Depo Yönetim Sistemi (DYS), İngilizcesiyle Warehouse Management System), bir işletmenin deposuna ait operasyonlarını yönetmek, otomatikleştirmek ve optimize etmek amacıyla tasarlanmış bir yazılımdır. WMS ile işletmeler, envanteri etkili bir şekilde yönetebilir ve operasyonlarına yönelik gerçek zamanlı bir görünürlükten yararlanabilir. Bu yazımızda Depo Yönetim Sistemi’nin tanımına ve İşletmelerin DYS’ye neden ihtiyaç duyduğuna değineceğiz.
İçindekiler
Depo yönetim sistemi, bir işletmenin deposuna giren ve çıkan tüm malzemeleri takip eden, deponun günlük operasyonlarını yönetmeye yardımcı olan bir sistemdir. Temel anlamda, bir depoda malların alınması, depolanması ve sevk edilmesine yönelik tüm süreçlerin kolay bir şekilde kontrol edilmesini ve yönetilmesini sağlar.
Yalnızca depoda bulunan malzeme ve malları takip ettiği için değil, aynı zamanda depo çalışanlarının iş yükünü hafiflettiği için de oldukça önemlidir. Ürün seçme, siparişleri paketleme, stok takibi yapmaya ve depolama konumunu optimize etmeye yardımcı olur. Bu sayede manuel süreçler ve iş yükü azalacağı için çalışanların verimliliği artmaktadır. Ayrıca, depoya gerçek zamanlı görünürlük sağlayarak işletmelerin karlılıklarını artırmalarına ve bilinçli kararlar almalarına olanak tanır.
Bir depo yönetim sistemi alma ve depolama süreci, envanter yönetimi, sipariş çekme ve ambalajlama, sevkiyat, iş gücü yönetimi, saha ve rıhtım yönetimi ve analitik özelliklerine sahiptir.
Alma ve Depolama Süreci: Depo yönetim sistemi, işletmelerin iş kuralları ve depo akışına göre kalemleri verimli bir şekilde almasına ve depolamasına yardımcı olur.
Envanter Yönetimi: Depo Yönetim Yazılımı, bir işletmenin tüm konumlarındaki envanterine ilişkin gerçek zamanlı görünürlük sağlar. Bu konum bir mağaza veya nakliye noktası olabilir. Veri yakalama (AIDC) teknolojisi, RFID veya barkod gibi otomatik tanımlama teknolojileriyle görünürlük ve izleme imkanı sunar.
Sipariş Çekme ve Ambalajlama: Depo yönetim sistemleri uygulamaları, malzemeleri almak, depolamak ve ambalajlamak için en iyi yolu gösterir.
Sevkiyat: birçok depo yönetim sistemleri, nakliye yönetimi ve lojistik yazılımlarıyla entegre olur. Böylece, ambalaj listeleri, konşimento ve sevkiyat için fatura oluşturma sürecinin hızlandırılmasını sağlar.
İş Gücü Yönetimi: DYS, iş gücü maliyetleri, yanıt süreleri, depo çalışanları, planlama eğilimleri ile ilgili gerçek zamanlı görünürlük sağlar ve işletmelerin veriye göre iş gücü yönetimi yapmasına yardımcı olur.
Saha ve Rıhtım Yönetimi: WMS yazılımı sayesinde sürücüler yükleme rıhtımlarını çok daha kolay bir şekilde bulur.
Analitikler: Gerçek zamanlı veriler dağıtım maliyetleri, sipariş, stok doğruluğu, zamanında sevkiyat ve daha fazlasını takip etmeye yardımcı olur.
WMS yazılımları “bağımsız WMS, Bulut WMS ve Entegre ERP ve SCM tabanlı WMS” olmak üzere üç türdür. Her depo yönetim sistemi türünün kendine özgü avantajları vardır.
Bu sistemlerin kullanımı, şirketin kendi tesislerinde olur. Diğer DYS sistemi türlerine göre maliyetlidir. Ancak, daha fazla özelleştirme ve işletmenin yazılımları üzerinde tam kontrole sahip olmasını sağlar. Bağımsız DYS türünde, sistemin güncellenmesi, bakımı ve maliyeti işletmenin sorumluluğundadır.
Bulut tabanlı DYS, düşük maliyetlidir ve hızlı bir şekilde dağıtılır. İşletmenin iş ihtiyaçlarına göre şekillenebilen bir esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlar. Buluttaki depo yönetim sistemi, SaaS sağlayıcısı tarafından sunulur ve inovasyon süreçlerine daha hızlı bir şekilde destek verir. Bakım ve güncelleme sorumluluğu, hizmet sağlayıcısındadır.
Depo yönetimi sistem uygulamaları, işletmelerin ERP ve tedarik zinciri uygulamalarıyla entegre olacak şekilde oluşturulabilir. Bu şekilde kullanılan bir DYS, muhasebe ve iş zekası gibi alanlarda en iyi şekilde kullanılabilir. Depolama ile lojistik süreçlerinin bir arada yürütülmesini sağlar ve tüm süreçlere dair tam bir görünürlük sunar.
Depo Yönetim Sistemini ana işlevlerinden biri, tüm stok kontrolünü ve takibini iyileştirmektir. Bu sebeple, şirketler envanterin depolanmasını ve hareketini yönetmeye yardımcı olması için Depo Yönetim Sistemi’ne ihtiyaç duymaktadır. Bu sistem, daha fazla görünürlük sağladığından dolayı stok bilgisi ve malzemelerin konumları hakkında doğru ve zamanında bilgi verir. Bu da siparişlerin doğru ve zamanında yerine getirilmesini sağlayarak sipariş gecikmelerinin önüne geçer. Ayrıca, müşterilerin en çok hangi ürünü talep ettiğini anlamaya ve deponun nasıl şekillendirilmesi gerektiğini belirlemeye yardımcı olur.
Depo yönetim sistemi kullanan şirketler süreçlerini otomatikleştirerek manuel envanter yönetimi görevlerine harcanan zamanın ve insan hatalarının azaltılmasını sağlar. Bu, şirketler teslimat hızını, müşteri hizmetlerinin kalitesini ve verimliliğini artırır. Böylece, daha rekabetçi olma, daha iyi bir müşteri deneyimi sağlama ve sürekli değişen talebe ayak uydurma fırsatı yakalar.
Sistem; stok yönetimi, depo operasyonlarını planlama, koordine etme ve depo süreçlerini optimize etme konusunda birçok avantaj sağlar:
WMS sistemleri, depo süreçlerini uçtan uca otomatikleştirir ve kolaylaştırır. Bu otomasyon, girişlerin alınmasından teslimatın yapılmasına kadar olan tüm süreci kapsar. Bu sayede malların toplanma ve sevkiyat süreçlerinde hatalar azalır ve zaman alıcı işler ortadan kalkar. Operasyonların daha sorunsuz bir şekilde yürütülmesini sağlayarak verimliliği artırır.
Depo yönetim sistemleri, RFID etiketleme, sensör ve barkodlama gibi konum izleme yöntemleri kullanır. Bu sayede depodan bir sonraki konuma giderken envantere yönelik tüm süreçleri gerçek zamanlı izleme imkanı sunar. Envanter görünürlüğün artması, talep tahminlerinin doğru bir şekilde oluşturulmasını ve etkin bir envanter yürütülmesini sağlar.
Depo yönetimi çözümleri, ne kadar iş gücüne ihtiyaç duyulacağını tahmin etmeye, çizelgeler oluşturmaya ve depo içindeki seyahat sürelerini kısaltmaya yardımcı olur. etkili bir DYS, daha akıcı ve optimize edilmiş depo süreçleri sunar.
Depo yönetim yazılımları, sipariş karşılama ve teslimat süreçlerini hızlandırırken hata oranını da azaltır. Bu durum, müşteri memnuniyetini ve sadakatini artırır ve marka itibarını güçlendirir.
Özetle, bir DYS etkin bir şekilde kullanıldığında şirketlerin çalışma biçiminde büyük bir fark yaratma gücüne sahiptir.
Global ve yerel projelerdeki deneyimli ekibimiz, iş ortaklarımıza uçtan uca depo yönetim sistemi danışmanlığı hizmeti vermektedir. Özel ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış depo yönetimi, lojistik ve tedarik zinciri hizmetleri sunmaktayız.
Depo Yönetim Sistemi Danışmanlığı
SAP EWM Danışmanı
Doğal Dil İşleme Nedir?
Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing) Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan bir iletişim aracıdır. Sosyal yaşamın en büyük...
Neden SAP Integration Suite Kullanmalısınız?
Başarılı bir şirketin temeli olan entegrasyon, şirketler için en önemli stratejik önceliğe sahiptir. Bunun nedeni ise, şirketlerin sahip...
SAP Signavio Faydaları Nelerdir?
Teknolojinin hızla geliştiği, sürekli değişimin ve dönüşümün olduğu bir dünyada yaşamaktayız. Bu değişimler, şirketlerin iş...
Finans Departmanında Dijital Dönüşüm
Dijital dönüşüm, her geçen gün daha önemli bir hale gelirken teknolojik gelişmelerin muhasebe ve finans alanında da kendini göstermesi...
E-Fatura Nedir? Gelen E-Fatura Nedir?
Teknoloji pek çok alanda gelişirken resmi işlemlerin çoğu elektronik ortama aktarılmaya başlandı. E-Dönüşüm adı verilen bu çözümler...
Donanım Varlık Yönetimi Nedir?
BT Varlık Yönetimi (ITAM) Nedir? BT Varlık Yönetimi (IT Asset Management), organizasyonların sahip olduğu BT varlıklarının...
SAP EWM’de Malzeme Akış Sistemi
SAP Genişletilmiş Depo Yönetimi (SAP EWM), işletmelerin depo operasyonlarını ve malzeme akış süreçlerini optimize etmelerini sağlayan...
SAP Signavio Ne İçin Kullanılır?
SAP Signavio, işletmelerin süreçlerini tasarlamasına, analiz etmesine, iyileştirmesine ve süreç değişikliklerini yönetmesine yardımcı...
İşletmeler için SAP Fiori’nin Avantajları
SAP Fiori, kullanıcılara hataların azalmasını ve müşteri memnuniyetinin artmasını sağlayan, kullanıcı deneyimini optimize eden birden...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.