Adı, şirketin orijinal Almanca adı olan Systemanalyse Programmentwicklung'un ilk harfleri olan Alman yazılım firması SAP, kurumsal uygulama yazılımlarında pazar lideridir. Her boyutta ve tüm sektörlerdeki şirketlerin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olan SAP, dünyanın işlem gelirinin % 77'sine dokunur.
180'den fazla ülkede 440.000 müşterisi, 140'tan fazla ülkede 101.150 çalışanı ve 21.000’den fazla küresel iş ortağı ile Avrupa’nın en büyük şirketlerinden biri olan SAP nedir? SAP ne iş yapıyor? Ve SAP'nin tanıtılmasından kimler faydalanabilir? Almanya merkezli yazılım devi ve onun kurumsal yazılımı hakkında en önemli bilgileri sizler için özetledik.
İçindekiler
Açılımı “Sistem Analizi ve Program Geliştirme” anlamına gelen SAP’nin yasal kurumsal adı günümüzde SAP SE'dir - SE, Avrupa Birliği şirket hukukuna göre tescilli bir kamu şirketi olan socialetas Europaea'nın kısaltmasıdır. Şirket nesnelerin İnterneti (IoT), otomasyon ve gelişmiş analiz teknolojileriyle müşterilerin, işletmelerini akıllı işletmelere dönüştürmelerine yardımcı olur. Uçtan uca uygulama ve hizmet paketleriyle müşterilerinin karlı bir şekilde çalışmasına, iş süreçlerini etkin bir şekilde yönetmesine, sürekli uyum sağlamasına ve fark yaratmasına olanak tanır.
SAP, kuruluşlar arasında etkin veri işlemeyi ve bilgi akışını kolaylaştıran çözümler geliştiren, iş süreçlerinin yönetimi için dünyanın önde gelen yazılım üreticilerinden biridir.
1972'de kurulan şirket beş kişilik küçük bir girişimden, merkezi Almanya'nın Walldorf kentinde bulunan ve dünya çapında 100.000'den fazla çalışanı olan çok uluslu bir işletmeye dönüşmüştür.
SAP, orijinal SAP R / 2 ve SAP R / 3 yazılımını piyasaya sürerek kurumsal kaynak planlama (ERP) yazılımı için evrensel bir standart oluşturmuş oldu. Artık SAP S / 4HANA, büyük miktarda veriyi işlemek ve yapay zeka ve makine öğrenimi gibi gelişmiş teknolojileri desteklemek için bellek içi bilgi işlemin gücünü kullanarak ERP'yi bir sonraki seviyeye taşıyor.
Şirketin entegre uygulamaları, bir işletmenin tüm bölümlerini tamamen dijital bir platformda akıllı bir ürün setine bağlayarak, süreç odaklı eski platformun yerini alır. Bugün SAP, 220 milyondan fazla bulut kullanıcısına, tüm iş işlevlerini kapsayan 100'den fazla çözüme ve herhangi bir sağlayıcının en geniş bulut portföyüne sahiptir.
SAP, 2001 yılında Türkiye’deki ofisinin kuruluş aşamalarını tamamladı. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi içinde yer alan 200’den fazla şirkete hizmet vermektedir. Günümüzün dijital iş dünyasında işbirliği, uyum ve erişimin önemini vurgulayan SAP, uzman firmalarla çözüm ortaklığı yaparak büyük projelere imza atmıştır.
SAP programı, her büyüklükte ve sektörden şirket ve kuruluşların işlerini karlı bir şekilde yürütmelerine, sürekli uyum sağlamalarına ve sürdürülebilir şekilde büyümelerine yardımcı olur.
Şirket, küçük, orta ve büyük ölçekli şirketler tarafından kullanılan yazılım çözümleri geliştirmektedir. Standart uygulamalar, endüstri çözümleri, platformlar ve teknolojilerle her iş süreci haritalandırılabilir ve tasarlanabilir. SAP yazılımları, hammadde satın almadan üretime ve müşteri memnuniyetine kadar tüm verileri tek bir platformda toplar ve işler.
SAP çözümleri, bir kullanıcının konumlarına "şirket içinde" kurulabilir veya buluttan kullanılabilir, bu da şirketlerin tüm değer zincirini analiz etmesine ve verimli bir şekilde tasarlamasına yardımcı olur. SAP çözümleri, bir makinenin ne zaman tamir edilmesi gerektiği veya gelecek altı ayda gelirin nasıl gelişeceği gibi tahminler oluşturmak için de kullanılabilir.
Ayrıca SAP yazılımı, müşterilerin satın alma deneyimi ve müşteri geri bildirimi gibi duygusal faktörlere ilişkin deneyim verileriyle iş süreçlerindeki operasyonel verileri sorunsuz bir şekilde birbirine bağlamasına yardımcı olur. Bu, şirketlerin müşterilerini daha iyi anlamalarını, onlara yanıt vermelerini ve müşteri deneyimini iyileştirmelerini sağlar.
Geleneksel çalışma sistemlerinde her departman kendi operasyonel verilerini ayrı bir veritabanında depolayarak veri yönetimini merkezden uzaklaştırır. Bu, farklı işletme işlevlerinden çalışanların birbirlerinin bilgilerine erişmesini zorlaştırır. Ayrıca, birden çok departman arasında verilerin tekrarlanması, BT depolama maliyetlerini ve veri hatası riskini artırır.
Bir SAP yazılımı, veri yönetimini merkezileştirerek, farklı iş dökümanlarının tek bir sistem ve gerçeklik üzerinde görüntülenmesini sağlar. Bu sayede, farklı departmanların çalışanları işletme genelindeki verilere kolay erişim sağlayarak şirketin karmaşık iş süreçlerini daha iyi yönetmesine yardımcı olur. Sonuç olarak, işletmeler iş akışlarını hızlandırabilir, operasyonel verimliliği artırabilir, üretkenliği artırabilir, müşteri deneyimlerini geliştirebilir ve sonuçta kârlarını artırabilir.
Şirket 1972 yılında kurulduğundan bu yana, işletme genelinde gerçek zamanlı veri işleme için standart çözümlerin geliştirilmesine kendini adamış ve “SAP Kurumsal Kaynak Planlaması (SAP ERP)” ile bugün çalışma şeklimizi değiştirmiştir. Bu bağlamda, SAP belki de en çok SAP R / 3 adlı bir ürünle tanınır. İstemci / sunucu mimarisi o zamanlar devrim niteliğindeydi, çünkü kullanıcıların verilere küresel olarak dağıtılmış konumlardan gerçek zamanlı olarak erişmesine izin vererek, çalışanların süreç verimliliğini daha önce ulaşılamaz seviyelere yükseltiyordu.
ERP, "Enterprise Resource Planning" kelimelerinin kısaltılmış halidir ve Türkçe karşılığı "Kurumsal Kaynak Planlama"dır. ERP yazılımı; tedarik, üretim, malzeme yönetimi, satış, pazarlama, finans ve insan kaynakları gibi tüm temel iş alanlarını içerir.
SAP, iş çözümleri için standart yazılım geliştiren ilk şirketler biridir. Günümüzde de endüstri lideri olarak güçlü bir ERP çözümü sunmaya devam ediyor. SAP modüllerinden bazıları aşağıdaki gibidir:
SAP FI: Finans ile ilgili verileri gerçek zamanlı olarak izlemeye, kaydetmeye ve yönetmeye yardımcı olan bir modüldür.
SAP IM (Yatırım Yönetimi Modülü): İşletmelerin, yatırımlarını verimli ve etkin bir şekilde yapmalarını, kontrol etmelerini ve izlemelerini sağlar.
SAP PS (Proje Sistemleri Modülü): İşletmelerin, bir projenin oluşturulmasından ayrıntılı planlamasının yapılmasına ve proje yürütme ve tamamlama sürecine kadar olan tüm proje yaşam döngüsü boyunca projelerin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar.
SAP CO (Kontrol Modülü): Ticari işlemleri planlamaya, kaydetmeye ve izlemeye yardımcı olur.
SAP MM (Malzeme Yönetimi Modülü): SAP ECC'de işletmelere envanter, malzeme ve depo yönetimi yetenekleri sunan bir modüldür.
SAP EWM (Depo Yönetimi Modülü): İşletmelerin, yüksek hacimli depo operasyonlarını yürütmesini, tedarik zinciri lojistiğini depo ve dağıtım süreçlerine entegre etmesini sağlayan bir modüldür.
SAP QM (Kalite Yönetimi): İşletmelerin, kalite kontrol kontrol süreçlerini verimli bir şekilde uygulamasını sağlayan ve kusurları önlemek için tasarlanan SAP HANA'nın bir bileşenidir.
SAP, çok çeşitli departmanlara, çeşitli çözüm imkanları sunar:
SAP sistemi, işletmelerin iş süreçlerini verimli bir şekilde yönetmesi için finansal yönetim yazılımı sunar. Bu çözümde, akıllı süreç otomasyonu sayesinde ekipler finansal planlama ve analiz, muhasebe ve finansal kapanış, veri yönetimi, hazine yönetimi, risk ve uyum gibi muhasebeye dair tüm süreçlerini kolaylıkla yürütebilirler. Böylece, işletme sermayesini optimize edebilir, verimliliği artırabilir, riskleri azaltabilirler.
SAP, müşteri deneyimine dair yeni ve akıllı özellikler sunmaktadır. SAP CRM, işletmelerin kampayaları otomatikleştirmesine, müşteri talep ve sorunlarına daha hızlı çözümler sunmasına ve satış süreçlerini optimize etmesine yardımcı olur. Böylece, müşteri yaşam döngüsünde satış, pazarlama, müşteri hizmetleri, dijital ticaret gibi çeşitli alanlardaki ilişkileri çok daha etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar.
SAP ağ ve harcama yönetimi çözümleri, harcama süreçlerine dair optimum görünürlük sunarak süreçlerin daha iyi kontrol edilmesini ve harcamalar hakkında daha detaylı bilgiler elde edilmesini sağlamaktadır. Bu sayede işletmeler, maliyetleri düşürebilir, riskleri azaltabilir ve harcamalarla ilgili kararlarını iş stratejilerine uyumlu bir şekilde alabilir.
SAP dijital tedarik zinciri yönetimi çözümleri, bir işletmenin tasarım sürecinden operasyonlarına kadar tüm lojistik ve tedarik zinciri süreçlerini riskleri azaltarak yönetmesine yardımcı olur. Çözüm, entegre süreçler oluşturarak siloları ortadan kaldırır ve iş performansını iyileştirir. Aynı zamanda, işletmelere iş ortaklarının özellikleriyle ilgili tam görünürlük sunarak teslimat süreçlerini eksiksiz ve zamanında koordine etme imkanı sunar.
SAP SuccessFactors gibi İK ve insan katılımı çözümleri, daha etkili çalışan deneyimleri oluşturmaya, insan kaynakları alanında daha bilinçli kararlar almaya ve İnsan kaynakları departmanını işin tüm alanlarıyla bağlantı hale getirmeye yardımcı olur. Yapay zeka, otomasyon, mobilite desteği gibi özellikleri sayesinde İK süreçlerinin verimliliğini artırır.
SAP’nin çalışan deneyimi yönetimi çözümleri, çalışan verimliliğini, bağlılığını ve elde tutmayı artırmak için tasarlanmış bir çözümdür. Çalışanların ihtiyaçlarını dinlemeye, deneyim boşluklarını belirlemeyeve boşlukları kapatmak için yapay zeka destekli eylem planlaması yapmaya yardımcı olur.
SAP BTP, işletmelerin SAP uygulamalarının altyapılarını entegre ederek iş süreçlerini bağlantılı hale getirir. Veri, yapay zeka, uygulama geliştirme, analitik, otomasyon ve entegrasyon tek bir platformda bir araya getirir ve SAP tarafından yönetilen bulut bir ortamda dağıtım gerçekleştirmeye olanak tanır.
Dijital dönüşüm, işletmelerin dijitalleşmeyle birlikte ortaya çıkan teknolojileri operasyonel süreçlerine yerleştirmesiyle gerçekleşmektedir. Bu, işletmenin değişen pazara uyum sağlamasına ve rekabet gücü elde etmesine yardımcı olur. SAP çözümleri, gelişmiş analitik, bulut tabanlı altyapı, yapay zeka ve makine öğrenmesi, nesnelerin interneti, robotik süreç otomasyonu gibi son teknolojileri ürünleri kapsar.
Örneğin, tedarik zinciri yönetiminin dijitalleşmesi, hammadeden son müşteriye kadar olan süreci merkezileştirir, aynı zamanda tam görünürlük sağlar. İK’nın ve hizmet sektörlerinin dijitalleşmesi, sohbet botları, mobil cihazlar, VR gibi teknolojik araçlar sayesinde işe başlatma sürecini, çalışan hizmetleri ve desteğini geliştirir.
SAP ERP, yalnızca büyük ölçekli işletmeler için değil aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmeler için de bulut iş çözümleri sunmaktadır. Bu sayede, bir işletmenin büyüklüğü ne olursa olsun SAP ERP’nin gücünden yararlanarak işleri daha verimli ve akıllıca yürütme imkanına sahip olurlar.
SAP, havacılık, otomotiv, bankacılık gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin karmaşık iş süreçlerinin çözülmesine yardımcı olmak için sektöre özgü çözümler sunmaktadır.
Dünyanın önde gelen yazılım şirketlerinden olan SAP’nin dünya çapında +18.300 ortağı var. 200 milyon bulut kullanıcıları 180 ülkede SAP çözümlerinden yararlanıyor.
Peki SAP'yi dünyanın bir numaralı yazılım şirketi yapan ne? Bu sorunun en kısa cevabı, akıllı teknolojiler, iş süreçlerinde liderlik ve kırk yıllık inovasyondur. SAP sistemleri, işletmelerin operasyonlarını kolaylaştırmalarına, verimliliği artırmalarına ve bilinçli kararlar almalarına yardımcı olmak için kapsamlı bir araç paketi sunar. İster temel iş fonksiyonlarınızı entegre etmek, ister müşteri ilişkilerinizi geliştirmek veya tedarik zincirinizi optimize etmek istiyor olun, SAP'nin ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir çözümü vardır. En iyi uygulamaları izleyerek ve yeni trendleri takip ederek SAP'nin gücünden tam olarak yararlanabilir ve işletmenizi başarıya götürebilirsiniz.
SAP'yi uygulamak önemli bir yatırımdır, ancak dikkatli bir planlama ve uygulama ile önemli getiriler sağlayabilir. SAP'nin potansiyelini benimseyin ve iş yapma şeklinizi dönüştürerek günümüzün hızlı tempolu ve sürekli değişen pazarında rekabetçi kalmanızı sağlayın.
En iyi iş yazılımı, günümüzün ihtiyaçlarını karşılar ve maliyetli entegrasyon olmadan gelecekte büyümeye olanak tanır. SAP, portföyünde bir Lider olarak kabul edilir, bu nedenle ödün vermek zorunda kalmazsınız.
IDC MarketScape'in dünya çapında SaaS ve bulut özellikli üretim ERP uygulamaları için bu 2019 IDC MarketScape içinde Liderler kategorisinde SAP'yi neden konumlandırdığını okuyun.
Digital Commerce Magic Quadrant Leader: Gartner, üst üste 6. kez, vizyonu uygulama yeteneği ve eksiksizliği nedeniyle SAP'yi Magic Quadrant'a yerleştiriyor.
SAP, mevcut teklif, strateji ve pazar mevcudiyeti kategorilerindeki puanlarına göre The Forrester Wave: Analytics for Analytics'te lider olarak kabul edildi.
SAP, AI ve IoT gibi yerleşik oyun değiştiricilerle Gartner Magic Quadrant'ta Supply Chain Planning System of Record'da Lider olarak adlandırıldı.
IDC Marketscape, SAP Concur'u 2018 için seyahat ve harcama çözümlerinde pazar lideri olarak derecelendirdi. "% 85'e yaklaşan bulut penetrasyonu ile seyahat ve gider uygulamaları, işletmelerin dijital olarak dönüşmesi için etkili bir ilk adım haline geldi."
Gartner, SAP'yi Multiexperience Development Platforms (MXDP) - dijital temas noktalarında üzerinde deneyimler oluşturmak için kullanılan platformlarda Lider olarak gösteriyor.
Teknoloji gelişmeye devam ettikçe SAP de bir adım önde olmak için sürekli yenilikler yapıyor. İzlenmesi gereken bazı gelecek trendleri şunlardır:
MDP Group, 120 kişilik danışman kadrosuyla yurt içi ve yurt dışındaki iş ortaklarına kapsamlı SAP danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. 2013 yılından bu yana 450'den fazla iş ortağımıza SAP PI/PO, SAP Integration Suite, SAP ABAP, SAP Fiori, SAP EWM, SAP TM, SAP HANA, SAP ECC, SAP e-Dönüşüm hizmetleri sunmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.
SAP Danışmanlık hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için web sayfamızı ziyaret edin.
SAP Başarı Hikayeleri
SAP ABAP Danışmanı Nasıl Olunur?
Günümüzde işletmeler karmaşık iş süreçlerine sahiptir. İşletmeler bu iş süreçlerini basitleştirmek ve daha verimli hale getirmek için...
SAP Signavio Process Collaboration Hub Nedir?
Günümüz iş dünyasında işletmelerin başarılı olması için iş birliği şarttır. Ancak, bu kadar çok farklı araç ve teknoloji...
BT Varlık Yönetimi Nedir?
BT varlıkları, bir işletmenin büyümesine bağlı olarak artış gösterir. İşletmenin büyümesi, daha fazla çalışan, daha fazla satış ve...
Redux Persist Nedir? Nasıl Kullanılır?
“Anlatım, ReactJS üzerinden yapılacaktır.“ Redux kullandığımız uygulamalarda, sayfa değiştiğinde, yenilendiğinde veya...
Çevik Proje Yönetimi Nedir?
Proje yöneticilerinin projeleri en iyi şekilde yürütmek için seçebilecekleri birçok proje yönetimi metodolojisi bulunmaktadır. Bu...
İş Yerinizde 5S’i Nasıl Uygularsınız?
Çalışanlar, günün neredeyse tamamını iş yerinde geçirmektedir. Bu nedenle, çalışanların daha verimli olmasını sağlamak için iş...
e-Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı
e-Defter Saklamadaki Mevcut Süreçe-Defter uygulamasına dahil olan mükelleflerin, 2020/Ocak ila 2023/Aralık dönemlerine (bu dönemler dahil) ait...
SAP Signavio Faydaları Nelerdir?
Teknolojinin hızla geliştiği, sürekli değişimin ve dönüşümün olduğu bir dünyada yaşamaktayız. Bu değişimler, şirketlerin iş...
İlaç Takip Sistemi Nedir?
İlaç takip sistemi (İTS), bir ilacın üretim bandından hastaya ulaşıncaya kadar geçtiği tüm süreçleri takip ederek ilaç...
Mailiniz başarıyla gönderilmiştir en kısa sürede sizinle iletişime geçilecektir.
Mesajınız ulaştırılamadı! Lütfen daha sonra tekrar deneyin.