründe kullanılmaya başlanan bir EDI türüdür ve ilk zamanlarda iç ticaret için tasarlanmıştır. Standart olarak 26 mesajı kapsar. Edifact’in aksine tek bir mesaj formatı kullanmaz, bir iletim oluşturan birden fazla mesaj kullanır.
Alman otomotiv endüstrisindeki şirketlerin ihtiyaçlarına hizmet etmek için oluşturulmuştur. VDA, otomotiv üreticileri ve tedarikçileri arasında değiş tokuş edilen iş belgelerini açıklayan bir dizi sabit biçimli mesaj tutar. Diğer EDI standartlarından farklı olarak, VDA belirtimlerinde her öğe için herhangi bir adlandırma kuralı yoktur.
B2BIC (B2B Integration Cocpit) altında bulunan son EDI standartıdır. Sade bir belge için kullanılır, XML dönüşümlerini destekler.
SAP PI/PO Danışmanı
MongoDB Transaction İşlemleri
MongoDB’de Transaction işlemlerini yapabilmemiz için MongoDB Cluster’ın ‘Standalone’ versiyonda değil, ‘Primary’ versiyonda...
SAP Integration Suite’de Groovy Scripting
Groovy ve Groovy Script Nedir? Groovy, Java platformu için çok yönlü ve güçlü bir dildir. İsteğe bağlı tiplenebilirlik ve dinamik...
SAP XI/PI/PO Nedir? SAP PI/PO Danışmanlığı Nedir?
SAP XI, SAP PI ve SAP PO; SAP’nin farklı sistemler ve uygulamalar ile entegre edilmesini sağlayan modüllerdir. Bu modüller SAP NetWeaver ürün...
Intralojistik (İç Lojistik) Nedir?
Lojistiği, mal ve hizmeterin üretim noktasından tüketim noktasına kadar taşınması olarak tanımlayabiliriz. Intralojistik, lojistiğe...
QuickModel ile Süreç Modelleme – SAP Signavio
SAP Signavio Process Manager çözümü içinde yer alan QuickModel özelliği, BPMN yani iş süreci modeli ve gösterimi standartları...
Go PostgreSQL bağlantısı ve Heroku Deployment
Daha önceki yazılarımızda Go programlama diline giriş yapmış ve ardından Go programlama dili ile örnek bir Rest API yaratmıştık. Bu...
5 Adımda SAP e-Beyanname Çözümü
Dijital dönüşümün yükselişiyle özellikle finans ve muhasebe departmanlarının operasyonel iş yükünü hafifletecek birçok uygulama ve...
Blockchain’i (Blokzincir) Tanıyalım
Blokzincir Nedir? Blokzincir (Blockchain) 2008 yılında kripto para bitcoin ile hayatımıza girdi. Blokzincir adeta birbirleriyle halka gibi...
SAP Signavio Process Insight Nedir?
SAP Signavio Process Insight, şirketlerin süreçlerini iyileştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanan SAP Signavio Process Transformation...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.