Kaizen, Japonca “Kai” ve “Zen” kelimelerinin birleşiminden oluşur ve “daha iyiye doğru değişiklik, değişim” veya “iyi değişim anlamına gelir. Kaizen, sağduyu, öz disiplin, düzen ve ekonomiye dayalı bir organizasyonel bir yaklaşımdır. Kaizen felsefesini, sürekli iyileştirmenin istendiği herhangi bir iş veya yaşam alanına uygulamak mümkündür.
İş dünyasında Kaizen tekniği, üretim süreçlerinde küçük adımlarla, aşamalı ve sürekli iyileştirmeler yapma eylemini ifade eder. Kaizen'in arkasındaki fikir, küçük ama sürekli yapılan değişikliklerin zaman içinde büyük gelişmelere yol açabilmesidir.
İçindekiler
Bir Kaizen sadece iş süreçlerini ve verimliliği iyileştirmeyi amaçlayan bir Japon felsefesi değildir. Uzun vadeli bir strateji olarak da tanımlanabilir. Bu, yalnızca acil bir sorunu çözmeye çalışmadığı anlamına gelir - bunun yerine, şirketinizin büyük resmine bakmanızı ve üretiminizin her yönünü iyileştirecek kaizen çalışmaları yapmanızı teşvik eder. Bu nedenle, çalışma şeklinizde veya harcamalarınızda köklü değişiklikler yapılmasına gerek yoktur.
Ayrıca Kaizen, ekip çalışmasına ve çalışan memnuniyetine odaklanan bir felsefedir. Çalışanları, departmanları veya bir bütün olarak şirket içinde geliştirilebileceğini düşündükleri şeyler hakkında konuşmaya teşvik eder. Başka bir ifadeyle, şirkette çalışan herkesi süece dahil etmek ister. Çünkü hem işverenler hem de çalışanlar için pek çok avantajı olan çok olumlu bir yaklaşım. Günümüzde giderek daha fazla şirket bu felsefeyi kültürlerinin bir parçası olarak benimsiyor.
Kaizen yaklaşımı 5 temel unsurdan oluşur:
Kaizen çalışmalarının en temel prensibi “kalite, maliyet, iş güvenliği” ile ilgili tüm koşulları taviz vermeden yerine getirmek, bu konularda en iyisi olmaktır. Kaizen, bu prensiplerden birini gerçekleştirirken, diğerinde olumsuz bir etki yaratmaması gerekir. Örneğin, bir Kaizen çalışması kaliteyi artırırken maliyetleri de artırıyorsa veya kalite artarken iş güvenliği riski ortaya çıkıyorsa kaizen çalışması başarısızdır. İyileştirme faaliyetleri sonucunda, bu üç temel prensibi birbirini olumlu bir şekilde etkilemelidir. Buna ek olarak, Kaizen tekniğini uygularken aşağıdaki noktalara dikkat etmelisiniz:
Kaizen uygulaması süreçlerinde yaygın olarak kullanılan belli başlı yöntemler vardır. Bu yöntemler arasında PUKÖ Döngüsü, 5S, Andon, Kanban gibi teknikler bulunur.
PUKÖ, Kaizen tekniğinin en temel parçasıdır. “Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al” kelimelerinin baş harflerinden oluşur. PUKÖ döngüsü, mevcut durum ile ilgili problemleri sistematik bir şekilde ele alınmasını ve çözülmesini sağlar.
Adından anlaşılacağı üzeri PUKÖ döngüsü dört adımdan oluşur;
5S “Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke” kelimelerinden oluşur. 5S metodolojisinin amacı, çalışma ortamını daha düzenli hale getirmek ve düzenli olarak temizlemek amacıyla kullanılır.
İşletmelerin, üretim ve tedarik zinciri süreçlerini optimize etmek amacıyla kullanılan bir Kaizen yöntemidir.
Üretim süreçlerinde meydana gelen sorunları ve arızaları tespit etmek ve çözmek için kullanılan bir yöntemdir.
Kaizen araç ve yöntemleri, problemlerin belirlenmesini, çözümlerin oluşturulmasını ve bu çözümleri test etmek için deneyler yapılmasını içerir. Kaizen kültürü, şirketinizin başarısı için önemini vurgulayan eğitim programları ve iletişim kampanyaları aracılığıyla kurumunuzda Kaizen hakkında farkındalık yaratmayı içerir.
Kaizen kültürü aynı zamanda büyük başarıların yanı sıra küçük başarıları da kutlamayı içerir, böylece herkes baştan sona sürekli iyileştirme sürecine dahil olur. Şirketinizdeki herkesin Kaizen'in nasıl çalıştığını anlaması önemlidir, bu nedenle kendileri için bir fırsat gördüklerinde iyileştirmeler için önerilerde bulunma konusunda yetkilendirilmiş hissederler.
Kaizen yaklaşımı birçok yönden faydalıdır:
Kaizen, maliyetleri artırmadan süreçleri iyileştirmenin bir yoludur. Kaliteyi ve verimliliği artırır, israfı azaltır ve üretkenliği artırır.
Kaizen, kalite ve üretkenlik iyileştirmesi için artan sorumluluk yoluyla işi daha anlamlı ve katılımcı hale getirerek çalışan memnuniyetini artırır. Bu, kuruluşunuzdaki çalışanlar arasında morali artıran daha fazla Çalışan Bağlılığı ve elde tutma sağlar. Kaizen Çalışan Bağlılığını artırır çünkü çalışanların becerilerine ve fikirlerine katkıda bulunmaları için yeni fırsatlar yaratır.
Kaizen, çalışanların çalışmalarının müşteriler ve tedarikçiler üzerindeki etkisini anlamalarına yardımcı olur ve bu da Müşteri Memnuniyetinin artmasına neden olur. Kaizen, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış ürün ve hizmetler yaratmaya odaklanır. Bu, müşterilerinizi mutlu etmenize yardımcı olur, bu da tekrarlanan işlere ve yönlendirmelere yol açar.
Kaizen, organizasyon genelinde sürekli iyileştirme çabalarını destekleyen güçlü bir organizasyon kültürü oluşturmaya yardımcı olan bilgi paylaşımını teşvik eder.
Kaizen, süreçlerin verimliliğini artırarak ve çalışanlara işleri için daha iyi araçlar sağlayarak, şirketinizin daha az kaynakla daha fazlasını yapmasını sağlar ve böylece işletmenizdeki tüm departmanlarda üretkenlik düzeylerini artırır. Bu, aynı zamanda, bir gün veya hafta boyunca herhangi bir zamanda çok fazla sayıda çalışanın gereksiz işler yapmasından kaynaklanan fazla envanteri veya gereksiz genel giderleri azaltarak verimsiz bir operasyonun yürütülmesiyle ilişkili genel masrafları da azaltır.
Elbette adından da anlaşılacağı gibi Kaizen tek seferlik bir süreç değildir. Kaizen, en üst yönetimden en alt kademe çalışana kadar herkes tarafından benimsenmelidir. Çalışan Öneri Sistemleri, Kaizen süreçlerini desteklemenin harika bir yoludur.
MDP Group olarak geliştirdiğimiz Sürekli İyileştirme Çözümü & Yalın Üretim Platformu, üretim, kalite, OPEX ve sürekli iyileştirme birimlerinin yürüttüğü süreçlerin, uçtan uca tek bir dijital platform üzerinden yönetilmesini sağlar.
Çözüm toplamda 9 modül içerir: Çalışan Öneri Sistemi, Kaizen, Ramak Kala Raporlama, 5S Denetimi Yönetimi, Öğrenilmiş Ders, Aksiyon Yönetimi, Müşteri Talep Yönetimi, A3 Problem Çözme ve Dijital Denetim Yönetimi.
Mavi & beyaz yaka çalışan yapısına uyumlu çözümümüz ile iyileştirme süreçlerinizi verimli bir şekilde yönetebilirsiniz.
Kaizen çalışmasının amacı, süreçlerde sürekli, kademeli ve artırımlı iyileştirmeler yaparak kaliteyi artırmak, israfı azaltmak, maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmaktır.
Özellikle Kaizen etkinlikleri, başta üretim olmak üzere hizmet ve yönetim gibi alanlarda da kullanılır. Kaizen önerileri, üretim süreçlerinde hızlı bir şekilde sorunu çözmek ve daha iyi bir sonuca ulaşmak için kullanılır. Ayrıca, çalışan bağlılığını artırmak, iletişimi iyileştirmek ve operasyonel mükemmellik elde etmek için de kullanılır.
Kaizen uygulaması, işletmelerin birçok alanda verimliliğini artırır. Kısaca bir değinmek gerekirse;
Dijital Pazarlama Yöneticisi
SAPUI5’te Veri Bağlama (Data Binding) Nedir?
Bu blog yazımızda SAPUI5’taki veri bağlama türleri nelerdir, hangi durumlarda hangi veri bağlama türünü tercih etmeliyiz gibi soruların...
SAP EWM Nedir? SAP EWM Danışmanlığı Nedir?
SAP Extended Warehouse Management (EWM) yani SAP Genişletilmiş Depo Yönetimi, işletmelerin depodaki envanterlerini verimli bir şekilde...
SAP IDoc Nedir? Genel Bakış, Yapısı ve Türleri
SAP dünyasında veri entegrasyonu ve iletişim, iş süreçlerini kolaylaştırmak için hayati öneme sahiptir. SAP'in bu amaçla kullandığı en...
GS1 Barkod Sistemi Nedir? GS1 & SAP Entegrasyonu
GS1 sistemi, uluslararası elektronik ticaret uygulamaları için evrensel bilgi tanımlama sistemdir. Tedarikçiler ve müşteriler arasındaki...
SAP MII Enerji İzleme ve Analiz Nedir?
Bir ürünün en büyük maliyetlerinden biri üretim aşamasında harcanan enerji maliyetidir. İşletmeler, rekabet gücünü korumak ve için...
E-Muhasebe Fişi Kılavuzunda Son Gelişmeler
Koronavirüs sebebiyle yaşadığımız pandemi döneminde, dijital dönüşüm çözümleri sayesinde muhasebe işlemlerinin büyük bir kısmının...
SAP Extension Suite’in Sunduğu Avantajlar
SAP Business Technology Platform’u güçlendiren SAP Extension Suite, kurumsal uygulamaları, süreçleri ve deneyimleri hızla oluşturmanın...
TEB Ekstre Hesap Özeti Hareketleri Servisinde Güncellemeler
TEB (Türk Ekonomi Bankası), 20 Haziran 2024 itibariyle ekstre hesap özeti hareketleri servisini güncelleyeceğini duyurdu. Bu güncelleme...
Go Programlama Diline Giriş
Go Nedir? Go, Google mühendisleri tarafından 2007 yılında geliştirilmeye başlanan, kendi tabirleri ile basit, güvenilir ve verimli uygulamalar...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.