27 Eylül 2017 tarihinde yayınlananan SAP Data Hub; şirketlerin, çeşitli veri ortamlarında veri akışını hızlandırmasına ve genişletmesine yardımcı olan bir veri paylaşımı, pipelining ve yönetim çözümüdür.
Konu hakkında kafanızdaki soru işaretlerinizi bir parça olsun giderebilmek için bu blogu hazırladım. Konuyu derinlemesine incelemek isteyenler için Sap Data Hub’ın resmi adresini ziyaret etmelerini tavsiye ederim.
Eskiden data, uygulamalarda kopyalanıp, ETL (Extract (Çıkar), Transform (Dönüştür), Load (Yükle)) gibi araçlar ile işlenmekteydi. Depolama ve erişim zorluğu sebebiyle bu şekilde big dataları işlemek artık mümkün değil, Bu nedenle, bu tür büyük verilere SAP Data Hub tarafından yerinde erişilir.
SAP Data Hub, çok çeşitli veri sistemleri ve varlıkları için görünürlük ve erişim sağlar; güçlü, organizasyona yayılan veri pipelining kolay ve hızlı bir şekilde oluşturulmasına olanak tanır; ve her adımda “push-down” dağıtılmış işleme yaklaşımıyla veri hattı yürütme hızını optimize eder.
SAP Data Hub, düzenleyici ve kurumsal gereklilikleri karşılamak için uygun politika önlemlerinin uygulanmasını sağlayarak işletmenin yönetişim ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılar.
İçindekiler
Şuan önceye kıyasla, veri saklamak ve kullanmak için çok fazla ve çeşitli yollar var. Bu veriler iş fırsatlarını korurken, kurumsal veri manzaraları giderek daha karmaşık hale geliyor ve kuruluşların yalnızca sahip oldukları verileri anlamaları değil, aynı zamanda kullanması gereken tüm farklı sistemlerde çalışması ve maksimum değeri yakalamak için uçtan uca yönetim uygulaması daha da zorlaşıyor.
SAP Data Hub, veri ortamı yönetimine daha basit, daha ölçeklenebilir bir yaklaşım sunar.
Kurumsal ölçekte veri entegrasyonu, işleme ve yönetişim ile SAP Data Hub, modern kuruluştaki karmaşık veri ağına benzersiz bir görünürlük ve erişim sağlar.
SAP Data Hub'daki metadatalar, “SAP Data Hub Metadata Explorer” aracılığıyla yönetilir.
SAP Data Hub, Hadoop ve Amazon S3 gibi kaynaklardan SAP HANA ve ERP'ye kadar tüm veri ortamının geniş, ayrıntılı ve kolay anlaşılır bir görünümünü sağlayarak kuruluşların veri kaynaklarını, kullanımlarını, ara bağlantılarını, kaliteyi ve etkileri derinlemesine anlaşılmasına yardımcı olur. Bu, işletmelerin verilerden yeni fırsatlar görmesine, ortaya çıkan veri sorunlarını çözmesine ve verilerin gitmesi gereken yere akmasını sağlamaya olanak tanır.
SAP Data Hub, tek bir görsel tasarım ortamında kolay ve hızlı bir şekilde güçlü veri pipeline oluşturarak veri projelerinizi hızlandırır ve genişletir.
Tek bir tasarım ortamında, veri sorumluları, organizasyondaki çeşitli kaynaklardan bilgilere erişen, uyum sağlayan, dönüştüren, işleyen ve taşıyan güçlü veri hatları kolayca ve hızlı bir şekilde oluşturabilir.
Pipeline oluşturanlar, örneğin hesaplama veya makine öğrenimi için güçlü kitaplıkları kolayca etkinleştirebilir; sosyal medya, müşteri ve ürün bilgileri gibi çok çeşitli türlerdeki verileri hızla bağlayın; SAP HANA, Apache Hadoop, SAP Vora veya Apache Spark'taki yetenekler gibi mevcut işleme yatırımlarından yararlanabilirsiniz.
Pipeline modelleri, ardışık düzen dağıtımını hızlandırmak ve en iyi uygulamalardan yararlanmak için kolayca kopyalanabilir, değiştirilebilir ve yeniden kullanılabilir.
SAP Data Hub, daha çevik, kapsamlı veri odaklı uygulamaları güçlendirmek için yenilikçi “push-down” işleme ile iş sonuçlarını hızlandırır.
SAP Data Hub yalnızca çeşitli veri kaynaklarını kapsayan veri pipeline oluşturulmasını ve yönetimini hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda hesaplama görevlerini verilerin bulunduğu yerel ortamlara dağıtarak pipeline etkinliklerinin hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlar. Bu birleşik "push-down” dağıtılmış işleme, pipeline’ın faaliyetlerinin olabildiğince hızlı tamamlanmasını sağlayarak işletmeye hızlı sonuçlar sunar. Bu veri işleme yaklaşımı, müşterilerin bulutta sunucusuz bilgi işlemden yararlanmasına olanak tanıyarak, potansiyel olarak veri pipeline ve veri yönetiminin genel maliyetini düşürür.
Alternatif diğer çözümlerde genellikle verilerinizi merkezileştirmenizi gerektirir. Bazı şirketler bir pipeline ve düzenleme çözümü sunar, ancak bunlar sadece çözümlerinde tutulan veriler içindir. Gelişmiş bir pipeline oluşturmak ve yürütmek için tüm verilerinizi tek bir yere taşımanızı isterler.
İlk sürüm için SAP Data Hub, bulut ortamlarında (ör.Amazon AWS'deki Data Lakes) verileri bağlayabilen ve işleyebilen şirket içi bir uygulama olarak sunulacak.
Mimarisi buluta hazırdır (cloud-ready) ve bir PaaS ve SaaS sürümü gelecek sürümlerde yayınlanacaktır.
Connection Type
Connection
Capabilities
ABAP
SAP ABAP
DATASET, BROWSING
ADL
Microsoft Azure Data Lake Store (ADL) connection
DATASET, PROFILING, BROWSING DATA_TRANSFORM, PARTITION_FILES
BW
SAP Business Warehouse connection
DATASET, BROWSING, ORCHESTRATION, EXTRACT_LINEAGE
CPI
SAP Cloud Platform Integration system connection
ORCHESTRATION
DATASERVICES
SAP Data Service Connection
DB2
IBM DB2 connection
GCP_BIGQURY
Google Cloud BigQuery connection
BROWSING
GCP_DATAPROC
Google Cloud Dataproc Connection
GCP_PUBSUB
Google publish/subscribe service
GCS
Google Cloud Storage (GCS)
DATASET, PROFILING, BROWSING, DATA_TRANSFORM, PARTITION_FILES
SAP HANA Database Connection
DATASET, PROFILING, BROWSING, EXTRACT_LINAGE
HANA_XS
HDFS
Hadoop Distributed File System (HDFS) server connection
IMAP server connection
DATASET, BROWSING,
DATASET, BROWSING, EXTRACT_DATASET
DATASET, PROFILING, BROWSING, DATA_TRANSFORM, EXTRACT_LINAGE
SAP Data Hub adını, karmaşık veri ortamının birleşik bir görünümü ve veri yönetimi olan merkezi yönetişim ve pipeline yetenekleri sunmasından alıyor.
Çözümün gücünün bir kısmı, verileri olduğu yerde bırakabilmesinde yatmaktadır. Verilerin SAP Data Hub ile toplu olarak merkezileştirilmesi gerekmez. Bu, yönetim kolaylığı ve veri pipeline yürütme hızı açısından avantajlar sağlar. Müşteriler mevcut veri depolarından ve mevcut işleme yeteneklerinden yararlanır.
SAP Data Hub veri depolamasını sunmaz. Mevcut veri depoları arasındaki verileri düzenlemek ve yönetmek için bir platformdur, ancak kendi başına bir veri ambarı, Data Mart veya Data Lake değildir.
Hayır. SAP Data Hub, klasik toplu ETL* veya gerçek zamanlı akışın ötesine geçer. Bu işlevleri modernize eder ve yeni teknolojilerin entegrasyonuna odaklanır, dağıtılmış ortamlarda (ör. Hadoop kümesi veya genel bulut depoları) çalışır. Ana paradigma, mantığı verinin bulunduğu yere getirmek ve küme bilgi işlem gücünden yararlanmaktır. Dolayısıyla işleme ve entegrasyonu en üste ekler.
*ETL (Extract Transform Load): Verinin kaynak sistemden alınıp belirli işlemlerden geçirildikten sonra hedef sisteme yüklenmesidir.
SAP Data Hub, ilk sürümü ile işletmenin aşağıdakileri gerçekleştirmesine olanak tanıyacaktır :
Data Lakes (Hadoop tabanlı), nesne depoları (Amazon S3), bulut / şirket içi veritabanları ve veri ambarları arasında Data Pipeline oluşturabilirsiniz. Çözüm, en başından beri veri ortamının tamamına ulaşarak, “push-down” dağıtılmış veri işlemeyi kullanarak:
Sistem sınırları boyunca karmaşık süreçlerin ve iş akışlarının düzenlenmesi :
Yapılandırılmamış ve yapılandırılmış veri / dosya veya akış desteği :
Data Lake verilerindeki değeri görsel olarak anlamak için kullanılır
SAP Vora yetenekleri SAP Data Hub'a dahildir, ancak SAP Data Hub ve SAP Vora, müşterilerin özel ihtiyaçlarına göre farklı kullanım durumlarını ele almak için tasarlanmıştır.
SAP Data Hub, büyük veri depoları, kurumsal veri depoları, kurumsal uygulamalar ve bulut çözümleri dahil olmak üzere modern ve çeşitli ortamlarda yönetişim sağlarken karmaşık veri süreçlerinin orkestrasyonunu basitleştirir.
SAP Vora, kuruluşların, genellikle Hadoop ve NoSQL çözümlerinde depolanan Büyük Veri'den eyleme geçirilebilir içgörüler ortaya çıkarmasına yardımcı olan, kurumsal kullanıma hazır, kullanımı kolay bellek içi dağıtılmış bir bilgi işlem motorudur. Hem veri bilimcileri için hem de Hadoop ile çok katmanlı veri stratejisinin bir parçası olarak konumlandırılmıştır.
SAP Data Hub, mevcut müşteri yatırımlarını geliştirecek ve SAP HANA’da çalışan SAP HANA SDI/SDQ akış grafiklerini yürütecek ve mevcut veri hizmetleri iş sunucularında çalışan SAP Data Services işlerini geliştirecektir. Bu onların mevcut kullanım durumlarını değiştirmez.
SAP Data Hub, SAP Data Services işleri, SAP HANA SDI ve SDQ görevlerinin ve Büyük Veri akışlarının bir araya getirilebildiği entegrasyon akışlarını düzenlemek, izlemek ve modellemek için merkezi bir yer olarak tasarlanmıştır. Bu SAP EIM ürünleri, SAP Data Hub'dan ayrı olarak geliştirilmeye ve sunulmaya devam edecektir.
SAP Data Hub bazı yerleşik profil oluşturma yeteneklerine sahiptir, ancak self servis veri hazırlama aracı olarak SAP ADP ile tamamlanabilir.
Bu kullanım durumu için SAP ADP, iş kullanıcılarına veri kaynaklarını arama ve bunlara erişme, raporlamaya hazır hale getirmek için verileri görsel olarak değiştirme ve yayınlama yetenekleri sunar.
Bu self servisi Büyük Veri senaryolarına getirmek için SAP Data Hub ile yakın etkileşim içinde olacak. Daha sonraki sürümlerde SAP ADP, SAP Data Hub meta veri havuzundan yararlanacaktır.
SAP Data Hub, kuruluşların o anda doğru bilgilere göre hareket etmesini sağlamak için veri hattını hız ve güvenlikle optimize ederek analitiğin değerini artırmaya yardımcı olur.
SAP; Veri, Analitik ve İş Uygulamaları genelinde uçtan uca bir yazılım portföyü sunabilen pazardaki tek satıcıdır.
Tüm analizler için bulut tabanlı bir çözüm olan SAP Analytics Cloud (SAP Cloud Platform üzerine inşa edilmiştir); SAP Data Hub ile güçlü veri düzenleme yeteneklerinden yararlanarak, kuruluşların veri ortamlarını kontrol etme, yönetme ve optimize etme becerisiyle güçlü analitik kullanım durumlarını geliştirmelerine olanak tanır.
SAP Leonardo, müşterilerin hızla inovasyon yapmasını ve ardından bu inovasyonu dijital dünya için işlerini yeniden tanımlamak üzere hızla ölçeklendirmesini sağlayan bir dijital inovasyon sistemidir.
SAP’nin Büyük Veri çözümleri, SAP Data Hub, SAP Vora ve SAP Cloud Platform Büyük Veri Hizmetleri, ölçekleme ve inovasyon için kilit önemde olduklarından Leonardo ile ilişkilidir. Bu nedenle, Leonardo Büyük Veri paketlerinde tavsiye edilmektedir.
Başlamak için SAP Danışmanınız ile iletişime geçebilir ya da şu adresten SAP ile iletişime geçebilirsiniz
SAP PI/PO Danışmanı
SAP Signavio Process Explorer Nedir?
SAP Signavio Process Explorer, işletmelerin iş süreçlerini iyileştirmelerine yardımcı olan bir araç paketi olan SAP Signavio Process...
Azure Adapter’ın SAP Integration Suite’de Rolü
Microsoft Azure Nedir?Microsoft Azure, Microsoft'un bulut bilişim platformudur ve 2010 yılında kullanıma sunulmuştur. Şirketlerin ve...
Data Retention Tool (DART) Nedir?
Data Retention Tool (DART), SAP üzerinden vergiye konu olan muhasebe belgelerinin periyodik olarak dışarı aktarılmasını ve saklanmasını...
NodeJS ile Test Ortamı Nasıl Oluşturulur?
Eğer okumadıysanız bu içeriği okumadan önce "NodeJS ile API Testi Nasıl Yapılır?" başlıklı içeriği okuyabilirsiniz.NodeJS ile Test...
e-Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı
e-Defter Saklamadaki Mevcut Süreçe-Defter uygulamasına dahil olan mükelleflerin, 2020/Ocak ila 2023/Aralık dönemlerine (bu dönemler dahil) ait...
ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) Nedir?
ERP TanımıERP (Enterprise Resource Planning/ Kurumsal Kaynak Planlama) kuruluşların günlük iş faaliyetlerini yönetmeye yarayan bir yazılım...
SAP MOBILE START Nedir?
Gelişen teknolojiler sonucunda mobil cihazların da şirketler için önemi çok arttı. Şirketler artık bilgisayarların yanında mobil...
SAP Cloud Application Programming Model (SAP CAP) Nedir?
SAP Cloud Application Programming Model (CAP), SAP Business Technology'nin (SAP BTP) bulut ortamında modern iş uygulamaları geliştirmek için...
SAP Business Technology Platform (SAP BTP) Özellikleri
SAP Business Technology Platformu, SAP bulut iş uygulamalarını geliştirmenize, özelleştirmenize olanak tanıyan açık bir platformdur.SAP BTP,...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.