01/01/2020 itibarıyla e-Fatura mükelleflerine, vergi mükellefi olmayan ancak aynı gün içinde 30 bin TL’nin üzerinde fatura kesen ve aynı gün içerisinde vergiler dahil 5 bin TL’nin üzerinde fatura kesen vergi mükellefleri için e-Arşiv Fatura uygulaması zorunludur. Bu durum kuruluşların aklına e-Arşiv Faturaların hatalı düzenlenmesi durumunda iptaline dair soru işaretleri getirir. e-Arşiv fatura iptal edilebilir mi? e-Arşiv Fatura nasıl iptal edilir? Bu yazıda kuruluşlar için bu soruları cevaplıyoruz.
İçindekiler
E-Arşiv Fatura, Vergi Usul Kanunu uyarınca kağıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan e-Fatura kapsamında olmayan vergi mükellefi tüzel kişilere ve vergi mükellefi olmayan şahıslara gönderilen, kağıt faturadaki tüm bilgileri içeren ve yasal olarak kağıt faturadan hiçbir farkı bulunmayan elektronik evraklardır.
01/01/2020 tarihi itibariyle tüm e-Fatura mükelleflerinin e-Arşiv fatura uygulamasına geçmesi zorunludur. Bununla birlikte vergi mükellefi olmayan ancak aynı gün içerisinde 30 bin TL’nin üzerinde fatura kesen kişilerin ve aynı gün içerisinde vergiler dahil 5 bin TL’nin üzerinde fatura kesen vergi mükelleflerinin de bu faturalarını e-Arşiv Fatura olarak düzenlemeleri zorunludur. e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olan fakat zorunluluğu bulunmayan mükellefler istemleri halinde e-Arşiv uygulaması kapsamında, bütün faturaları elektronik ortamda arşivleyebilirler.
Adınıza Düzenlenen e-Arşiv Faturaları Nasıl Görebilirsiniz?
e-Arşiv Fatura uygulaması ile kuruluşlar faturalarını kolayca oluşturabilir, e-Arşiv Faturaya kayıtlı olmayan mükelleflere hızlı bir şekilde iletilebilir ve gönderilen faturaları saklayabilirler. İstenildiği takdirde e-Arşiv Faturaların A4 kağıdına çıktısı alınarak iletilebilir.
e-Arşiv Faturalar eğer hatalı oluşturulmuş ise bu faturalar iptal edilebilir. İptal edilen e-Arşiv Faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) rapor edilir. e-Arşiv Fatura uygulamasında düzenlendikten sonra çeşitli nedenlerden dolayı iptal edilen faturalar e-Arşiv Fatura raporunun “fatura iptal” alanına yazılır ve yazılan bu raporlar da GİB’e gönderilir.
Tarafınıza düzenlenen e-Arşiv faturaları görüntüleme
E-Arşiv Fatura uygulaması üzerinden düzenlenen e-Arşiv Faturalar hatalı olarak oluşturulursa iptal edilebilirler. İptal edilen e-Arşiv Faturaların bilgisi e-Arşiv faturaların raporlandığı gibi takip eden gün akşamına kadar oluşturulacak e-Arşiv Fatura raporunda GİB’e raporlanmalıdır. e-Arşiv Fatura Uygulamasında düzenlendikten sonra çeşitli nedenlerle iptal edilen e-Arşiv Faturalara ait bilgiler e-Arşiv raporunun “Fatura iptal” alanına yazılır ve GİB’e gönderilir. Düzenlenen e-Arşiv Faturaların iptal edilebilmesi için muhatabına iletilmiş olması gerekir. E-Arşiv faturanın iptal edildiği bilgisinin alıcıya bildirilmesi ve bilgisi dahilinde olduğunun doğrulanması göndericinin sorumluluğundadır.
E-Arşiv Fatura diğer tüm ticari faturalar gibi resmileştirildikten sonra 7 gün içerisinde iptal edilebilmektedir. Resmileşme tarihinin 7 günü aşması durumunda e-Arşiv Faturayı iptal etmek yerine müşteriden tarafa iade faturası kesmesi önerilir. Faturası kesilip gönderilen ve 7 günü aşan faturalar ın iptali için kesilen iade faturasını kesecek müşteri firma olmalıdır. Aksi takdir iade faturası kesemez. Müşteri bir firma değil ise Gider Pusulası oluşturmalıdır.
GİB Portal üzerinden e-arşiv fatura için giriş yaptıktan sonra “adıma düzenlenen belgeler” bölümüne gelerek yeni açılan sayfada tarih aralığını seçmelisiniz. Ardından sorgulama işlemini başlatarak ilgili faturaları seçmelisiniz.
İptal etmek istediğiniz e-arşiv faturalar için “iptal talebi oluştur” seçeneğini tıklamalısınız. İptal nedenini girdikten sonra “uyarıyı okudum” bölümüne onay vererek talebi gönderebilirsiniz.
“İptal talebi başarı ile oluşturuldu” ifadesi, e-arşiv fatura iptali sürecinin başladığını göstermektedir. Bu aşamadan sonra iptali talep edilen belgeyi “adıma düzenlenen belgeler” bölümünden takip etmek mümkündür.
Eğer faturanın iptali onaylanırsa e-arşiv fatura alıcı ve satıcının BA – BS formlarında yer almamakta; onaylanırsa yer almaktadır.
Portal üzerinden giriş yaparak “gelen iptal – itiraz talepleri” bölümünden tarih sorgulaması ile tarafınıza gönderilen e-arşiv fatura iptal taleplerini görebilirsiniz. Size iletilen e-arşiv iptal talebine onay vermek için ilgili faturayı seçmeli ve “talebi kabul et seçeneğine tıklamalısınız. Ardından “uyarıyı okudum” seçeneğini onaylayarak iptal sürecini başlatabilirsiniz.
GİB portal üzerinden “İşlemler” bölümüne girdikten sonra “düzenlenen belgeler” bölümüne girmelisiniz. Açılan ekranda tarih sorgulaması ile iptali istenen e-arşiv fatura seçmeli ve “iptal talebi oluştur” butonuna basmalısınız. İptal nedeniyle ilgili gerekli alan doldurulduktan sonra “uyarıyı okudum” bölümüne onay vermeli ve talep oluşturmalısınız. İptal sürecini “düzenlenen belgeler” bölümünden takip edebilirsiniz.
GİB e-Arşiv Portalı üzerinden “Gelen İptal – İtiraz Talepleri” bölümünden tarih sorgulamasıyla tarafınıza gönderilen e-arşiv için iptal taleplerini görebilirsiniz.
Size gönderilen talebi onaylamak için ilgili faturayı seçmeli ve “talebi kabul et” seçeneğini tıkladıktan sonra “uyarıyı okudum” kutucuğuna onay vermelisiniz. Bu aşamadan sonra “talebi kabul et” butonu aktif hale gelir ve talebi onaylayabilirsiniz. İptali onaylanan e-arşiv fatura alıcı ve satıcının BA-BS formlarında yer almamaktadır.
Talebi reddetmek için “Talebi Reddet” seçeneğini tıkladıktan sonra “uyarıyı okudum” kutucuğuna onay vermelisiniz. İptal talebini reddettikten sonra e-arşiv alıcı ve satıcının BA – BS formlarında yer almaktadır.
e-arşiv fatura iptal süresi 7 gündür. E-Arşiv Fatura diğer tüm ticari faturalar gibi resmileştirildikten sonra 7 gün içerisinde iptal edilebilmektedir. Resmileşme tarihinin 7 günü aşması durumunda e-Arşiv Faturayı iptal etmek yerine müşteriden tarafa iade faturası kesmesi önerilir. Faturası kesilip gönderilen ve 7 günü aşan faturaların iptali için kesilen iade faturasını kesecek müşteri firma olmalıdır. Aksi takdir iade faturası kesemez. Müşteri bir firma değil ise Gider Pusulası oluşturmalıdır.
MDP Group tarafından geliştirilen e-Arşiv Fatura çözümü, e-Fatura mükelleflerinin GİB e-Belge Düzenleme Portalına girmeden, SAP sistemi üzerinden kolayca e-Arşiv Fatura düzenleyebildiği bir uygulamadır. Uygulama üzerinden e-Arşiv Faturaları kolaylıkla düzenlenir, gönderilebilir ve gönderilen e-Arşiv Faturaların takibi yapılabilir. SAP e-Arşiv Fatura çözümü özel entegratör ile iş birliği içerisinde kullanılmalıdır. Özel entegratörerin e-Arşiv Faturaları imzalama ve GİB’e raporlama zorunluluğu bulunmamaktadır.
E-Arşiv Fatura Görüntüleme
Dijital Pazarlama Yöneticisi
e-Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı
e-Defter Saklamadaki Mevcut Süreçe-Defter uygulamasına dahil olan mükelleflerin, 2020/Ocak ila 2023/Aralık dönemlerine (bu dönemler dahil) ait...
SAP EWM’de Malzeme Akış Sistemi
SAP Genişletilmiş Depo Yönetimi (SAP EWM), işletmelerin depo operasyonlarını ve malzeme akış süreçlerini optimize etmelerini sağlayan...
ABAP Cloud İçin ATC Kontrolü
On-premise ortamdan buluta geçiş sürecinde, merkezi ABAP test kokpiti (ATC) kalite kontrolünü sağlamak için ATC'nin bulut tabanlı...
Depo Lojistiği Nedir?
Depo lojistiği, bir deponun günlük operasyonlarının yönetimidir. Etkili bir şekilde yönetildiği takdirde bir şirketin depo süreçlerini...
5 Adımda SAP e-Muhasebe Fişi Çözümü
E-Defter uygulamasına tabi mükelleflerin, Muhasebe Fişlerini muhafaza etmeleri zorunludur. Muhasebe Fişlerinin elektronik ortamda ne şekilde...
Gelen e-Arşiv Faturaların SAP’de Görüntülenmesi
E-Arşiv fatura, Türkiye'nin dijitalleşme kapsamında e-Fatura, e-Defter ve e-İrsaliye'ye ek olarak ortaya çıkan bir e-Belge türüdür....
SAP IDoc Nedir? Genel Bakış, Yapısı ve Türleri
SAP dünyasında veri entegrasyonu ve iletişim, iş süreçlerini kolaylaştırmak için hayati öneme sahiptir. SAP'in bu amaçla kullandığı en...
İşletmeler Neden Endüstri 4.0 Teknolojilerini Benimsemeli?
İşletmelerin Endüstri 4.0 teknolojisini benimsemesi için pek çok geçerli sebebi bulunmaktadır fakat “Endüstri 4.0, geleceğin...
SAP INTEGRATION SUITE’de Veritabanı Entegrasyonu Nasıl Yapılır?
Bu blog yazımızda SAP Integration Suite platformunda bir veritabanı entegrasyonu nasıl yapılır bundan bahsedeceğim.İçeriğimizi incelemeden...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.