Blog

ABAP Nedir? SAP ABAP Danışmanlığı Nedir?

ABAP, yazılım şirketi SAP tarafından geliştirilen dördüncü nesil, üst düzey bir programlama dilidir. ABAP kelimesi başlangıçta "genel rapor oluşturma işlemcisi" anlamına gelen Allgemeiner Berichts-Aufbereitungs-Prozessor kelimelerinin kısaltmasıydı. Sonraki süreçte ise ABAP, “Advanced Business Application Programming” olarak isimlendirildi.

SAP ABAP (Advanced Business Application Programming), SAP ekosisteminin bel kemiğidir ve işletmelerin SAP uygulamalarını özelleştirmelerine, işlevselliğini değiştirmelerine ve genişletmelerine olanak tanıyan güçlü bir programlama dili sağlar. ABAP ile kuruluşlar SAP yazılımlarını kendilerine özgü gereksinimlerini karşılayacak şekilde uyarlayarak sistemlerinin verimli ve etkin bir şekilde çalışmasını sağlayabilirler.

ABAP; finansal muhasebe, malzeme yönetimi, varlık yönetimi ve diğer tüm SAP modülleri için iş akışlarının özelleştirilmesine yardımcı olabilmektedir.

SAP ABAP’ın Tarihsel Gelişimi

ABAP’ın geliştirilmesine 1980’lerde başlanılmıştır. Yıllar geçtikçe yeni özellikler kazanan ABAP için 1999’da SAP ABAP Nesneleri olarak adlandırılan nesne yönelimli bir uzantı tanıtıldı. ABAP, ilk geliştirildiği sırada SAP’nin R/2 platformu için raporlama dili olarak kullanıldı.

ABAP’ın en benzersiz özelliği ise Logical Databases (LDBs) yani Mantıksal Veri tabanları konseptini kullanan ilk dil olmasıydı. ABAP, Mantıksal Veri tabanları konseptiyle temel veri tabanı seviyelerini kullanan dillere kıyasla daha yüksek düzeyde soyutlamaya sahip olmuştur.

Bunların dışında “Kurumsal Kaynak Planlama (ERP)” sisteminin birincil uygulama ve genişletme dili olan ABAP, SAP R / 3'te önemli konumadır. ABAP özellikleri, kullanılmakta olan SAP R / 3 veya NetWeaver sürümü ile son derece entegredir. Dilin yeni özelliklerine erişmenin tek yolu, ABAP uygulama sunucusunun daha yeni bir sürümüne yükseltmektir. Çoğu durumda, daha yeni bir uygulama sunucusu sürümünün özellikleri kullanılarak yazılan programlar, eski SAP sistemlerinde çalışmamaktadır.

SAP İşlevselliği ve ABAP

SAP Uygulamalarının Özelleştirilmesi

ABAP, işletmelerin SAP sistemlerini belirli ihtiyaçlara uyacak şekilde özelleştirmelerine olanak tanır. İster standart süreçleri ayarlamak ister tamamen yeni işlevler oluşturmak olsun, ABAP, SAP uygulamalarının bir işletmenin ihtiyaç duyduğu şekilde çalışmasını sağlayacak esnekliği sunar. Bu özelleştirme, standart SAP uygulamalarının tam olarak karşılamadığı operasyonel gereksinimleri olan kuruluşlar için çok önemlidir.

Belirli İş Gereksinimlerini Karşılamak

Her şirket farklı iş süreçlerine sahiptir. Bu programlama dili, şirketlerin SAP ortamlarını kendi benzersiz taleplerini karşılayacak şekilde değiştirmelerine olanak tanır. İster kullanıcı arayüzlerini geliştirmek, ister süreçleri otomatikleştirmek veya üçüncü taraf çözümlerini entegre etmek olsun, ABAP, SAP sistemlerini bir kuruluşun belirli hedefleri ve süreçleriyle uyumlu hale getirmek için gerekli araçları sağlar.

SAP ABAP’ın Avantajları

Büyük programlar için modülerleştirme yöntemleri, programcının hayatını çok kolay ve basit hale getirir. ABAP, aşağıdaki fonksiyonları desteklemektedir;

  • Güçlü rapor geliştirme,
  • Yazdırılabilir formatta formlar geliştirme,
  • Yeni ekran geliştirme,
  • Ekranları müşteri ihtiyaçlarına göre kişiselleştirme,
  • Veri yükleme ve bilgilendirici veri görüntüleme,
  • Karmaşık raporlar oluşturma.

ABAP’ın Özellikleri

Code Editor

ABAP Integrated Development Environment (IDE), geliştirme sürecini kolaylaştıran diğer özellikleri destekleyen bir kod düzenleyici sağlamaktadır. Bu düzenleyici, ABAP kodunun yazılmasını ve yönetilmesini mümkün olduğunca verimli hale getirmek için tasarlanmıştır.

Debug Araçları

ABAP'ın IDE'si, geliştiricilerin sorunları hızlı bir şekilde tanımlamasına ve çözmesine olanak tanıyan güçlü hata ayıklama araçları içerir. 

Veritabanı Bağlantısı

ABAP'ın güçlü yönlerinden biri SAP veritabanlarıyla sorunsuz entegrasyonudur. ABAP, veritabanlarına bağlanmak, verileri almak ve gerektiği gibi işlemek için araçlar sağlar. Bu bağlantı, SAP'nin temel veri yapılarıyla etkileşime giren uygulamalar oluşturmak için çok önemlidir.

Raporlar

Klasik raporlar, verileri yapılandırılmış bir formatta görüntüleyen basit, liste tabanlı raporlardır. Bu raporları oluşturmak kolaydır ve genellikle verileri okunabilir bir biçimde sunmak için kullanılır.

Etkileşimli raporlar, kullanıcıların verilerle etkileşime girmesine olanak tanıyarak klasik raporları bir adım öteye taşır. Kullanıcılar ayrıntılara inebilir, sonuçları filtreleyebilir ve hatta verileri doğrudan rapordan güncelleyebilir. Bu etkileşim, raporları daha dinamik ve karar verme için daha kullanışlı hale getirir.

ABAP Form Yapıları

SAPscript

SAPscript, SAP'de fatura ve satın alma siparişleri gibi biçimlendirilmiş belgeler oluşturmak için kullanılan eski bir form geliştirme aracıdır. 

Smartforms

Smartforms, firmalara SAP'de form oluşturmak için daha modern ve esnek bir yol sağlamaktadır.

Adobe Form

Adobe Form, SAP'de form tasarlamak ve yönetmek için gelişmiş özellikler sunar. Zengin biçimlendirme seçenekleri ve etkileşimli öğelerle Adobe Forms, elektronik olarak dağıtılabilen profesyonel görünümlü belgeler oluşturmak için idealdir.

SAP ABAP Danışmanlığı Nedir?

SAP ABAP Danışmanlığı, SAP ABAP danışmanları tarafından müşterilere sağlanan danışmanlık ve programlama hizmetleridir. SAP yazılımı, herkese uyan tek bir çözüm değildir. Bu yüzden her müşterinin SAP iş uygulamalarını bireysel ihtiyaçlarına göre yapılandırması gerekmektedir. SAP ABAP danışmanlığı, SAP kullanan işletmelerin iş uygulamalarındaki ihtiyaçlarını SAP’nin standart programlama dili olan ABAP kullanarak geliştirmekten sorumludur. SAP ABAP danışmanı bu süreçte müşterilerin ihtiyaçlarını tespit ederek bu ihtiyaçlara SAP teknolojisine dayalı çözümler tasarlar ve bu çözümleri müşterilerin mevcut sistemleriyle birleştirir.

MDP Group, işletmelerin ABAP raporu oluşturma ve geliştirme süreçleri için uzman danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. İş süreçlerinizdeki değişimleri SAP sistemlerinizle entegre etme süreçlerinizde destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Benzer
Bloglar

Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.

Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.