Kaizen, süreçlerde, ürünlerde veya hizmetlerde küçük, artımlı değişiklikler yaparak önemli iyileştirmeler elde etme fikrine odaklanan bir iş felsefesidir. Bu felsefe, sürekli iyileştirme yapma fikri etrafında dönmektedir. Kaizen sürekli iyileştirme yaratma fikri etrafında dönmektedir. Kaizen etkinliği veya kaizen çalışmaları, mevcut ve verimsiz bir sürecin nasıl iyileştirilebileceğine odaklanmanın bir yoludur. Kaizen atölye çalışmalarında, deneyimli ekipler bir araya gelir ve probleme çözümler geliştirir ve iyileştirmeleri uygular. Bu blog yazımızda Kaizen ve Kaizen etkinlikleri uygulamanın özelliklerine değindik.
İçindekiler
Kaizen, operasyonel süreçlerde sürekli iyileştirme yapmaya odaklanan ancak bu iyileştirmelerin küçük, artan değişikliklerle yapılmasını savunan bir Japon iş felsefesidir. İşletmenin her seviyesindeki çalışanların, proaktif olarak düzenli ve artan iyileştirmelere katılmasını ve fikirlerini paylaşmasını savunmaktadır. Kaizen'in işletme genelinde uygulanması ise düzenlenen bir Kaizen etkinliği ile mümkün olmaktadır.
Kaizendeki küçük değişiklikler arasında tam zamanında üretim, kalite kontrol, ekipmanların verimli kullanımı ve israfın ortadan kaldırılması yer almaktadır. Bu faktörler üzerinde yapılan küçük iyileştirmeler zamanla büyük etkiler yaratmaktadır.
Kısaca Kaizen temeli aşağıdaki gibidir:
Kaizen saldırıları olarak da bilinen Kaizen etkinliği, operasyonel süreci iyileştirmek için etkili ve kısa vadeli çözümler bulmaya odaklanan bir beyin fırtınası oturumudur. Tüm ön saflardaki çalışanları ve yönetimi bir araya getirerek sürecin doğru ve verimli bir şekilde yürütülmesine odaklanmaktadır.
Kaizen etkinliği bir kolaylaştırıcı tarafından yönlendirilmektedir. Kolaylaştırıcı, belirli bir süreci dikkate alarak iyileştirme üzerinde çalışmak üzere ekibi bir araya getirmektedir. Ekip bir araya gelerek mevcut sürecin haritasını çıkarmak, sorunları ortadan kaldırmak, israfı azaltmak, akışı kolaylaştırmak gibi konularda beyin fırtınası yapmaktadır. Bu fikir alışverişinin ardından gelişme sağlayacak fikirler hayata geçirilmektedir.
Kaizen Institute’ye göre, Kaizen etkinlikleri üç aşamadan oluşur: Hazırlık, Uygulama ve Takip.
Kaizen saldırılarının nedenleri, işletmeden işletmeye değişiklik gösterir. Genel olarak bir süreç gerektiği gibi çalışmıyorsa, müşteriye değer katmıyorsa veya herhangi bir israf varsa, Kaizen etkinliğine ihtiyaç duyulur.
Bir işletmenin Kaizen etkinliği düzenlemesinin ana nedenleri şunlardır:
Kaizen kültürünün oluşturulmasında işletmedeki her çalışanın Kaizen ilkelerini günlük süreçlerde tutarlı bir şekilde uygulaması zorunludur. Ancak daha önemli zorlukları etkili bir şekilde ele almak ve çözmek için planlı Kaizen çalışmalarına ihtiyaç vardır. Kaizen etkinlikleri, sorunların temel nedenlerini büyümeden çözmeye yardımcı olmaktadır.
Kaizen etkinliğini en verimli ve etkili şekilde uygulamak için bazı kurallara dikkat etmek gerekir.
Kaizen çalışmaları öncesinde ön hazırlıkların yapılması gerekmektedir. Bu ön hazırlıkta kaizen faaliyetinin amacı, hedeflenen süreç, faaliyete katılması gereken kişiler ve faaliyetin beklenen sonucu belirlenmektedir. Sonrasında kaizen çalışmasının planlanması için önemli adımların atılması gerekmektedir. Bu adımlar aşağıdaki gibidir:
Kolaylaştırıcı, yalın üretim ve teknikleri konusunda eğitimli, olumlu bir değişim yaratmaya istekli ve süreç boyunca ekibi motive etme becerisine sahip biri olmalıdır. Kolaylaştırıcı rolü için bir ekip lideri yetiştirebilir veya bir danışmandan destek alabilirsiniz.
Kaizen girişimlerinin başarısında, liderlerin Kaizen çabalarının işletmeye birçok fayda sağlayacağının bilincinde olmaları oldukça önemlidir. Liderin sürece bağlılığı ve desteği, çalışanların yaklaşımını ve katılımını da olumlu yönde etkilemektedir.
Kaizen etkinliği için kesin bir kapsam belirleyin ve öncelikli olarak müşteri değerini doğrudan etkileyen verimsizliklerle karakterize edilen belirli bir alan veya sürece odaklanın. Bu odağı, temel performans göstergelerinin (KPI'lar), temel neden analizi ve çeşitli Yalın araçlarının kapsamlı bir incelemesi yoluyla daraltabilirsiniz.
Kaizen etkinliğinde kurulacak olan ekip 6 veya 10 kişiden oluşmalı ve stratejik olarak seçilmelidir. Kaizen etkinliğine katılacak ekip üyelerinin bazı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özellikler aşağıdaki gibidir:
Ekip üyelerinin iyileştirilmesi planlanan süreçle ilgili işi düzenli olarak yapmaları,
İyileştirilmesi gereken sürece katkıda bulunabilecek farklı departmanlardan çalışanlar seçilmeli,
Mevcut sürece girdi ve çıktı sağlayan kişiler dahil edilmeli,
Kaizen çalışmalarının hedeflenen sonuçlarını özetleyen bir program geliştirmeli ve bu hedefleri ekip üyelerine iletmelisiniz. Program, etkinlik boyunca her gün gerçekleştirilecek sıralı adımları içermelidir.
Kaizen etkinlikleri, genellikle bir hafta içinde tamamlanır. Bu süre boyunca ekip verimsiz süreci analiz eder, çözüm geliştirir, uygular ve test eder.
Beş günlük bir Kaizen etkinliğinde aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
1. Gün
Ekip üyelerine Yalın Üretim ile ilgili bir eğitim verin. Eğitimin ardından ekiple birlikte bir süreçteki atık alanlarını belirleyin ve verileri toplayın.
2. Gün
Verimsizliklerin temel nedenlerini bulmak ve çözüm geliştirmek için beyin fırtınası yapın. Ortaya çıkan fikirler arasından uygulanacak iyileştirme fikrini belirleyin ve bir plan geliştirin.
3. Gün
Geliştirilen iyileştirme planını uygulayın.
4. Gün
Planın nasıl bir gelişme sağladığını test edin. Yapılan iyileştirme çalışmalarının sonuçlarını ölçün ve gerekli düzeltmeleri yapın.
5. Gün
Yapılan iyileştirmelerin etkilerini yönetime bildirin ve tamamlanan işin başarısını kutlayın.
Sürekli İyileştirme Çözümü, Kaizen, Öneri Sistemi, 5S Denetim Yönetimi, Ramak Kala Raporlama, Öğrenilmiş Ders, Aksiyon Yönetimi, A3 Problem Çözme, Müşteri Talep Yönetimi ve Dijital Denetim Yönetimi modüllerini bir araya getiren dijital bir platformdur. Çözüm, çalışanlardan geri bildirim toplamanın, fikirleri değerlendirmenin, Kaizen uygulamalarını ölçmenin, 5S denetimleri yürütmenin, kısacası sürekli iyileştirme süreçlerini yönetmenin en iyi ve kolay yoludur.
Dijital Pazarlama Yöneticisi
SAP Fiori Uygulamalarının Kullanımı Nasıl İzlenir?
SAP Fiori, SAP’nin iş onayları, finansal uygulamalar ve çeşitli self servis uygulamaları gibi normal iş işlevlerinde kullanılan bir dizi...
SAP PO B2B EDI Desteklenen Bağlantı Protokolleri ve Örnekler
Daha önceki bloglarımızda bahsettiğimiz üzere, müşteri ve tedarikçiler arasındaki hızlı ve güvenli iletişimi EDI ile sağlamak mümkün....
SAP GTS İşletmelere Ne Sunuyor?
Küresel ticaret, oldukça karmaşık bir süreçtir. Bu yüzden düzenleyici, her sipariş için doğru olanı uygulanması ve sevkiyatı gibi tüm...
ABAP Nedir? SAP ABAP Danışmanlığı Nedir?
ABAP, yazılım şirketi SAP tarafından geliştirilen dördüncü nesil, üst düzey bir programlama dilidir. ABAP kelimesi başlangıçta "genel...
Azure Adapter’ın SAP Integration Suite’de Rolü
Microsoft Azure Nedir?Microsoft Azure, Microsoft'un bulut bilişim platformudur ve 2010 yılında kullanıma sunulmuştur. Şirketlerin ve...
Herkesin Mutlu Olduğu Bir Proje Nasıl Yönetilir?
Bu yazımda proje yönetim süreci hakkında genel bilgilerin haricinde içinde bulunduğum çeşitli proje süreçlerinde edindiğim deneyimleri...
SAP EWM’in Temel Özellikleri ve Fonksiyonları
Bir depo yöneticisi veya tedarik zinciri profesyoneliyseniz, bir depoyu yönetmenin karmaşık ve zaman alıcı bir görev olabileceğini...
Almanya e-Fatura: Zorunluluklar ve Geçiş Takvimi
Almanya'da işletmeler için e-Fatura kullanımı, 22 Mart 2024'te yürürlüğe giren Wachstumschancengesetz (Büyüme Fırsatları Yasası) ile...
Depo Yönetim Sistemi (DYS) Nedir?
Depo Yönetim Sistemi (DYS), İngilizcesiyle Warehouse Management System), bir işletmenin deposuna ait operasyonlarını yönetmek,...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.