İçindekiler
e-İrsaliye, bir malın taşınması veya başka bir depoya sevk edilme sürecinde hazırlanması zorunlu tutulan irsaliye belgesinin elektronik ortamda hazırlanmış halidir. Fiziki ortamda düzenlenen irsaliyeden herhangi bir farkı olmayan e-İrsaliye, hukuki açıdan da kâğıt irsaliye ile aynı standarda sahiptir. Kâğıt irsaliye, taşıma ve sevk irsaliyesi olarak ikiye ayrılır. Genellikle sevk irsaliyesi yerine geçecek şekilde hazırlanan e-İrsaliyenin kullanımının yaygınlaşmasıyla, cevaplanması gereken pek çok soru ortaya çıktı. e-İrsaliye hakkında merak edilen her şeyi bu yazıda sizler için derledik.
İstisnai durumlar dışında, sevkiyat işleminin gerçekleştirilmesinden önce e-İrsaliye’nin düzenlenmiş olması ve başarılı bir şekilde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sistemine iletilmiş olması gerekmektedir.
e-İrsaliye uygulamasında aynı e-Faturada olan “uygulama yanıtı” gibi işleyen “irsaliye yanıtı” belgesi de mevcuttur. Alıcıların e-İrsaliyeyi yanıtlaması için 7 gün süresi bulunmaktadır. 7 günün sonunda yanıtlanmamış olan belgeler otomatik olarak kabul edilmiş sayılır.
e-İrsaliye belgeleri geriye dönük tarihli olarak kesilememektedir. e-İrsaliye oluşturma sistemlerinde buna yönelik bir gün kısıtlaması bulunmaktadır. e-İrsaliye belgeleri işlevi gereği sevkiyat esnasında kullanılabilmesi için sevkiyattan önce hazırlanması gerekir.
e-İrsaliye belgesinin iptali söz konusu değildir. Bununla birlikte malın fiili sevkinden önce, malın muhteviyatının ya da alıcının hatalı olduğunun tespiti durumunda, alıcı tarafından e-İrsaliye muhteviyatının tamamına “irsaliye yanıtı” ile “ret” yanıtı verilebilir.
e-İrsaliye kullanımı, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen bazı kişi ve kurumlara zorunlu tutulmuştur. Zorunluluk kapsamına giren mükellefleri detaylı bir şekilde incelemek için; “Kimler e-İrsaliye Mükellefidir” yazısına göz atabilirsiniz.
Tüccar veya komisyoncu olarak meyve-sebze ticareti yapan kişiler/kuruluşlar için 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren e-İrsaliye kullanımı zorunlu tutulmuştur. Diğer mükellefler, 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren e-İrsaliye’ye geçmek zorundadır.
e-İrsaliye uygulamasına dahil olan mükellefler, uygulamaya dahil oldukları ayın son gününe dek e-İrsaliye yerine matbu irsaliye alıp düzenleyebilirler. Mükellefler bu tarihten itibaren tüm irsaliye belgelerini elektronik olarak oluşturmak zorundadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre e-İrsaliye sistemine geçiş yapacak firmaların aynı zamanda e-Fatura sistemine de geçiş yapması gerekmektedir.
e-İrsaliye oluştururken, alıcının e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olma şartı aranmaz. Bu durumlarda irsaliye belgesi dijital olarak oluşturulur, alıcıya kağıt veya elektronik ortamda iletilmesi gerekir.
e-İrsaliye sistemine kayıtlı olmayan müşteriler için e-İrsaliye belgesi doğrudan alıcı bilgilerine göre düzenlenir. Düzenlenen elektronik irsaliye belgesi, kullanılan yöntem ya da özel entegratörün sunmuş olduğu sistem dahilinde “3900892152” VKN’li “Gelir İdaresi Başkanlığı e-İrsaliye Sanal Alıcı”sına gönderilmelidir.
Ürünün sevki sırasında eğer alıcı bilinmiyorsa elektronik irsaliye belgesi GİB tarafından belirlenen formata uygun oluşturulmalıdır. Bu durumda “Muhtelif Müşteriler” tipinde e-İrsaliye düzenlenir. VKN/TCKN bölümüne yurtiçi ise '11111111111' ihracat ise '2222222222' olarak doldurulur, İsim-Soyisim/unvan alanına “muhtelif müşteriler” yazılır.
Fiili sevk tarihi ve zamanı düzenleme zamanı ile aynı olabileceği gibi, daha ilerideki bir tarih ve zamanda da olabilir. Bununla birlikte fiili sevk zamanı, istisnai haller dışında, düzenleme zamanından önceki bir tarih ve zaman olamaz.
Söz konusu irsaliye yanıtı ile e-İrsaliye üzerinde yazan fiili sevk tarihinden itibaren 7 gün içinde e-İrsaliye muhteviyatı malların tamamı kabul yanıtı ile kabul edilebilir. Kısmi kabul yanıtı verilerek ürünlerin bir kısmının kabul edilebilmesi de mümkündür. Yaşanan aksaklılar sebebiyle sevkiyatın tamamen reddedilmesi de mümkündür. Ancak kabul edilmeyen ürünlerle ilgili olarak, ürünün satıcısına ya da farklı bir alıcıya sevk edilmesi durumundan, ürünü taşıyan ya da taşıttıran kişi veya kurumlar tarafından yeni bir sevk irsaliyesi (uygulamaya kayıtlı olanlar tarafından e-İrsaliye) düzenlenmesi gerekmektedir.
e-İrsaliye ret yanıtı ile, iletilen belge tamamen reddedilebilir. Ancak bu durum sadece fiili sevkten önce ve ürün muhteviyatının ya da alıcının hatalı olması halinde mümkündür. Bu durum ve süreler dışında yapılan retler hükümsüzdür.
e-İrsaliye belgelerinde yanıt süresi 7 gündür. e-İrsaliye’de konusu geçen ürünleri tam olarak teslim alan alıcı, e-İrsaliye sistemi üzerinden “KABUL” yanıtı dönebilir. Sevkiyatla ilgili bir problem olduğunda ise "RED" veya "Kısmı Kabul" yanıtı dönebilmektedir. Ancak alıcıların herhangi bir yanıt dönme zorunluluğu da bulunmamaktadır. Alıcı e-İrsaliye'ye yanıt dönmüyorsa kabul etmiş sayılır.
Evet, şirket içi ürün sevkiyatlarında da e-İrsaliye düzenlenmelidir. Bu durumda mükellefler irsaliye belgesinde malın alıcı kısmına da kendi bilgilerini girmelidir ve malın teslim edileceği adrese ilişkin bilgiler doldurulmalıdır.
Ürünün fiilli sevkinden önce fatura düzenlenmiş olması halinde, düzenlenecek e-İrsaliyede ilgili fatura bilgilerine de yer verilir. Not alanına ise malın daha sonra sevk edileceği ve e-İrsaliyesinin ayrıca düzenleneceği belirtilecektir.
MDP Group olarak geliştirdiğimiz e-İrsaliye çözümü, SAP kullanan firmaların SAP sistemleri üzerinden e-İrsaliye oluşturabilmelerini sağlamaktadır. SAP ile %100 entegre çalışan çözümümüz Gelir İdaresi Başkanlığı'nın e-İrsaliye tebliğine uygun olarak çalışmaktadır.
SAP e-İrsaliye çözümümüz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
SAP ABAP Danışmanı
E-Müstahsil Makbuzu Nedir?
Teknoloji artık hayatımızın her alanında sık sık karşımıza çıkıyor. Her gün yaşanan teknolojik gelişmeler sonucunda eski usul...
React-Native Uygulamasına Apple Watch Uygulaması Geliştirme
Bu yazıda, react-native ile geliştirdiğimiz basit bir uygulamaya Apple Watch extension geliştireceğiz ve iki cihaz arasında veri...
SAP Bulut Sistemlerinde Üç Katmanlı Genişletilebilirlik Modeli
SAP, müşterilerinin sistemlerini ihtiyaçlarına göre genişletebilmesi için kapsamlı bir çerçeve sunuyor. Bu model sayesinde şirketler, SAP...
e-Defter İkincil Saklama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bilindiği üzere, 2019 yılı sonunda yapılan düzenleme ile; e-Defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının, Gelir İdaresi...
E-Fatura Nasıl Kesilir?
E-Fatura uygulaması kuruluşlar için faturalarını dijital ortama taşıyarak ödeme ve tahsilat süreçlerinin hızını ve verimliliğini...
SAP Signavio Ne İçin Kullanılır?
SAP Signavio, işletmelerin süreçlerini tasarlamasına, analiz etmesine, iyileştirmesine ve süreç değişikliklerini yönetmesine yardımcı...
SAP Kullanıcı Deneyimi (UX) Nedir?
Dijitalleşmenin hızlı temposu, şirketlerin hızla artan verimliliğe, yüksek müşteri sadakatine ve artan rekabet gücüne ihtiyaç duymasına...
SAP EWM’de Ambalajlama Planlaması
Ambalajlamayı bir ürünün veya ürünlerin korunması için uygun ambalaj malzemesi ile paketlenmesi olarak tanımlayabiliriz. Ancak önemli olan...
SAP Business Technology Platform (SAP BTP) Nedir?
Farklı uygulamalar ve analitik teknolojiler sayesinde satış, müşteri memnuniyeti veya verimlilik gibi faktörlere dair yoğun bir bilgi akışı...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.