Teknolojik gelişmeler iş dünyasında pek çok değişikliğe yol açarken, dijital dönüşüm çözümleri firmalar için bir opsiyon olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir. Firmaların özellikle finans ve muhasebe departmanlarının operasyonel iş yükünü hafifleten bu uygulamalar, rekabetçi piyasada faaliyet gösteren kullanıcılarına önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlıyor. Resmi işlemlerin de elektronik ortama taşınmasıyla, dijital dönüşüm çözümlerine olan talebin önemli oranda arttığını söyleyebiliriz. Sektörel gereksinimlerin bir sonucu olarak soyut durumda olan zorunluluklar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğlerle somut bir hal almıştır. Yaygın olarak kullanılan ve sunduğu avantajlarla öne çıkan e-dönüşüm ürünlerinden biri de e-Fatura ve e-Arşiv Fatura’dır. Peki e-Fatura dijital dönüşüm serüveninde nasıl bir rol oynuyor? Kullanımı zorunlu mu? e-Fatura görüntüleme işlemi nasıl gerçekleştirilir? E-fatura ve e-arşiv fatura sorgulama işlemleri nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını sizler için derledik.
İçindekiler
Kuruluşların, ticari kazanç sağladığı her eylemini belirlenen yasal kıstaslara uygun olarak faturalandırılması zorunludur. Yakın bir döneme kadar bu faturalandırma işlemi manuel yöntemlerle, kağıt formatta gerçekleştirilmekteydi. Ancak bulunduğumuz çağda geleneksel yöntemler, yerini dijital versiyonlarına bırakmaya devam ediyor. Elektronik fatura, diğer adıyla E-Fatura, kağıt formda hazırlanan ve standartları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen faturaların elektronik ortamda hazırlanan, iletilen ve saklanan biçimidir. Eski tip faturalara göre hazırlanması çok daha kolay ve pratiktir. Hızlanan faturalama süreçleri ile beklenenin aksine hata payı azalmaktadır. Üstelik yapılan hataların telafi edilebilmesi aynı ölçüde kolaylaşmaktadır. Uygulama Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilmiştir. Bu yönüyle, kullanıcılarına yasal problemlerden uzak ve güvenilir bir deneyim sunmaktadır.
Ayrıca, elektronik fatura daha ekonomik bir yöntemdir. Fatura ile ilgili tüm süreçlerin dijital ortamda yürütülmesini sağlayarak baskı, kağıt, kartuş, kargo gibi masrafları ortadan kaldırmaktadır. Oluşturulan elektronik faturalar dijital platformlarda saklanmaktadır. Faturaları saklamak için arşivleme ihtiyacının ortadan kalkması, faturaların saklandığı yerde zarar görmesini ve kaybolmasını önlemektedir.
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Sorgulama Arasındaki Farklar
Gelir İdaresi Başkanlığı, 1 Ocak 2019 tarihinde yayınladığı bildiri ile belirlenen mükellef gruplarına elektronik fatura uygulamasının kullanımını zorunlu tutmuştur. Tebliğde belirtilen şartları sağlayan mükellefler için, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-Fatura kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığının tebliğine göre;
e-Fatura kullanımı zorunlu tutulmuştur.
Siz de e-Fatura mükellefiyseniz veya e-Fatura çözümünü gönüllü olarak kullanmaya karar verdiyseniz, bu uygulamaya 3 farklı yöntemle başvuruda bulunabilirsiniz:
Fatura alışverişini elektronik formatta gerçekleştirmek isteyen mükellefler, öncelikli olarak e-Fatura uygulaması üzerinden kendilerine ait bir kullanıcı hesabı oluşturmalı ve Gelir İdaresi Başkanlığına yazılı başvuruda bulunmalıdır. Mükelleflerin, e-Fatura başvurularını gerçekleştirmeden önce, Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür talep etmesi gerekmektedir. Şahıs firması sahipleri, mali mühür yerine elektronik imza ile de başvuru yapabilmektedir.
Mükellefler, yalnızca elektronik fatura kullanıcısı olan alıcılara e-Fatura gönderebilmektedir. Fatura göndericileri, e-Fatura kullanıcısı alıcılarını görüntülemek için www.efatura.gov.tr internet adresinde yer alan listeyi inceleyebilirler. Alıcı tarafın e-Fatura kullanıcısı olmadığı durumlarda mükellefler, elektronik fatura oluşturma işlemini e-Arşiv Fatura uygulaması üzerinden gerçekleştirebilirler.
Fatura sorgulama işlemi, faturanın doğruluğunu teyit etmek amacıyla yapılmaktadır. Faturalar, alıcı ve satıcı için alışverişin tamamlandığını göstermekte ve her iki tarafa da mal veya hizmetle ilgili detaylı bilgiler sunmaktadır. Satış işleminin hukuki olarak geçerli olmasını sağlayan fatura belgelerinde yer alması gereken diğer bir bilgi de satılan mal veya hizmetin tabi olduğu vergi türleri ve vergi dilimleridir. Faturalar, önemli bilgileri içerdiği için bazı zamanlarda sorgulanması gerekebilmektedir.
GİB’in sunduğu e-fatura portalı, mükelleflerin birçok kolaylık ve avantaj elde etmesini sağladı. Mükellefler, e-Fatura Portalı üzerinden vergi kimlik numarası (VKN) veya T.C. kimlik numarasını girerek e-fatura sorgulama işlemlerini kolaylıkla yapabilmektedir.
Elektronik faturalar açıldıktan sonra kullanıcılar, “sorgula” seçeneğine tıklayarak sonuçlara erişebilmektedir. Sorgulama işlemi sonucunda, oluşturulan faturanın Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanıp onaylanmadığı ve alıcıya ulaşıp ulaşmadığı görüntülenebilmektedir. Sorgulama neticesinde, gönderici taraf üç farklı sonuçla karşılaşabilir:
e-Arşiv Fatura Sorgulama
e-Fatura doğrulama işlemi, oluşturulan e-Fatura yanıtı XML imzalarının doğrulanıp doğrulanmadığını teyit etmek için gerçekleştirilir. E-Fatura görüntüleme adımları tamamlandıktan sonra, kullanıcılar doğrulama işlemine geçebilmektedir. E-Fatura dosyası açıldıktan sonra “doğrula” seçeneğine tıklanarak doğrulama sonucuna erişilebilir.
Yapılan sorgulama neticesinde kullanıcılar iki farklı sonuca ulaşabilmektedir:
e-Fatura mükellefi sorgulama işlemleri, GİB’i e-belge portalı üzerinden yapılmaktadır. Bu portal üzerinde e-fatura kayıtlı kullanıcıların bir listesi yer almaktadır. Sorgulama işlemi için, bu sayfada yer alan ilgili alana vergi kimlik numarası (VKN) veya T.C. kimlik numarası girilmelidir. Bu bilgilerin ve doğrulama kodunun yazılmasıyla, sorgulama sonuçlarına kolaylıkla ulaşılabilir.
e-Fatura yaparken mutlaka dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar aşağıda yer almaktadır:
Elektronik fatura uygulaması, kullanıcılarına önceden oluşturdukları faturalarını görüntüleme imkanı sağlamaktadır. Mükellefler, efatura.gov.tr adresi üzerinden vergi kimlik numaralarını veya TC Kimlik numaralarını girerek gönderimi tamamlanan elektronik faturalarını görüntüleyebilir ve kontrol edebilirler. Kullanıcılar, Gelir İdaresi Başkanlığna ait web sitesinden, e-Fatura Görüntüleyici programını ücretsiz olarak indirebilirler. İndirme işleminin ardından, "EFaturaGoruntuleyici.jnlp” ismindeki dosyanın içerisinde yer alan e-Fatura görüntüleyiciye tıklanır. Dosya uzantısı, XML formatında seçildikten sonra fatura bilgisayar ekranından görüntülenebilmektedir. Doğrulama ve sorgulama işlemleri de görüntüleme işleminin ardından gerçekleştirilebilir.
SAP ile tamamen uyumlu çalışan SAP e-Fatura çözümümüz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İş ortaklarınızdan gelen e-Arşiv faturaları takip etmekte zorlanıyor musunuz?
Gelen e-Arşiv Faturalarınızı takip edebileceğiniz Gri Portal ile tanışın!
Sürekli İyileştirme (Continuous Improvement) Nedir?
Sürekli iyileştirme, günümüzde hayatımızı kolaylaştıran ve iş süreçlerimizi verimli hale getiren her gün yapılan iyileştirmeleri...
SAP Integration Suite’de API Management Nedir?
Giriş:SAP Cloud Platform API Management, tüketicileriniz, ortaklarınız ve çalışanlarınız için bağlantılı ve çok kanallı deneyimler...
SAP Transportation Management (TM) Nedir?
Bu blog gönderisinde, şirketlerin maliyetleri düşürmesine, müşteri hizmetlerini iyileştirmesine ve tedarik zinciri görünürlüğünü...
SAP TM'nin Temel Özellikleri ve Faydaları
Açılımı SAP Transportation Management olan SAP TM, SAP tarafından sunulan bir lojistik yönetim sistemi yazılımıdır. Bu yazılım,...
SAP Leonardo Nedir?
SAP'nin Leonardo Platformu Hakkında Bilmeniz Gereken Her ŞeySAP Leonardo, SAP tarafından sunulan blockchain, IoT, analitik, büyük veri ve...
SAP Build Work Zone Nedir?
Günümüz iş dünyasında işletmeler, iş süreçlerini yönetirken birden fazla uygulama sistemleri ve parçalara ayrılmış bilgilere ulaşmaya...
SAP Hazine ve Risk Yönetimi (TRM) Nedir?
SAP TRM Modülü Ne İçin Kullanılır?Küresel ekonomide yaşanan belirsizlikler ile birlikte faiz ve döviz riskleri oluşmaktadır. Bu riskleri...
5 Adımda SAP e-Beyanname Çözümü
Dijital dönüşümün yükselişiyle özellikle finans ve muhasebe departmanlarının operasyonel iş yükünü hafifletecek birçok uygulama ve...
Electron ile Masaüstü Uygulaması Geliştirmek
Electron, Github’da mühendis olarak çalışan Cheng Zhao tarafından başlatılan açık kaynaklı bir projedir. Temel olarak popüler iki...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.